Alegerea padelei pentru caiac

Pentru cei interesati de alegerea padelei potrivite pentru caiac,am gasit un articol care sper sa va ajute Alegerea padelei | In caiac .Ar fi fost util sa existe un tabel cu lungimea ideala a padelei, in functie de inaltimea si greutatea caiacistului si a tipului de caiac folosit.

Solutii tipic romanesti, prea multe" variabile", care "pica" bine.Un raspuns concret nu are nimeni? Sa probezi padele fara sa le cumperi,este aproape imposibil.De exemplu, eu am 1.80 inaltime, 90 kg si padela de 220cm, pe care o folosesc pentru un sit-on Bilbao si un sit-in Riot Enduro 12.Padela este Bic Sport, este singura pe care am folosit-o in viata mea si nu pot sa o compar cu alta.Isi face treaba, dar ma deranjeaza ca stropeste ca dracu' din cap in picioare,baga multa apa in barca si ma intrebam daca o fi lungimea potrivita pentru mine.Mi-a explicat un bun coleg de forum, mihaif99, ca pentru a nu baga apa in barca ar fi necesara o padela de 240, dar pentru un padelat corect padela ar trebui sa fie pana in 230.Mai aveti alte pareri referitoare la lungimea padelei si la un model care sa elimine cat de cat stropitul excesiv?
Picture101.jpg
Picture084.jpg

Ovidiu, mai uita-te pe site-urile producatorilor de caiace, ce recomanda ei. Parerile sunt impartite dar iei aminte la argumente. Cat despre stropit, depinde mult si de tine; cum padelezi, cum te imbraci. Uscat poti fi doar pe uscat.

Vere, padela Bic am si eu exact la fel. Este buna, rezistenta si ieftina daca se strica. Mi-as fi dorit sa fie mai usoara, mai ales ca am comparat-o cu 13. Riot marathon. Deja ma gadesc sa mai iau una. Diferenta de la 1300 la 992 de g este semnificativa. Mai putin ma intereseaza aspectul randament, ergonomie, stropit etc. fiindca nu fac performanta.

Mie imi place sa padelez in forta,stau 2-3 ore pe apa si imi propun ca in acest timp sa parcurg o distanta cat mai mare.Padela o introduc in apa aproape perpendicular si trag din tot corpul cu rasucire sa simt ca lucrez.Nu stiu daca padelez corect, dar in felul asta simt ca nu stau pe apa degeaba.Despre lungimea padelei vad ca se fereste lumea sa-si dea parerea.Eu am citit pe forum indicatiile unui antrenor de caiac, ce recomanda ca lungimea padelei sa fie cu 10cm mai scurta decat inaltimea cu bratul intins vertical.Cu ce nu sunt in clar este faptul ,daca recomandarea este valabila pentru orice tip de caiac, sau doar pentru cele de competitie.Stropitul si apa din caiac probabil se datoreaza stilului meu "nervos", dar am cumparat un burete super-absorbant cu care imi sterg chelia si scot apa din barca.

@gvincentiu
Padela Riot marathon, mi-a fost recomandata pentru caiacul Enduro 12, dar m-a deranjat faptul ca este demontabila in doua bucati. Nu stiu cum sunt imbinarile, au jocuri, sau se rupe dracu' cand trec pe "turbo".

Ultima editare:
Mie imi place sa padelez in forta,stau 2-3 ore pe apa si imi propun ca in acest timp sa parcurg o distanta cat mai mare.Padela o introduc in apa aproape perpendicular si trag din tot corpul cu rasucire sa simt ca lucrez.Nu stiu daca padelez corect, dar in felul asta simt ca nu stau pe apa degeaba.Despre lungimea padelei vad ca se fereste lumea sa-si dea parerea.Eu am citit pe forum indicatiile unui antrenor de caiac, ce recomanda ca lungimea padelei sa fie cu 10cm mai scurta decat inaltimea cu bratul intins vertical.Cu ce nu sunt in clar este faptul ,daca recomandarea este valabila pentru orice tip de caiac, sau doar pentru cele de competitie.Stropitul si apa din caiac probabil se datoreaza stilului meu "nervos", dar am cumparat un burete super-absorbant cu care imi sterg chelia si scot apa din barca.

@gvincentiu
Padela Riot marathon, mi-a fost recomandata pentru caiacul Enduro 12, dar m-a deranjat faptul ca este demontabila in doua bucati. Nu stiu cum sunt imbinarile, au jocuri, sau se rupe dracu' cand trec pe "turbo".

