12' Garvey Flex

Salutare tuturor barcaholicilor.
Sunt membru pe acest forum de putin timp, de cand a reincoltit in minte ideea constructiei unei barci de pescuit, si acum m-am hotarat sa va cer si sfatul.
Avand in vedere ca sunt bolnav de microbul pescuitului si al iesirilor in natura, si nu in ultimul rand avand in vedere preturile astronomice ale barcilor "de firma", am decis sa-mi construiesc propria mea barcuta pentru pescuit in sistemul "stitch &glue". Astfel, am cautat in dreapta si in stanga pe net (tot cautand am gasit si forumul acesta) si m-am oprit asupra unei barci de la www.boatplans.dk, si anume 12' Garvey Flex ale carei planuri le-am si achizitionat. Mi s-a parut cea mai potrivita pentru pescuitul pe Dunare, zona Caras-Severin si pe lacurile interioare (din aceeasi zona). Oricum pe viitor se va materializa si un pocket cruiser care sa tina 2 adulti si 3 copii (asta dupa ce am rasfoit forumul si am vazut ce construiti voi).
Ca materiale am sa folosesc placaj de pin sau plop de exterior de Holver Timisoara si rasina expoxidica Ropoxid de la Policolor (am laminat o bucata de fibra de sticla impregnata cu aceasta rasina pe o bucata de placaj sa vad care este comportamentul si cum arata, si dupa parerea mea este OK, nu stiu cum arata Epiphenul laminat dar din ce am vazut in fotografiile voastre nu cred ca este vreo diferenta).
Acum dilemele mele sunt urmatoarele:
1. In proiect se specifica placaj de 9 mm si de 12 mm pentru oglinzile pupa si prova si pentru banchete. Eu as vrea sa folosesc numai placaj de 9 iar pentru oglida pupa sa-l dublez. Afecteaza in vreun fel comportamentul barcii sau caracteristicile ?
2. Dupa cum se vede in schita atasata, as vrea sa renunt la bancheta din mijloc, sa mai adaug 2 sau 3 coaste si sa pun un gratar de lemn pe jos peste aceste coaste. Motivul ar fi ca o sa stau destul de mult in barca, posibil si peste noapte si as vrea sa am loc sa ma intind. Intrebarea este aceeasi, afecteaza in vreun fel caracteristicile barcii?

Va multumesc. O zi buna.
 

Atașamente

  • mogf12-2-1modif.JPG
    mogf12-2-1modif.JPG
    15.9 KB · Vizualizări: 147
Salut, bine ai venit!

Cateva idei despre intrebarile tale:
- diferentele intre marcile de rasina epoxidica (si nu poliesterica, cred ca ai citit pe aici despre diferentele astea) apar dupa intarire, adica unele scot si o suspensie alba care trebuie spalata cu detergent; dar daca e epoxidica ar trebui sa fie ok

- sfatul meu e sa imbraci complet barca in fibra, mai ales daca nu pui placaj de exterior, sa previi exfolierea; pune copastiile dupa ce imbraci in fibra, sa faci un sandwich si cu fibra de sticla

- nu cred ca doare sa pui 2x9mm in loc de 12mm

- bancheta are rol structural, nu cred ca e bine sa o scoti; ai sa vezi dupa ce vei coase barca ce forte sunt in mijloc, chiar fara cateva sute de kg de apa care apasa acolo;

- eu n-as modifica designul barcii: nu uita, pe aici suntem doar constructori care urmarim un plan, designul si calculele de rezistenta au fost facute in prealabil de un inginer naval cu ceva experienta in spate; nici intaririle astea suplimentare, cu fibra, pe care fiecare e tentat sa le faca, nu sunt privite cu ochi buni de designer.

- daca barca nu corespunde scopului, mai bine cauti alt design mai apropiat de ceea ce ai nevoie.

spor la construit!
 
Ultima editare:
Salut si bine ai venit :). Nu cred ca va fi vreo diferenta daca folosesti placaj de 9 sau 10 in loc de 12. Ca sa ai rigiditate suficienta la torsiune, daca renunti la bancheta centrala e bine sa laminezi cu epoxy pe interior si exterior cate o copastie din lemn de brad de 20x50 mm , si paiolul de pe fund sa-l prinzi rigid de coaste. Eu as face si compartimentele prova si pupa flotabile, pentru siguranta in caz de tumba. Spune-ne si noua de unde ai luat Ropoxid, cat a costat, si care e proportia de amestec. Mult spor :).
 
Va multumesc pentru raspunsurile atat de prompte.
Smokey:
1. Rasina este epoxidica, http://www.industrial-coatings.eu/ro/ropoxid-501-0. Intr-adevar face acel "blush", dar nu e o problema, se spala. Totusi...am zgariat suparafata cu varful unui compas si mi se pare ca se zgarie destul de usor. Oare asa trebuie?
2. Am scris in post ca folosesc placaj de pin sau plop de exterior (WBP) de la Holver Timisoara (am discutat cu o domnisoara foarte draguta care mi-a trimis si o lista cu preturi). Proiectantul recomanda folosirea de placaj marin, dar totodata specifica ca se poate folosi si placaj de exterior WBP. Oricum, cu toate ca proiectantul specifica ca imbracarea completa in fibra ramane la atitudinea constructorului (in proiect se specifica laminarea tuturor imbinarilor, nu a intregii barci) eu ma gandeam sa o imbrac complet.
Poate ca ai dreptate in ceea ce spui....cu modificarea designului. De aceea am si intrebat.
Vali:
Barca are prevazuta o copastie pe exterior, eu ma gandeam sa adaug coastele pe care le-am mentionat si o copastie prinsa de aceste coaste si de interiorul barcii pe care sa pot atasa cand vaslesc o scandura de lemn sau placaj (asta nu am mai spus in primul post). E bine asa?
Paiolul (este gratarul ?) - si el la fel, nu va fi mobil ci rigid prins de coaste si de interiorul barcii .
De asemenea compartimentele de la pupa si prova vor ramane flotabile cum este prevazut in proiect.
Rasina o am de la un prieten care lucreaza cu asa ceva. La fel si fibra de sticla. Deci nu stiu care sunt costurile, eventual o palinca adevarata sau o burta de bere prietenului respectiv. Proportia de amestec este de 100g rasina + 28-35 g intaritor (Romamid 700 sau 707).
Multumesc inca odata.
O zi buna tuturor.
 
