Acte pentru deplasare in Grecia cu o barca neinmatriculata

vreau sa merg in grecia la vara cu barcuta mea(qcuicksilver 3,80 cu motor de 20hp) si nu stiu daca tr sa-mi inscriu barca sau ce fel de taxe se platesc pt lansarea la apa...ma poate ajuta cineva cu aceste informatii???
 
Mugur , nu trebuie sa platesti nimanui nimic . ia-ti barca si documentele ei ( factura de cumparare , o sa te intrebe la vama ) si mergi linistit in vacanta .

Nu pleca pe mare fara : veste de salvare pentru toti pasagerii inclusiv copii , o ancora de 5-7 kg legata de o parama de minim 25 metri , o pereche de vasle bune , apa de baut in cantitate suficienta ( 2 litri /pasager ), sepci de soare si o statie radio maritima cu bateriile incarcate ( asta e optional , dar e bine sa o ai si sa stii sa o folosesti ) .
Daca poti pune rezervorul de benzina la umbra ( in barca , nu sub copac ) si bucura-te de soare .
 
multumesc

multumesc frumos pt raspuns, este cel pe care speram sa-l primesc ! cat despre necesarul de obiecte pe care mi l-ai indicat ...le am pe toate in afara de statia radio dar, ma gandesc si la acest aspect !!!
 
salut Mugur.
ieri am fost la biroul de capitanie Snagov din Herastrau si am intrebat exact acelasi lucru in ideea unei iesiri in Grecia. eu am un Zodiac de 4.2 cu motor de 15 cp.
stiam si eu ca pentru a naviga in afara apelor teritoriale romane trebuie sa abordezi drapelul de origine. ori asta se poate doar daca ai barca imnatriculata sau macar inregistrata la unul din birourile de capitanie.
mi-au comnfirmat ca nu se poate fara pavilion, insa nici nu stiau exact daca legislatia noastra in domeniu este armonizata cu cea europeana, in acest caz nu vad de ce nu s-ar putea, daca nici la ei nu este obligatoriu sa inmatriculezi o barca sub 7m si 20 cp.
legat de acest subiect vorbeam cu cineva la salonul nautic care-mi spunea ca el sa tot plimbat cu familia cu o gonflabila de 3m si motor de 10 cp prin Italia si Grecia fara sa-l intrebe cineva de sanatate. probabil ca acolo fiind mult mai multe barci nu-si bat capul cu o barca gonflabila care pluteste pasnic prin apele lor.
poate-ti mai confirma cineva care a mai navigat si prin alte parti si stie.
oricum eu as asculta ma degraba de sfaturile lui Robert si m-as aventura si cu ea neinmatriculata.
 
Oare? "Ia-ti barca si documentele ei..."
Poti pleca cu barca neinmatriculata? Poti arbora (nu aborda...?) drapelul la o barca neinmatriculata la A.N.R.? Inmatriculata = inregistrata la Capitanie? Inmatricularea nu se face la ANR?
 
Intr-adevar nu poti arbora pavilion fara inmatriculare, dar nimeni nu spune ca trebuie sa pui pavilion pe ea. Robert spune sa iei la tine actele de provenienta (cumparare, declaratie notariala dupa constructie, etc) si actul din care sa reiasa ca are TVA-ul platit.
 
Ultima editare:
Dar poti pleca afara cu o barca neinmatriculata?

Am intrebat eu asta la ANR si mi s-a spus ca pe tot teritoriul UE barcile sub 7 metri si cu motor sub 20 de cai nu se inmatriculeaza. Daca omul isi ia barca neinmatriculata pe peridoc, pe masina sau in portbagaj, urmand s-o lanseze la apa pe unde ajunge, are nevoie doar de un act de proprietate al barcii. Daca se pleaca din tara pe apa, fie Dunare, fie mare, trebuie ca barca sa fie inmatriculata.
Cat despre zonele de navigatie pentru agrement din tara, unde te poti da cu o barca neinmatriculata, nu exista un consens intre filialele ANR. De exemplu, in Gl sau Tulcea ti se spune ca te poti da pe Dunare si in Delta fara probleme, pe cand la Braila "nu dom'le, Dunarea e zona cu trafic naval intens, deci n-aveti voie". Cert este ca inca nu s-au clarificat dpdv legal zonele respective, conform Ordonantei 74/2006, asa ca pana la aparitia clarificarilor lumea care vrea sa se dea se da fara probleme, cel putin eu n-am avut vreo piedica in acest sens :).
 
