Sunt in curs de renovare a bucatariei si am decis sa pun blaturi de stejar (le-am cumparat deja si au suprafata nesigilata) Asta inseamna ca pina si chiuveta va fi montata intr-un asemenea blat. In plus, in bucataria mea se gateste asa ca blaturie sune mai mereu ude. Am decis sa protejez aceste blaturi cu epoxy(West System) si apoi poliuretan.
Ma poate lumina si pe mine cineva apropos de procedura: cum se aplica, cum se slefuieste sa devina ca oglinda, etc.
Sau, daca exista poate imi sugerati alternative mai simple.
Rasinile epoxidice sunt diferite de cele poliESTERICE, iar poliuretanul este alt compus. In fine, ideea de baza este ca ar trebui sa inchizi porii lemnului cu ceva, si apoi slefuit cu masina de slefuit cu smirghel din ce in ce mai fin, in 2-5 etape, granulatie plecand de la 120 si la final cu 260-300 si apoi sa aplici un lac in 2-3 straturi, la randul lor polisate cu ceva fin, smirghel de apa (granulatie de la 800-1000 in sus) iar la final cu ceva ceara de lustruit. Nu stiu exact ce se face pt blaturile de bucatarie, dar cam asta ar fi procedura generala la matritele de barci, la polisat barcile din fibra de sticla etc.
Stiu ca pe la DYO sau Kober exista si chit pentru lemn si diverse lacuri pentru lemn.
Eu personal as merge pe 2 straturi de lac alchidic pentru yahturi, diluat 1 foarte subtire, lasat sa se traga bine, slefuit , aplicat al 2-lea strat diluat cam 50%, asta pentru inchiderea porilor, lasat si asta sa se usuce bine cat sa nu se lipeasca pe smirghel, slefuit si asta cu un smirghel granulatie aprox 200-280, si apoi aplicate 2-3 starturi de lac din asta pentru yahturi, diluat foarte putin, 10-20% diluant, cat sa poti sa il aplici. Daca ai si posibilitatea sa il dai la pistol si mai bine. Se "trage" foarte bine si nu lasa dungi.
Si, zic, eu , ca nu ar mai trebui sa polishezi nimic.
Iar lac din asta se gaseste mai peste tot, nu e de speriat.
Gasesti si la Koeber si la DYO si la Policolor. E o solutie destul de ieftina si de practica. O cutie 1 kg de lac alchidic pentru ambarcatiuni sau pentru yahturi sau cum s-o mai chema el, este in jur de 20-25 lei. Se gasesc si pigmenti pentru lac, daca vrei sa ii dai vreo nuanta mai inchisa, mai roscata, etc. Eu am luat de la un butic, un lac "special pentru barci
" (asa mi l-a recomandat vanzatorul), a costat 10.50 sau 12.50 ceva pe acolo, am dat o bancuta din lemn doua maini, fara nici un slefuit, si fara pretentii, bancuta care sta afara in ploaie si zapada de 2 ani si nu are nimic. Acuma depinde si de calitatea dorita la final.
Asa ca, spor la treaba.