Eu as face un paiol (podea) din placaj, demontabil in holzsuruburi, fiindca da rigiditate suplimentara la torsiune, necesara daca renunti la bancheta din mijloc. Poti pune si o usna pe care sa sprijini bancheta de lemn, da' e bine ca sa fie laminata copastia la marginea superioara, si inauntru, si afara. Rasina oricum se zgarie, fiind plastic, dar asta nu inseamna ca are proprietati mecanice slabe. Mai demult m-am interesat si eu de Ropoxid, acum cativa ani buni, cand nu existau Rompolimer si Polydis, da' m-am lecuit dupa ce am fost tratat cu sictir de birocratii de la Policolor. Poate totusi s-au mai dat pe brazda, ca pe vremuri se uitau la cumparatorii mici ca la niste gandacei nesemnificativi :p.
 
Cred ca asa o sa fac. Acum caut sa inchiriez un garaj sau un locsor sa ma pot apuca de treaba.

Suportii pentru vasle unde se monteaza? Mai in fata, mai la mijloc? Unde ar fi pozitia optima?
 
E important sa-ti vina bine cand vaslesti. Deci daca vaslesti asezat pe bancheta din mijloc, furchetii sau strapazanele tre'sa fie putin spre pupa fata de bancheta, in locul care iti e cel mai comod.
 
salutare impatimitilor de barci ,cu si fara.......... as dori un sfat de la voi in legatura cu barca pe care vreau sa o costruiesc . va urmaresc de mult si admir curajul si ambitia voastra .sa stiti ca eu chiar daca vreau o barca pentru plimbari si pescuit pe dunare nu reusesc sa ma hotarasc in legatura cu modelul ambarcatiunii. poate puteti voi sa ma ajutati ....... va multumesc si astept recomandarile voastre.
 
salutare smokey.........barca ar trebui sa fie de 4-5 m si cu un motor 6-9cp

de fapt ma interesa sa ies la pescuit pe dunare fara cheltuieli prea mari......
 
salutare smokey.........barca ar trebui sa fie de 4-5 m si cu un motor 6-9cp

de fapt ma interesa sa ies la pescuit pe dunare fara cheltuieli prea mari......cea gen garvey 13...
 
Da, vezi ca s-a tot vorbit de "barca de pescuit pe Dunare"... poate daca Vali are timp incepe un topic pe tema asta ...
 
stie cineva cum se comporta o barca cu fundu plat pe dunare?........

Avand in vedere ca pe Dunare deseori intalnim vanturi si valuri violente, trebuie ca barca pe care o vom folosi sa faca fatza conditiilor cele mai vitrege, siguranta fiind cel mai important factor. Astfel, daca intrebam pescarii profesionisti de la Dunare despre alegerea lor, ne vor spune ca ar opta pentru o barca mai grea, cu inertie mare la valuri, fiind de preferat una de lemn decat una de fibra. Bineinteles ca sunt si foarte multe barci de fibra care dau toana pe Dunare, iar pe forumurile de pescari amatori discutiile si comparatiile se fac exclusiv despre barcile de fibra.

Despre barca tip sharpie - adica fund plat, pot spune ca nu-mi inspira incredere pentru Dunare. Am pescuit pe vremuri cu cinuri de lemn sau de tabla cu fundul plat, si dau o senzatie de nesiguranta din cauza instabilitatii si socurilor date de val, avand forma cam patratoasa in sectiune. Ar trebui ca macar in zona prova, racordarea fundului cu bordurile sa se faca mai lin, pentru a lua mai usor valurile. Asa ca, revenind la ideea unei barci potrivite pentru Dunare, parerea mea (strict personala) este ca ar trebui sa fie monogurna sau cu sectiune in U, cum au lotcile pescaresti. Cel mai bun plan (gratuit) pe care l-am gasit pe web pana acum este cel de la FAO, o barca monogurna in mai multe variante dimensionale, potrivita si pentru fluvii, si pentru mare: http://www.fao.org/docrep/007/y5649e/y5649e00.htm
 
salutare borcholici ....................

am ceva nelamuriri cu lemnul de esenta tare pentru barci ........fagul ar fi bun?
pentru inceput ma gandeam sa construiesc aceasta barca http://www.tdem.co.nz/boat/blackfly.html din fiberglass si daca puteti sa ma ajutati cu ceva sfaturi ,idei as fi incantat si va multumesc!

ceva locatii in calarasi de unde as putea gasi lemn de esenta tare ................
 

Back
Sus