Va salut,

Referitor la problema dezbatuta aici, pot sa va spun ca in septembrie 2009 am fost in Croatia, in insula Krk, cu barca din dotare - gonflabila de 3,20 m. cu motor de 6 cp. Am avut toate dotarile mentionate de Dl Ambrozie, mai putin statia de radio, am navigat desigur costier( maxm 2 km de la tarm), cu 2 sau 4 persoane la bord si am arborat ambele pavilioane, croat si roman.
Am avut la mine actele de provenienta ale barcii si permisul de conducere cat. D si C, dar nu mi le-a cerut nimeni.
Deasemenea, in iunie 2009, am fost in Delta, la Dunavatu de Jos si am navigat inclusiv pe canalul Sf Gheorghe si lacul Razelm. Acolo am avut in plus permis de acces in Delta, optinut de la Administratia Deltei Dunarii din Tulcea, pe care a trebuit sa-l prezint la un control facut pe un canal de personalul Administratiei Deltei Dunarii.
 
Cert este ca inca nu s-au clarificat dpdv legal zonele respective, conform Ordonantei 74/2006, asa ca pana la aparitia clarificarilor lumea care vrea sa se dea se da fara probleme, cel putin eu n-am avut vreo piedica in acest sens :).

Bine, bine.....:)

Tu ai doua argumente forte: scoti cosorul (lui Moceanu) si logoreea de lipovean adaptata si revizuita la zi . Si ai rezolvat problema.
Da' bietul om vorbeste de cazul general, al asupritului contribuabil. :) Care, dupa vorba cazona "e biban, e vinovat" ! In orice imprejurare!
 
De curand m-am intors din Grecia , Corfu .

Mare atentie la Bulgaria !!!! Am numarat 12 radare pe teritoriul lor , foarte perfid amplasate , mai ales la Sud de Sofia . Cu toate precautiile, am luat unul , noaptea , in afara localitatii , unde era limita de 90 km/ora . Aveam 123 km /ora . Politistii au avut TUPEUL sa ceara 200 euro spaga , amenintand cu luarea carnetului . Am scapat cu mult mai putin pana la urma , dar am notat ca au devenit deosebit de nenorociti . Cu alte cuvinte, daca nu esti pe faza , poti consuma tot bugetul excursiei pe radarele bulgaresti !

Cat despre barci , nu iti face nici o grija . Grecii sunt veseli , pasnici si saritori . Poarta-te civilizat pe apa si poti sa stai cu barca acolo 100 ani . Atentie la ruta ferry-boaturilor ( nu intra in traiectoria lor ) si mai ales , nu merge cu viteza in zonele linistite , acolo unde lumea se odihneste pe barci ,ex in porturi , sau golfuri unde se sta la ancora .

Repet , nu e obligatoriu sa ai statie radio , dar decat sa dai contravaloarea ei la bulgari , mai bine mergi incet si iti dotezi crucisatorul cu una buna ( de statie vorbeam...:cool:) . Sunt unele dotate cu acumulatori de dimensiunea R6 , pe care ii poti inlocui cu baterii normale de la orice colt de strada .
 
