Bic tunat

  • Autor subiect Autor subiect Thor
  • Dată creare Dată creare
Salut,
Eu nu prea scriu (citesc) dar acum m-a zgandarit Vali cu remarca "din 10 forumisti... rar se intampla ca macar unul...". Am intrebat odata pe Forum despre "derivoare laterale" si am primit 3 raspunsuri din care unul de la Vali (multumesc din nou celor 3). Vroiam sa va arat ca mi-au folosit raspunsurile...
Pacat ca anul asta s-a stricat vremea si n-am apucat sa o mai pun (in octombrie) pe apa.
La primavara.

Nu stiu de ce nu reusesc sa incarc pozele.
 
Cred ca a mers.
Singura modificare distructiva la Bic a fost gaurirea scaunelului pentru fixarea catargului. In rest am schimbat doar cateva suruburi.
La primavara va spun si ce face pe apa.
 

Atașamente

  • DSCF0735.jpg
    DSCF0735.jpg
    64.2 KB · Vizualizări: 149
  • DSCF0737.jpg
    DSCF0737.jpg
    52.3 KB · Vizualizări: 134
  • DSCF0741.jpg
    DSCF0741.jpg
    45.4 KB · Vizualizări: 133
  • DSCF0743.jpg
    DSCF0743.jpg
    49.7 KB · Vizualizări: 128
  • DSCF0755.jpg
    DSCF0755.jpg
    48.3 KB · Vizualizări: 115
  • DSCF0775.jpg
    DSCF0775.jpg
    39.7 KB · Vizualizări: 112
Ultima editare:
Inca asa barcuta echipata nu am mai vazut: roti, motor, vele! Mai lipseau aripi si acopereai tot domeniul :) Dincolo de gluma, astept sa ne spui ce face pe apa!
 
Sper ca nu m-ai injurat prea tare cand am scris ce am scris :D. Lasa ca nici eu nu-s mai breaz, da' promit sa pun si eu curand din ceea ce mesteresc, ca sa nu fiu din-ala nasolu' dintre aia 10 :p. Imi place cum ai preparat Bicu, cel putin velatura e superba, la asa o barca mica sa vezi un greement bermudian complet e ceva :). Se anunta cateva zile mai caldute, poate-i faci baie ;). Mult succes!
 
Multumesc.
Tunat-ul nu mai poate pluti anul acesta pentru ca a ramas la Mare iar eu m-am intors in Bucuresti la inceputul lui noiembrie.
In aprilie iesim.
 
Cred ca a mers.
Singura modificare distructiva la Bic a fost gaurirea scaunelului pentru fixarea catargului. In rest am schimbat doar cateva suruburi.
La primavara va spun si ce face pe apa.

Derivoarele laterale mi se par greu de operat si prinderea nu tocmai sigura.
As fi facut ceva ca in poza atasata sau cu cate doua ghidaje separate pe fiecare bord al derivorului.
Cand nu folosesti velele poti sa scoti derivorul afara sau il blochezi in pozitia ridicat din apa.
 

Atașamente

  • Derivor lateral.jpg
    Derivor lateral.jpg
    35.1 KB · Vizualizări: 66
Frumusica velatura !
Sper sa faca treaba buna, chiar daca barcuta e mai mult durdulie decat aerodinamica :D
Totodata nu pot sa nu observ insemnele barcaholice de la varful randei :)
 
"Derivoarele laterale mi se par greu de operat si prinderea nu tocmai sigura.
As fi facut ceva ca in poza atasata sau cu cate doua ghidaje separate pe fiecare bord al derivorului."

Fara discutie ca sunt o gramada de alte solutii, poate mai bune decat cele aplicate dar ideea era sa nu fac nici o modificare ireversibila la barcuta. Am reusit asta cu exceptia scaunelului pe care l-am gaurit ca sa fixez catargul. Toate materialele sunt cumparate din Mangalia de la magazine de instalatii sanitare - inclusiv scripetii - iar velele le-am cusut iarna trecuta in Bucuresti (ce fac barcaholicii iarna din plictiseala?) si la fata locului am modificat numai focul desi ar trebui si randa.
"Dolofana" a plutit numai pe mare cu motor electric si vasle doi ani la rand (stie gustul apei dulci numai de la ploaie). O sa vad la primavara ce zice dupa ce ridicam "velele".
 
