Atelierul de vele

Da, aşa este, am vorbit, postat, mult dar nu am făcut nimic. M-am lăudat că îmi fac un skiff ca cel al lui Împăiatu dar mi-am reevaluat situaţia şi am zis că este mai bine ceva demontabil şi am cumpărat catamaranul gonflabil al lui byteworks. Alţii s-au apucat de lucru şi mulţi au terminat ce şi-au propus.
Eu în schimb, cum ziceam, nu am făcut nimic. Că să nu fiu mai prejos decât ceilalţi forumişti care îşi fac o barcă sau o canoe, şi-o repară, sau şi-o bricolează (cum îi place lui florio să zică), mi-am zis să îmbin un străvechi hobby de al meu, croitoria, cu virusul bărcilor şi m-am gândit să pun bazele acestui topic, dar şi unui atelier de făcut vele pentru prietenii barcaholici.
Atelierul va funcţiona cu aceleaşi maşini şi în aceiaşi locaţie cu atelierul de croitorie pe care deja îl am (câteodată mă apucă dorul şi mai fac câte o vestă cu 20 de buzunare sau un blug sau un rucsac din piele), are în compunere cinci maşini de cusut, două de tip vechi (Naumann şi Singer – să nu credeţi care cumva că s-ar vinde aceste maşini cu mii de euro, sunt ţepe), una portabilă care coase zigzag şi liniar, una industrială de marochinărie, pentru cusături grele şi dificile şi, vedeta atelierului, cum îmi place să-i zic , o maşină industrială de cusut liniar cu dublu transport (pentru necunoscători uitaţi aici ce înseamnă http://www.youtube.com/watch?v=9UwKXSX0wTM ) japoneză, marca Brother, deşi, din ce am văzut pe net, mai mult se practică zig-zagul, precum şi o maşină de tăiat care taie şpan (adică mai multe straturi) până la 2 cm pe care am luat-o acum vreo doi ani pentru croit piele. Dacă nu voi face faţă comenzilor şi voi găsi chilipiruri poate îmi voi lua şi o maşină industrială cu zigzag, pentru productivitate.
De asemenea, atelierul mai este dotat cu numeroase scule şi accesorii de marochinărie (adică preducele, ocheţi şi dispozitive de montat ocheţi de diferite dimensiuni), dispozitive de tot felul pentru fiecare maşină, unele pe care le aştept să-mi sosească de la distribuitori.
Pentru a evita croitul pe jos care este total incomod cum arată băiatul acesta aici: http://www.ehow.com/video_2358442_determining-luft-curve-sail.html, sper să mă dotez şi cu o masă de croit de 4-5 metri pe 1,6 metri, cât de curând.
După cum veţi vedea atelierul este amenajat în cel mai generos spaţiu pe care mi-l poate oferi casa mea, respectiv în pod, unde aş fi putut face şi o barcă de 7 metri dar nu aş fi avut pe unde să o cobor.
Prima oară îi propusesem lui byteworks să-i fac velele pentru Lynx dar a spus că şi le face singur.
Acum o lună de zile mi-a cerut Nicu (mulţumesc pentru încredere) să-l ajut să-şi facă vela pentru catamaranul lui gonflabil. Băiatul s-a descurcat repede de material (15 lei metrul liniar pe 1,5 lăţime), căci eu de când nu am mai lucrat am pierdut sursele de material, am discutat o schiţă făcută de el în Sailcut Cad şi de câteva zile iată-mă făcând prima velă din cariera mea de barcaholic care pune osul la treabă.

Prin urmare, fraţilor într-ale microbului, dacă îmi puneţi la dispoziţie material (prin asta înţelegând tot, pentru că nu am timp de alergat) şi o schiţă făcută în Sailcut Cad (pentru detalii intraţi aici: http://forum.barcaholic.ro/showthre...tura-al-navei?p=386&highlight=sailcut#post386 sau luaţi legătura cu Nicu) vă pot ajuta să aveţi o velă (vele) pentru barca pe care o aveţi.

Dacă admin-ul va fi de acord, intenţionez ca fiecare velă făcută de mine să poarte cele două triunghiuri din emblema, logo-ul barcaholic.

Momentan am de lucru. Acum aşteaptă la rând Nicu, cum vă spuneam primul client, cu o randă deja în lucru, după care îl voi rezolva pe armatorul Chitilei – Împăiatul cu vela pentru skiff-ul său, după care urmează iar Nicu cu un foc pentru catamaranul gonflabil.

