Buna ideea sa ne aducem aminte de vremurile frumoase ale presei de specialitate, daca tot nu avem despre ce sa scriem din presa de azi
. Intr-un mohorat oras mono-industrial, contactul meu cu tehnologia din aviatie si navigatie se facea prin revistele Modelism, Modellbau Heute, Modelist Konstructor, Plany Modelarskye, iar mai tarziu prin Air International, Aviation News, plus Yachting Monthly, Yachting World si Yachts&Yachting, pe care le primeam de la amicul englez Tony Morris. Eu cumparam si ii trimiteam Modelism, din cauza pretului mare pentru straini, iar el imi trimitea carti si reviste aviatice si de iahting.
Imi amintesc de un articol-gigant din Air International despre bombardierul strategic cu geometrie variabila B1, despre care facea nea Nicu tam-tam in propaganda lui cu dezarmare-pace. Ca orice adolescent pasionat de asa ceva, am fost fascinat, la cat de amenintator arata in majoritatea ipostazelor. Abia mai tarziu am descoperit Tupolev 160, dar oricum tipul asta de articole m-au determinat sa visez la o cariera in aviatie, treaba din pacate sau din fericire imposibila pt mine dupa revolutie. Oricum, au fost vremuri frumoase, cand leatu' meu se ocupa de fotbal si barbut, eu citeam tot ce-mi cadea in maini, construiam modele si visam cerul si marea.
Gandind azi la rece, cred ca suntem norocosi ca am prins vremurile alea, stiind sa luam ce-i mai bun de atunci si de acum. Atunci, in ciuda sistemului ticalos, baietii capabili aveau deschidere si o cariera asigurata. In schimb, si azi ma trec frisoane cand imi amintesc cate declaratii, caracterizari, informari, scormonit tot arborele genealogic mi se intamplau pentru o banala plecare in strainatate. Azi, in ciuda degringoladei economice la care suntem supusi din cauza politicienilor aserviti UE, dar si a spiritului de turma al romanului de rand, cel putin avem posibilitatea de a alege, gasim instant orice informatie datorita internetului, ne putem lua lumea-n cap daca vrem, putem sa ne facem propria activitate lucrativa, sa ne construim sau cumparam jucariile preferate. Intr-un cuvant avem deschidere maxima, important e sa stim bine ce sa facem cu libertatea pe care parintii nostri n-au avut-o.