Velele le-ai proiectat în sailcut, adică au formă de aripă de avion, sau sunt simple, drepte?
Ce material ai folosit şi de unde l-ai luat?
Le-ai cusut cu maşină de cusut zig zag sau dreaptă?
Mulţumesc.
 
Multumesc mult Maestre velar Lipan pentru ca le-ai numit VELE (eu ma alintam cand le spuneam asa). Mai adevarat le-a spus Piratul (Buccaneer) - PANZE.
Acum cativa ani am cumparat o bucata de "fas" de 2/1,4 m, de la o dugheana din Obor. O foloseam cand ieseam cu gonflabila si eram prea departe de mal: tineam doua colturi cu degetele de la picioare si doua cu mainile (cand era vant favorabil) si ajungeam repede pe plaja.
Iarna trecuta m-am gandit (tare) ca as putea sa fac o randa si un foc din carpa asta. Cos fara probleme si la masina electrica si la cea cu pedala. Carpa este rezistenta, se uda greu si se usuca repede. Practic am taiat dreptunghiul aproape pe diagonala. A iesit o randa de cca 1.2mp si un foc de cca. 0,9mp. Sunt intarite cu chinga de latimi diferite. Materialul este indoit in interior pe margine. Am cusut drept (nici nu merita in zigzag) pe fiecare margine a chingii iar la chinga lata si pe mijloc. Evident ca nu am facut fertze dar am incercat sa-i dau curbura inspirandu-ma (este prea mult spus calculat) din "Sportul velelor" - Gerge Nour, "Croaziera cu vele" - Radu Teodoru si Teodor Asimit si "Ambarcatiuni pentru agrement" de Zelea Crantea. Bine inteles ca nu exista nici arborada si nici manevre asa ca am facut ceva asa... in general. In toamna m-am apucat sa fac ceva de care sa agat panzele. Focul nu s-a prea potrivit si am mai taiat din el iar randa trebuia modificata dar am zis ca o sa o fac dupa ce pun Bic-ul pe apa. Se umfla frumos pe uscat.
Cred ca deja s-a discutat prea mult despre chestia asta. Chiar barcuta este o jucarie si ne jucam cu ea intre cele doua diguri din 2 Mai, ca si cu gonflabila, atunci cand Coana Mare este blanduta si nu-si arunca valurile peste bord.
Daca Vali nu vorbea despre cei "10 la 0" probabil ca nu o vedeati decat daca veneati la vara la 2 Mai.
De fapt am vrut sa-i spun lui Vali ca discutiile pe Forum sunt, de cele mai multe ori, interesante si utile si daca nu se vede produsul finit aici nu inseamna ca el nu pluteste. Sunt convis ca exista o flota intreaga construita de multi dintre cei care citesc in fiecare zi pe Forum. Chiar voiam sa va multumesc pentru ca intotdeauna sunteti foarte prompti. De multe ori apar pe Forum poze cu constructii atat de dibace si profesioniste incat multi se sfiesc sa publice niste chestii cu care plutesc si in care se simt bine.
Ca exemplu VELELE croite de Maestru Lipan vis a vis de panzele mele.
 
Ultima editare:
Felicitări şi mulţumesc!
Sau
Mulţumesc şi felicitări!
Nu ştiu cu ce să încep.
În primul rând felicitări că ţi-au ieşit foarte bine şi le-ai lucrat ca un profesionist (tăieturi oblice, întărite cu chingă).
Faptul că nu le-ai cusut la zig zag nu le va afecta.
În ce priveşte VELELE mele mai am mult de învăţat şi exersat (croit, cusut).
Oricum mulţumesc pentru aprecieri.
 

Back
Sus