Pentru că nu am mai făcut vele niciodată şi nu am văzut pe nimeni de aproape decât din filmuleţele de pe net, sunt deschis oricărei discuţii sau sfat.
 
Oups ... se face coada deja :sail:

Ma inscriu si eu, dupa Nicu, cu o pereche randa si foc pentru Lynx. Spor la treaba, si sa ne arati ce iese!
 
bravo lipan,

si eu o sa vreau o randa si un foc. pina una alta crezi ca ma poti ajuta cu trambulina ? eu am terminat cu grinzile asa ca asta ar fi urmatorul pas

cip
 
Ce este trambulina?

Bănuiesc că trambulina este suprafaţa pe care stai şi care uneşte cele două corpuri ale catamaranului peste sau între grinzi. Nu?
Păi trebuie o schiţă cu dimensiunile cât mai exacte între suporţii în care vine prinsă trambulina.
Nici aşa ceva nu am făcut, dar nu-ţi fie frică, o rezolvăm.
 
Se vede treaba că nu am avut ce face, pentru că deja am început să nu fac faţă comenzilor.
 
Se vede treaba că nu am avut ce face, pentru că deja am început să nu fac faţă comenzilor.

Ce zici de o spinnaker pentru Mac ? :) Eu voiam sa dau comanda la fabricant, dar daca ai sarit cu acul si priceperea......

Nicu, daca dau comanda, iti aduc tot cearceaful sa il iei de model :) Cu "ciorap" cu tot !
 
Ce zici de o spinnaker pentru Mac ? :) Eu voiam sa dau comanda la fabricant, dar daca ai sarit cu acul si priceperea......

Nicu, daca dau comanda, iti aduc tot cearceaful sa il iei de model :) Cu "ciorap" cu tot !

Boierul tot boier. Mulţumesc mult de ofertă. Îţi aduci aminte pe Snagov când am luat randa în mână nu-mi mai dezlipeam ochii de pe ea să văd cum este făcută. Chiar am nevoie de modele originale pentru furt de meserie. Singura problema care se pune este că trebuie să ai şi dimensiunile fiecărei bucăţi ce intră în componenţa velei. Spinnaker-ul este o velă dificil de croit, datorită formei sale foarte bombate. Altfel îmi va fi foarte greu să-l copiez bucată cu bucată. Din ce am văzut sailcut cad nu are spinnaker. Din câte îmi amintesc am descărcat eu unul odată, dar nu ştiu dacă avea dimensiuni. În concluzie dacă îmi dai şi dimensiunile fiecărei bucăţi, şi slavă domnului eu zic că te pricepi la CAD, te rezolv, în ordinea înscrierii pe listă şi în funcţie de timpul meu. Ciorapul să ţi-l fac de damă?
 
Ultima editare:
Fază de dimineaţă.
Ca să merg la serviciu trebuie să shimb 3 metrou-uri. Eram atât de cufundat în gândurile mele, la croit şi cusut, la spinnaker, la ocheţi, la întârituri, încât am uitat să cobor din primul metrou ca să-l iau pe al doilea. Mă frig atât de tare degetele să lucrez, nici nu vă daţi seama.
Aseară am terminat de tăiat randa lui Nicu care este din patru bucăţi, are 3044 la bază şi 4970 înălţime. Am uitat să socotesc suprafaţă triunghiului, vedeţi voi ce suprafaţă are. Consum de material 6,2 metri lungime pe 1,5 metri lăţime. Zilele astea o să pun şi poze să vedeţi cum am trasat bucăţile.
 
Ultima editare:
Salutare la barcagii, am ramas fara net cateva zile din cauza unor tuciurii care au decupat niste fibra optica :D, da vad ca se misca bine treaba pe aici. Felicitari Nicule pentru demararea croitoriei, si sa ai coada de clienti :p. Pana atunci, ia de aici batranul Sailcut 6, sa te apuci sa-i faci spin-ul lui Florin, si in caz ca ai nelamuriri, davai duma colea pe forum, o scoatem noi la capat in gashca :).
 