Ovidiulica ( sper ca nu te superi, ca ma adresez astfel), prin anul 2002 cand imi lansam la apa primul meu caiac demontabil ( o vechitura restaurata cu multe improvizatii), facusem rost de padele din lemn de brad, de competitie din generatia celor folosite pana prin anii '80. Toate bune si frumoase, dar la deplasarile echipamentului spre Delta, pe uscat, trebuia sa am grija de acele padele, mai ceva decat niste cofraje cu oua, la cat de fragile erau. Cand am vazut prin 2005 la magazinele Metro padele din plastic pe bara de aluminiu, cu dispozitiv pe mijloc de demontare sau reglare a pasului, indata am renuntat la padelele din lemn. Le-am folosit si pe alea inca vreo 4 ani si eram super incantat de ele. La TID-2009 am debutat cu astea din urma, participand de la Calarasi, pana la spectaculosul abandon de la Tulcea. Desi nu erau mai grele de 1300 grame, vreau sa spun ca m-am intors acasa cu niste dureri atroce in articulatiile coatelor. Noroc de Doctorul Razvan Iofcea ( care intra la TID-2011 de la Belgrad), care prin 15 sedinte cu proceduri de fizioterapie, m-a scapat de acele dureri.
Anul trecut la TID-2010 am folosit padela de care pomeneste Vicentiu, RIOT Marathon. Sunt super incantat de ea, ca randament,ergonomie si greutate. Problema e ca cunosc doi oameni carora li s-a rupt o astfel de padela, in locul undese imbina pala de bara. Pentru nimic in lume nu m-as reintorce la padela mai grea de 1000 g, cand e vorba de expeditii lungi.( e binevenita articulatia unde se demonteaza sau reglezi unghiul pasului dintre pale. In timpul padelarii chiar nu joaca deloc !)
Cat despre padelatul corect, fiecare cu stilul lui. Din cate stiu eu, padela nu se baga in apa vertical, ci oarecum inclinata , si cand tragi cu ea, imiti oarecum cursa unei vasle prin apa. Pentru aceasta miscare folosesti mai mult torsul abdomenului, decat bratele...
Cat despre alegerea unei padele , sunt foarte multe criterii, printre care si latimea caiacului, nu numai inaltimea canotorului. Pentru ca sunt si caiace inguste ca latime sub 50 cm , dar sunt si caiace care pot depasi uneori si 80 cm (tandemurile de agrement), la care o padela mai lunga putin decat inaltimea canotorului cu tot cu brat intins desupra capului, nu poate fi decat binevenita ...
De regula o padela o testezi, dupa cum spuneam, punand-o in picioare langa tine, si incerci sa ajungi cu varful degetelor bratului intins in sus, capatul padelei. Dar metoda asta nu cred ca se potriveste si la caiacele de white water.

Ultima editare:
@Guzi,
Multam' pentru interventie, ne ajuta mult ,pe noi incepatorii, sfaturile celor "ruginiti" pe apa.In curand vreau sa cumpar si un caiac pneumatic Gumotex Solar 410 C,sa maresc putin flota pentru agrement.Asta are 410 lungime si 80 latime.Eu am momentan doua padele Bic Sport de 220, dar as incerca un 230 si un 240 sa vad diferenta.Eu am inaltimea cu bratul ridicat vertical si degetele intinse, de 230.De exemplu pentru Bilbao, 220 pentru mine este ok, dar pentru Riot Enduro 12, poate ar fi fost buna de 230. Au spus unii amici carora le-am dat caiacul sa faca o tura ,ca li se pare scurta padela, ca se lovesc de marginea caiacului si ca nu au forta suficienta cu Bic-ul de 220.Amicii de care povestesc au canoe, unul o Palava (gumotex),altul o canoe Indian(West-sport) si poate trecerea de la pagae la padela a trezit comentariile.In concluzie, ca sa gasesc padela potrivita va trebui sa o testez,iar asta presupune sa o si cumpar.

