Am trecut de la padele Bic la Riot Marathon. Constatari:
1. Bic-urile sunt categoric mult mai grele decat Riot, si asta se simte la padelari de la cateva ore in sus. Cu Riotul nu ma mai dor anumiti muschi care ma dureau cu Bicurile (am sa ma uit pe un atlas de anatomie sa scriu exact care sunt acei muschi) L.E.: e vorba de deltoizi, dupa 8 ore de padelat cu o padela Bic, nu mai eram in stare nici macar sa ridic mana ca sa tin telefonul la ureche

;
2. Am avut si Bic fixe, si Bic demontabile. La ambele tipuri, unghiul dintre pale este fix si e destul de mare; e ok cand bate vantul din fata (pala aflata in aer inainteaza aproape orizontala, fara sa opuna rezistenta din cauza vantului frontal), dar cand nu e vant, unghiul e inutil de mare; din aceasta cauza una din pale (nu mai stiu care, stanga sau dreapta) iti arunca apa in caiac (la sit-on-top). La Bic-ul demontabil i-am mai facut eu doua gauri de indexare, astfel ca acum am trei pozitii, una la 60 grade (original), una la zero grade (ambele pale sunt in acelasi plan) si o pozitie intermediara, pe la 30 de grade. Mie imi este mai comod sa padelez pe pozitia "0 grade".
3. Padela Riot vine cu trei pozitii de indexare din start, una la 0 grade si doua la cate 60 de grade +/- (dreptaci si stangaci). Folosesc pozitia 0 si nu prea ridic apa. Nu am o tehnica desavarsita, asa ca nu scot pala vertical din apa, deci tot mai ridic putina apa, dar nimic deranjant (mai ales ca acum merg cu sit-inside).
4. Jocul la imbinare la padela Riot este foarte mic, aproape inexistent (nu exista joc axial, doar un minuscul joc de rotatie, datorat tolerantelor dintre butonul de blocaj si gaurile prin care trece), muuult mai mic decat jocul de la Bic-ul demontabil (cu toate ca nici acolo nu ma deranja).
5. Padela Riot are niste gripuri pentru priza, foarte bune, nu aluneca nici cand sunt ude; in plus, la mana dreapta are o nervura in relief care ajuta la pozitionarea in palma.
6. Pe mine unghiul mare dintre pale ma obliga sa port niste manusi de fitness, ca sa nu fac basici in palma stanga, din cauza rotatiei padelei. In plus, eu am si ceva probleme cu incheieturile, iar dupa cateva ore incepeam sa simt dureri in incheieturi. La Riot, pe unghi 0, nu am nevoie de manusi si nu fac basici in palma, pentru ca nu exista acea miscare de rotatie a padelei.
Overall, sunt foarte multumit de alegerea facuta, raportul calitate/pret este foarte bun. O padela sub 1000 grame, la un pret de 250 lei (cred ca inca mai e la oferta) e o afacere foarte buna. Mai pui vreo 1000 lei si iti iei o padela cu 100-200 grame mai usoara... la nivel de amator nu se justifica.
Sfaturi pentru alegerea padelei mai gasiti si intr-un film-scoala "The Essentials of Kayaking". E frumos impartit pe capitole si trateaza alegerea echipamentului si executia manevrelor la sea-kayaking.
Mai sunt o gramada de tutoriale pe youtube, cautati dupa "choosing paddle".