Multumesc mult Maestre velar Lipan pentru ca le-ai numit VELE (eu ma alintam cand le spuneam asa). Mai adevarat le-a spus Piratul (Buccaneer) - PANZE.
Acum cativa ani am cumparat o bucata de "fas" de 2/1,4 m, de la o dugheana din Obor. O foloseam cand ieseam cu gonflabila si eram prea departe de mal: tineam doua colturi cu degetele de la picioare si doua cu mainile (cand era vant favorabil) si ajungeam repede pe plaja.
Iarna trecuta m-am gandit (tare) ca as putea sa fac o randa si un foc din carpa asta. Cos fara probleme si la masina electrica si la cea cu pedala. Carpa este rezistenta, se uda greu si se usuca repede. Practic am taiat dreptunghiul aproape pe diagonala. A iesit o randa de cca 1.2mp si un foc de cca. 0,9mp. Sunt intarite cu chinga de latimi diferite. Materialul este indoit in interior pe margine. Am cusut drept (nici nu merita in zigzag) pe fiecare margine a chingii iar la chinga lata si pe mijloc. Evident ca nu am facut fertze dar am incercat sa-i dau curbura inspirandu-ma (este prea mult spus calculat) din "Sportul velelor" - Gerge Nour, "Croaziera cu vele" - Radu Teodoru si Teodor Asimit si "Ambarcatiuni pentru agrement" de Zelea Crantea. Bine inteles ca nu exista nici arborada si nici manevre asa ca am facut ceva asa... in general. In toamna m-am apucat sa fac ceva de care sa agat panzele. Focul nu s-a prea potrivit si am mai taiat din el iar randa trebuia modificata dar am zis ca o sa o fac dupa ce pun Bic-ul pe apa. Se umfla frumos pe uscat.
Cred ca deja s-a discutat prea mult despre chestia asta. Chiar barcuta este o jucarie si ne jucam cu ea intre cele doua diguri din 2 Mai, ca si cu gonflabila, atunci cand Coana Mare este blanduta si nu-si arunca valurile peste bord.
Daca Vali nu vorbea despre cei "10 la 0" probabil ca nu o vedeati decat daca veneati la vara la 2 Mai.
De fapt am vrut sa-i spun lui Vali ca discutiile pe Forum sunt, de cele mai multe ori, interesante si utile si daca nu se vede produsul finit aici nu inseamna ca el nu pluteste. Sunt convis ca exista o flota intreaga construita de multi dintre cei care citesc in fiecare zi pe Forum. Chiar voiam sa va multumesc pentru ca intotdeauna sunteti foarte prompti. De multe ori apar pe Forum poze cu constructii atat de dibace si profesioniste incat multi se sfiesc sa publice niste chestii cu care plutesc si in care se simt bine.
Ca exemplu VELELE croite de Maestru Lipan vis a vis de panzele mele.