Am trecut de la padele Bic la Riot Marathon. Constatari:
1. Bic-urile sunt categoric mult mai grele decat Riot, si asta se simte la padelari de la cateva ore in sus. Cu Riotul nu ma mai dor anumiti muschi care ma dureau cu Bicurile (am sa ma uit pe un atlas de anatomie sa scriu exact care sunt acei muschi) L.E.: e vorba de deltoizi, dupa 8 ore de padelat cu o padela Bic, nu mai eram in stare nici macar sa ridic mana ca sa tin telefonul la ureche :);
2. Am avut si Bic fixe, si Bic demontabile. La ambele tipuri, unghiul dintre pale este fix si e destul de mare; e ok cand bate vantul din fata (pala aflata in aer inainteaza aproape orizontala, fara sa opuna rezistenta din cauza vantului frontal), dar cand nu e vant, unghiul e inutil de mare; din aceasta cauza una din pale (nu mai stiu care, stanga sau dreapta) iti arunca apa in caiac (la sit-on-top). La Bic-ul demontabil i-am mai facut eu doua gauri de indexare, astfel ca acum am trei pozitii, una la 60 grade (original), una la zero grade (ambele pale sunt in acelasi plan) si o pozitie intermediara, pe la 30 de grade. Mie imi este mai comod sa padelez pe pozitia "0 grade".
3. Padela Riot vine cu trei pozitii de indexare din start, una la 0 grade si doua la cate 60 de grade +/- (dreptaci si stangaci). Folosesc pozitia 0 si nu prea ridic apa. Nu am o tehnica desavarsita, asa ca nu scot pala vertical din apa, deci tot mai ridic putina apa, dar nimic deranjant (mai ales ca acum merg cu sit-inside).
4. Jocul la imbinare la padela Riot este foarte mic, aproape inexistent (nu exista joc axial, doar un minuscul joc de rotatie, datorat tolerantelor dintre butonul de blocaj si gaurile prin care trece), muuult mai mic decat jocul de la Bic-ul demontabil (cu toate ca nici acolo nu ma deranja).
5. Padela Riot are niste gripuri pentru priza, foarte bune, nu aluneca nici cand sunt ude; in plus, la mana dreapta are o nervura in relief care ajuta la pozitionarea in palma.
6. Pe mine unghiul mare dintre pale ma obliga sa port niste manusi de fitness, ca sa nu fac basici in palma stanga, din cauza rotatiei padelei. In plus, eu am si ceva probleme cu incheieturile, iar dupa cateva ore incepeam sa simt dureri in incheieturi. La Riot, pe unghi 0, nu am nevoie de manusi si nu fac basici in palma, pentru ca nu exista acea miscare de rotatie a padelei.
Overall, sunt foarte multumit de alegerea facuta, raportul calitate/pret este foarte bun. O padela sub 1000 grame, la un pret de 250 lei (cred ca inca mai e la oferta) e o afacere foarte buna. Mai pui vreo 1000 lei si iti iei o padela cu 100-200 grame mai usoara... la nivel de amator nu se justifica.
Sfaturi pentru alegerea padelei mai gasiti si intr-un film-scoala "The Essentials of Kayaking". E frumos impartit pe capitole si trateaza alegerea echipamentului si executia manevrelor la sea-kayaking.
Mai sunt o gramada de tutoriale pe youtube, cautati dupa "choosing paddle".

Ultima editare:
@BogdanTimisoara: Eu am facut tot asa trecerea de la un BIC de rau la un TNP de mare. De la unghi de 30 sau 60 cat avea aia la 0 grade. Nu mai port manusi.
Cu incheieturile tot mai am o problema. TNP-ul meu are lungimea variabila si e greu are vreo 1200gr da' nu ma deranjeaza.
O folosesc pe orice caiac, am folosit-o si la surf cu caiacul meu de 2.30m

Si eu recomnad cu multa caldura Riot Marathon este super OK ca raport pret performanta ....
l-fy are dreptate cu padela de mare cu pala cu o forma alungita te ajuta atunci cand trebuie sa padelezi mult (si bine :) ) ...aici ai o alta intreaga famile de padele...pe mine m-a incantat asta RTM108 Silver Sea Tour | Touring & Sea | Kayak paddles | Ainsworth Paddles
Pe de alta parte, stiu eu un bun prieten padelator campion (si asta nu este un eufemism) acuma ii antreneaza pe altii sa ajunga ca el... prietenul cu pricina povestea ca a inceput cu tocatoare pe Dunare... asa ca ...

Mai era o legenda ca pe vremuri ar fi fost un caiacist Murgu din Timisoara, care la antrenamente isi lega doua caramizi de palele padelei, ca sa isi antreneze muschii cu greutati suplimentare, iar in competitie sa ii dea bataie fara greutati :) Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar asa auzisem eu acum vreo 25 de ani.

Si pana la urma care este "lungimea ideala a padelei, in functie de inaltimea si greutatea caiacistului si a tipului de caiac folosit". Exista o corelatie?
Romaneste.

Asa cum s-a mai spus alegerea padelei tine de preferinta, de cum se "simte" aceasta padela pentru fiecare, stilul de padelat, si nu in ultimul rand costuri. O padela potrivita face toti banii si la fel de importanta ca barca. Poate chiar mai importanta! Alegerea nu e usoara, nu aplici un algoritm sau selectezi dintr-un tabel. Ca pentru orice echipament sportiv, fie el schiuri/clapari, bicicleta, racheta de tenis, motocicleta chiar, nu mai vorbesc de set-upurile de windsurfing, trebuie sa faci multe incercari. Odata gasita padela potrivita satisfactiile sunt foarte mari.

