Accesul pe lacurile si raurile interioare

Smokey

Mic barcaholic
Accesul pe lacurile si raurile interioare este reglementat de Legea Apelor (Legea 107, 25 Sep 2006).

Cateva elemente de interes din legea respectiva:

ART. 3
(1) Apartin domeniului public apele de suprafata cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km si cu bazine hidrografice ce depasesc suprafata de 10 kmp, malurile si cuvetele lacurilor, precum si apele subterane, apele maritime interioare, faleza si plaja marii, cu bogatiile lor naturale si potentialul energetic valorificabil, marea teritoriala si fundul apelor maritime.
(2) Albiile minore cu lungimi mai mici de 5 km si cu bazine hidrografice ce nu depasesc suprafata de 10 kmp, pe care apele nu curg permanent, apartin detinatorilor, cu orice titlu, ai terenurilor pe care se formeaza sau curg. Proprietarii acestor albii trebuie sa foloseasca aceste ape in concordanta cu conditiile generale de folosire a apei in bazinul respectiv.



ART. 25
(3) Circulatia pe cursurile de apa, lacuri naturale sau pe mare, cu barci de agrement fara motor, se efectueaza liber, cu respectarea drepturilor riveranilor si reglementarilor legale.


ART. 33
(1) Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului poate concesiona sau inchiria parte din domeniul public al apelor, pentru exploatarea apelor de suprafata sau subterane, cu exceptia apelor geotermale, a materialelor din acestea si din maluri, precum si pentru valorificarea vegetatiei din albiile minore si de pe maluri, folosirea energiei apelor, exploatarea luciului de apa pentru piscicultura, pescuit, agrement ori sporturi nautice, ca si pentru alte activitati, cu respectarea prevederilor legale.



Mai multe: http://www.rowater.ro/#/Legislatie
 
Lacuri concesionate

Dupa intrebarea lui Florio mi-am amintit ca cel de la care am cumparat prima barca o folosea pt navigatia asidua pe Mostistea!
E interesant de aflat PDV-ul legal in urmatoarea chestiune: daca un lac sau alta suprafata de apa e concesionat(a) pt pescuit, care e regimul navigatiei care se aplica pe respectiva suprafata? Poti sa-ti dai barca la apa si sa te dai fara sa te impuste vreun concesionar ambetat? :skip:Care te stii in hatisul legilor romanesti: ce se aplica in asemenea cazuri si cum trebuie (re)actionat?
 
Ultima editare:
Lacuri - Bucuresti ?!?

Dupa intrebarea lui Florio mi-am amintit ca cel de la care am cumparat prima barca o folosea pt navigatia asidua pe Mostistea!
E interesant de aflat PDV-ul legal in urmatoarea chestiune: daca un lac sau alta suprafata de apa e concesionat(a) pt pescuit, care e regimul navigatiei care se aplica pe respectiva suprafata? Poti sa-ti dai barca la apa si sa te dai fara sa te impuste vreun concesionar ambetat? :skip:Care te stii in hatisul legilor romanesti: ce se aplica in asemenea cazuri si cum trebuie (re)actionat?

Ai dreptate Skipper, concesionarea schimba regimul acelor ape in functie de contractul la care se supun pe acea perioada. Dar e o dracie pentru care am sa o intreb pe avocata care ma reprezinta (cu succes) in incaierarile mele cu institutii de tip "Omniasig" "Volksbank", etc.... (ti-am mai spus ca am spirit de fronda...hahahah.... "touts les moments cours")
Ea trebuie sa stie mai argumentat decat mine, limitele contractuale de concesiune, si clauzele care se pot constitui in "abuzive", in detrimentul nostru- al oamenilor de rand .

P.S>
nu-s pretios sa dau citate in franceza, dar acel "toate clipele curg" are o sonoritate aparte in romana. Trebuie sa recunoasteti ca un "'tu' le muman' cour " mai scapati si voi adesea ;)
 
Prieteni, parerea mea e ca sunteti baieti prea finuti fata de javrele care taie si spanzura pe langa balti. La mine in targ, acum ceva ani era unu Rusu care se facuse stapan cu japca peste lacul Brates, fara a avea vreun act (avea doar plaja concesionata), punea taxa de intrare pe diguri, confisca scule de pescuit, etc. Golanii braconieri din cartier nu-l bagau in seama, fiindca ii era frica de ei, il inecau astia, dar pe oamenii de treaba care veneau si ei la o undita sau cu vreo barcuta sa se dea, ii teroriza la maxim.

Pana cand s-a nimerit sa se lege de cel mai cunoscut pescar amator din zona, lider de opinie in domeniu pe plan local, ziaristul Stefan Dimitriu. Atat i-a trebuit ziaristului, si-a pus la lucru toate conexiunile, relatiile, masinaria mediatica, de l-a desfiintat public pe Rusu, i-a taiat macaroana, s-a ajuns pana la dosar penal de amenintare. De atunci accesul este nerestrictionat, cu conditia respectarii regulilor impuse de politia de frontiera, care patruleaza in prezent zona. Si chiar daca se gaseste vreun lake sa maraie ceva, risca sa fie scarmanat bine, fiindca baietii de pe la noi nu se joaca cu cei care ii deranjeaza ;).
 
Detin un teren pe malul lacului Cernica si doresc sa-mi cumpar un ponton cu motor.
Lacul este concesionat de o firma privata.
Inainte de a-mi cumpara barca am fost la proprietarul lacului si l-am intrebat daca este vreo problema daca imi pun barca pe lac.
Raspunsul a fost politicos dar ferm "nici o sansa, nu dau voie nimanui sa puna barci pe lac, indiferent in ce scop sunt folosite"
Intrebarea mea este daca chiar asa este?
Apreciez orice saft si sugestie.
Adrian
 
Pana la urma treaba asta e reglementata de Legea Apelor, trebuie citit in amanunt. Stiam ca luciul de apa poate fi folosit fara probleme in cazul activitatilor nautice sportive, cu ambarcatiuni fara propulsie mecanica, deci propulsate doar manual sau cu ajutorul vantului.
Parerea mea de barcagiu: daca omul nu e de acord, ar trebui sa cauti alta zona unde sa te dai cu pontonul motorizat, fiindca omul are motive intemeiate sa interzica accesul pe luciul de apa concesionat. Faptul ca a fost politicos arata ca omul nu e un terchea-berchea precum unii vatafi de pe langa balti.
Parerea mea de piscicultor calificat: daca as avea o balta concesionata in care sa fi investit in scop lucrativ - piscicultura, in vecii vecilor n-as permite cuiva sa se dea pe balta cu barca, mai ales motorizata, fiindca treaba asta e un cui in talpa care nu-ti aduce decat necazuri ca piscicultor.
 

Back
Sus