deplasare Grecia

salut.
e cumva un heavy-duty ? am eu una si a facut saracuta Mediterana la greu. Dar e o heavy-duty si sunt foarte multumit de ea.
Referitor la aspectele legate de acte, a mea este inmatriculata in Spania (prin lege acolo tot ce inseamna corp plutitor mai lung de 2,5 m se inmatriculeaza obligatoriu). Drapelul de origine nu este obligatoriu sa fie arborat pe ambarcatiunile pneumatice (tot in Spania, dar cum e vorba de UE, cred ca acest lucru e valabil si in alte tari) Cat despre permis nu e obligatoriu nici un fel de permis pentru ambarcatiuni de pana la 4m si cu motorizare sub 15 cp. Nici in Grecia nu este necesar pentru motorizari inferioare a 20 sau 25 cp din cate am inteles.
Asa ca legislatia europeana e armonizata rau de tot, de fapt nu prea e romanica armonizata cu ieuropa dar asta e o alta poveste.
Mai trist e ca daca cei de la ANR i-au spus lui Vali ca in tot teritoriul UE ambarcatiunile sub 7m nu se inmatriculeaza, sunt intr-o grava si imperdonabila eroare pentru functia pe care o ocupa...
Sper sa va fi fost de folos cu aceste precizari, eu cred ca poti merge linistit, vant bun din pupa si mai ales benzina ieftina, desi nu cred sa-ti consume foarte mult, iar in cazul in care mai ai intrebari iti stau cu placere la dispozitie.
 
Incep sa cred ca "facilitatea" asta de a nu inmatricula o barca aduce mai multe probleme decat rezolva ...
 
Facilitatea aceasta este ok pentru cei care au barci mici , dar pentru cei care vor sa isi scoata barcile in strainatate , eu cred ca exista o formula buna , si anume luarea in evidenta si obtinerea unei dovezi de luare in evidenta la capitanie , dovada care daca este tradusa in engleza si legalizata cred ca e suficienta , impreuna cu un mic pavilion romanesc.
 
Scuze de off-topic: Robert, cum e drumul pina in Corfu, au terminat autostrada pina la Igoumenitsa? eu tot cu masina vreau sa merg, in iunie. speram ca bulgarii s-au mai linistit, ultima data cind am fost m-au intors din drum vreo 50 de kilometri ca sa platesc o amenda... au fost ambitiosi, n-au vrut spaga. am pierdut vreo 4 ore si o zi de concediu.
 
vali trebuie sa se documenteze mai bine,sau sa fie mai atent la ce vorbeste,nu cred ca cineva de la ANR ia spus ca "in tot teritoriul UE barcile sub 7 m nu se inmatriculeaza"??????.nu va bazati pe asta.interesati-va de legislatia in vigoare in domeniu din statul respectiv.nu exista o lege unitara la nivel de UE din nici un sector de activitate.toate tarile UE au particularitati legislative in domeniul respectiv.
"nimeni nu poate invoca in apararea sa necunoasterea legii"
 
Eu de obicei sunt atent la ce vorbesc, si ceea ce am scris este exact raspunsul primit de la seful inspectoratului tehnic de la ANR Galati cand am vrut sa inmatriculez o barca mai scurta de 7 metri, pentru a putea iesi din tara cu ea. Cred ca omul a vrut sa spuna de fapt ca in majoritatea tarilor din uniune e valabila chestia asta, dar asta a fost exprimarea lui. Din ce am inteles atunci, ordonanta 74/2006 a fost adoptata tocmai pentru a ne alinia la cerintele europene in perspectiva aderarii, lucru care s-a intamplat si in celelalte tari din fostul bloc comunist care au aderat, si care aveau reglementari de sorginte stalinista in domeniul ambarcatiunilor.
 
Salut !
Inainte de a-mi cumpara barca pneumatica (330 cm) si un motor de 15 CP ma tot intreb ce m-as face cu ea prin insule (Grecia), unde as tine-o pe timp de noapte, am posibilitatea de a campa exact pe tarm sau se gaseste lesne cazare la 5 m de mare ? Cei care ati fost in Grecia, Italia, Croatia, etc., cu gonflabila motorizata ce experiente ati avut, cum ati rezolvat problema de a nu trage barca dupa voi pana la vila unde erati cazati (ca doar n-oti fi umflat-o si dezumflat-o in fiecare zi !), mai concret unde ati fost ?
Dati-mi va rog niste ponturi !
Multumesc !
 
Salut
Eu de cativa ani bat Croatia si Grecia si poti sa lasi orice pe plaja, chiar camera foto sau eu de ex lasam pe terasa laptop si trecea drumul pe la 5 m in fata ei si nu era gard - asta in Samos. Nu cred ca se fura. Grecii si croatii sunt oameni cinstiti nu ca pe la noi unde mi-au furat semnul de la masina cat am fost plecat 2 sapt odata.
 

Back
Sus