Am incercat diverse padele de-a lungul timpului. De la inceput am evitat padelele PLATE, foarte ieftine, gen Sevylor & CO care de multe ori vin in kit cu kaiacele ieftine.

Prima padela a fost un Carlisle DayTripper 2.30, 2 buc cu shaft de aluminiu. Padela extrem de decenta pentru pretul dat, nu foarte grea, rezistenta, fara flutter si slipage in apa. Excelenta ca padela de inceput. Caiacistii cu experienta sa ma ierte pentru lungimea exagerata, dar pe vremea aceea foloseam exclusiv sit-on top sau gonflabile.

Apoi am cumparat un caiac care a venit cu o padela similara: tot Carlisle, tot 2.30 cu shaft de fibra, si 100 grame mai usoara, aceeasi forma a palelor. Ciudat era faptul ca desi shaftul era mai usor palele erau la fel de grele si nu se simtea la fel de confortabil ca cea cu shaft de AL. Cred ca mai importanta decat greutatea este locatia acestei greutati, pentru ca daca se afla predominant in pale, este inconfortabil

Am cumparat dupa aceea un Adventure Technology (AT) Carbon, cu shaft stramb (bent shaft) 2.25. O padela excelenta, cu palele ceva mai alungite si mai inguste, Foarte confortabila la mers pe distante cu caiace de tura, dar nu imi placea la caiacul de pescuit, asa ca ma tot reveneam la Carlisle.

Apoi am cumparat si o padela olimpica cu palele stil aripa, care mie personal imi place. A cerut luat un pic de ajustare, dar a meritat. Padela e foarte usoara, si majoritatea greutatii e in shaft.

In final am gasit Nirvana cu un Lendal Kinetic din 4 bucati, caruia i-am cumparat ambele variante de shaft (drept si stramb) Fixarea segmentelor se face prin surub, astfel ca devine foarte rigida. Shafturile permit ajustarea intre 2.20 si 2.25 m, lar feathering-ul e infinit.

Cred ca important e si stilul de padelat corect, cu torsul Vertical, se roteste torsul cu bratul intins si se introduce padela usor, si aproape vertical in apa. Apoi se aduce in lungul caiacului parelel cu acesta pina cel mult in detptul corpului, unde se scoate. tot usor, fara sa facem vertej. Nu se trage cu bicepsul ci cu spatele, prin rotirea torsului.

La 1.80, 80kg, maini destul de lungi, si priza destul de departata, prefer o padela de 2.25. In cazul unei padele mai scurte 2.20 prefer una eficienta, cu palele late iar in cazul uneia mai lungi o padela mai ineficienta, cu palele alungite, cu un pic de slipage. In cazul padelei lungi, nu o introduc la fel de vertical, iar cadenta este mai rapida.

Ultima editare:
incerc si eu sa lamuresc omul cu privire la alegerea padelei.
Un lucru pe care l-am inteles este ca nu poate incerca o padela inainte de o cumpara. Eu cred ca se poate, dar la o intalnire de barcagii mai mare; in unele zone din tara se petrec destul de des lucrurile astea, mai e TID-ul, sunt ocazii. Daca nu....:

1. te hotarasti la forma si tipul palelor
2. te hotaresti (ca acum avem optiuni si la asta) la felul barei
si inainte sa o cumperi probezi padela in magazin si esti atent la urmatoarele lucruri:
varianta a) distanta dintre pumn si pala sa fie cea cu care ai tras tu de obicei, pentru ca oricum nu vei avea 7 feluri de barci si diferenta de inaltime dintre umar si nivelul apei nu variaza asa amplu de la o barca la alta(fie sit-on-top, fie submarin)

varianta b) distanta intre pumni sa fie cea cu care te-ai familiarizat, pentru a face in continuare loviturile cu amplitudinea din trecut.

cele doua variante sunt in functie de felul de vaslas care esti, ori percepi mersul cu barca prin comportamentul barcii, ori percepi prin senzatii proprioceptive(iar m-am dat destept).

La o intaltime intre 1.75 si 1.85 pe barci de tura sit-in, cu forma palelor clasica(nici lungi si inguste, nici prea late, si exclus wing) o lungime a padelei de 2.22-2.25 cred ca e ok.

Buna tuturor ! Am citit acest topic interesant si as fi curios, ce padela(padele) recomandati pentru un caiac open din fibra asemanator cu Bic trinidad de 2+1/2 persoane ( de un timp o folosesc mai mult singur, fiindca consoarta nu prea are chef :( de padelat ) am avut 2 padele din aluminiu si plastic dar s-au dus pe apa Muresului pe rand .... Caiacul are 4 m lungime si o latime de aproximativ 85 -90 cm ... eu am 179 si vreo 85 kg...
Multumesc

Back
Sus