Atașamente

  • sailcut6-package.zip
    1.5 MB · Vizualizări: 148
- Cum, s-o ieftinit transportul !??
In aceiasi bani, inainte foloseai trei metrou-uri , iar de acuma patru !
Super-oferta la vremuri de criza !
:happy:
 
Am fost la un mecanic de maşini de cusut să-mi rezolv o problemă şi l-am întrebat dacă are un zigzag industrial cu lăţimea de 10 mm. Avea, şi mi-a zis că imi cere 12 milioane pe el. O să-i fac o ofertă de 5 mil. poate îmi iese lipeala.
 
Ultima editare:
In iarna asta lunga am cusut o randa si un foc pentru pitica de BIC 245. Randa are si insemnele Barcaholice. I-am spus lui Dragos Cristea de la hibiscussport.ro ca mi-ar place sa vad barcuta asta echipata cu o randa si un foc pe masura. Cam asa cum este Optimist-ul Campionului Alexandru Micu (sunt bucuros ca l-am cunoscut la Salon). Velele le-am facut mai trebuie sa fac si partea de arborada. Am niste probleme pe teme de arborada si daca nu va suparati o sa va intreb. Pe urma ii pun si carma si un motoras. Va trimit poze dupa ce ma fac de ras cu "barcuta cu vele" si daca nu merge o fac submarin.
Multumesc Iulian ca s-a nascut si topicul cu vele. Ti-am scris mai de mult, cand m-am inscris aici, ca sunt uimit ca nu exista nimic despre vele. Acum exista.
 
Ultima editare:
Am fost la un mecanic de maşini de cusut să-mi rezolv o problemă şi l-am întrebat dacă are un zigzag industrial cu lăţimea de 10 mm. Avea, şi mi-a zis că imi cere 12 milioane pe el. O să-i fac o ofertă de 5 mil. poate îmi iese lipeala.

Azi, 19 aprilie, mi l-a lăsat la 8 milioane. Pt. mine tot e mult. Mai aştept, mai caut în altă parte.
 
Fraţilor, am dat-o în bară rău de tot. Pornisem cu entuziasm şi acum sunt descurajat. Am o problemă majoră.
Încercând să urmăresc sfaturile preţioase ale celor mai experimentaţi în ale velelor decât mine, din filmele văzute pe net, după ce am tăiat bucăţile care o compun, să mă apuc să o cos. Pentru a îmbina două sau mai multe bucăţi trebuie folosită acea faimoasă bandă dublu adezivă. Mai întâi m-am gândit să experimentez pe o bucată de material, normal. După ce am lipit cele două bucăţi experimentale am pus materialul în maşina de cusut şi pune-te să coşi lipane. Dacă vreu să cos în zona în care se află şi acea bandă dublu adezivă, maşina nu coase şi pace. Pe porţiunile unde nu este acea bandă adezivă maşina coase, însă acolo unde se află ea nu mai coase. Am oarece experinţă în ale cusutului şi ştiu care este explicaţia (pentru cei care cunosc cum coase o maşină de cusut): banda dublu adezivă pe care o folosec eu este din plastic, când acul străpunge plasticul ţine foarte aproape aţa de ac, iar graifărul nu poate să agaţe aţa superioară pentru a o da pe după suveică; unde mai pui că plasticul are şi un pic de adeziv, normal, şi acel adeziv în contact cu acul ţine, de asemenea, lipită aţa de ac şi aţa nu poate face acea buclă mică pentru a intra ciocul de la graifăr şi să o dea după suveică.
Sunt aproape disperat. Mai bine îmi vedem de ale mele. O primă soluţie, cea mai ieftină, ar fi să schimb banda dublu adezivă cu una care să permită coaserea. De unde să o procur?
A două, mai bună, însă cea mai scumpă, ar fi să fac rost de 8 milioane să cumpăr maşina aia de cusut de care vă ziceam mai sus. Ce să fac?
 
Uite asa: verifici bine de tot ca masina aia se poate folosi la tot ce trebuie la vele; eu iti imprumut 8 mil., in caz de succes scazi din suma contravaloarea velelor mele si restul mi-l dai in 2 rate, la alte lucrari. In caz de insucces, te descurci si-mi dai, nu mai tarziu de azi in doua luni, banii inapoi. Totul pe incredere si onoare de barcaholic.

Ce zici?

PS: sper ca-s 8 milioane din aia vechi ...
 
<<<Fraţilor, am dat-o în bară rău de tot. Pornisem cu entuziasm şi acum sunt descurajat...>>>

capsele de prins foi de hartie nu ar fi o varianta? prinzi din loc in loc, si cand te apropii de ac, decapsezi!
zic si eu!
 

Back
Sus