Caiac Oru

Deunazi, tot cautand pe net un caiac care sa poate fi strans usor (care sa nu ocupe mult spatiu - ma gandeam la un caiac gonflabil) care sa fie si usor, si rezistent si incapator pentru ture mai lungi de-o zi, eventual si polivalent (fara WW), am dat de un caiac care m-a uimit prin ingeniozitatea constructiei.
Dupa cateva review-uri citite am socotit ca ar implini oarecare cerinte...
Ce parere aveti? Caiacul este Oru, modelul Beach LT. Sunt mai multe modele si pentru toate gusturile dar acesta mi se pare cel mai potrivit ca dimensiuni, raportat la cerinte.
Link spre reprezentanta ORU: https://eu.orukayak.com/

Foarte interesant si inovativ, eu am o problema: nu cred ca te mai porti urca inapoi in caiacele astea dupa ce te dai jos pentru o balaceala. Apoi fiabilitatea si rezistenta, nu stiu ...

Foarte interesant si inovativ, eu am o problema: nu cred ca te mai porti urca inapoi in caiacele astea dupa ce te dai jos pentru o balaceala. Apoi fiabilitatea si rezistenta, nu stiu ...

Va ganditi ca intra apa, avand cocpitul asa de larg si nu are pe unde sa iasa? Zic ca se poate rezolva c-o pompa, ca la celelalte caiace. Apoi ca nu cred ca este gandit pentru performanta, ci de agrement, for fun, ceva de gen...Adica pleci in concediu si iei caiacul asta cu tine (fiind cat o geanta de la Ikea si cantarind aproximativ 12 kg), ca poate dai de un lac si te dai un pic, fiind pasionat.

Conform Outdoor Gear Lab care a testat acest caiac şi care au intrebat producatorul, rezista la 20.000 de indoiri. Faceau ei o socoteala si ajungeau undeva ca ar trebui sa treaca vreo 50 de ani sa-l indoaie de atatea ori. Asta privind rezistenta in timp...

Rezistenta la impact/frecari/apa sarata e specificata in descrierere si ma incred. Singura chestie care ma pune pe ganduri este ca are un tratament anti UV garantat 10 ani...Si dupa aia? :) Probabil ca exista in comert spray-uri de aplicare a unui astfel de tratament.

Dar sa ai un caiac care se pliaza ca un origami, care ocupa putin spatiu si cantareste asa putin...Desigur pretul...
Dar as vrea sa am un caiac care sa fie usor, sa se usuce usor, sa nu fie nevoie de pompa, de timp de uscare, ca la un caiac gonflabil...
Zic ca ma tenteaza...Mai studiez. Trebuie el sa aiba si defecte care daca-s impardonabile....

Reclama e sufletul comertului :)
Nu pot sa le vad decat ca utilizare recreativa ocazionala si atunci un SUP mi se pare mult mai potrivit. Cine e caiacist adevarat isi ia ... caiac!

Reclama e sufletul comertului :)
Nu pot sa le vad decat ca utilizare recreativa ocazionala si atunci un SUP mi se pare mult mai potrivit. Cine e caiacist adevarat isi ia ... caiac!

Adevarat. Dar si acesta este un caiac. Nu este cu mult mai prejos decat un alt caiac rigid. Difera doar faptul ca poate fi ambalat intr-un pachet ce nu depaseste perna la o canapea.

Eu, in privinta reclamei comerciale cred ca este asa: orice afirmatie cu privire la un produs care nu este reala si induce in eroare cumparatorul, cu scopul de a-l determina sa cumpere produsul = infractiunea de inselaciune. la noi, in Germania, in Franta, oriunde in Europa...

Dar un plastic ABS gros de 5 cm, unu ca poate fi masurat, doi se pune problema daca rezista la lucrul mecanic la care este supus.
Si eu cred ca este un caiac chitit a fi recreativ, de distractie, poate de fitness...Dar cand cobori patru etaje un caiac greu de 32 kg, nu mai faci asa multe mofturi...Si un caiac de 11 kg poate crea un entuziasm aproape prostesc! :)

Ma bag si eu in vorba ca musca in curu’ calului. Aceeasi dilema am avut-o si noi. Desi avem U-Boat-ul, un kayak demontabil, este mult prea greu si ia mult prea mult timp (uneori cateva ore bune) pe mal pentru spalare/impachetare pentru a fi considerat practic pentru iesiri de scurta durata. Si vorba lui byteworks am ajuns la concluzia ca un SUP este mult mai practic pentru genul de iesiri pentru care ar fi recomandat Oru.

In privinta reclamei, fara a ma referi in mod direct la Oru, orice rahat devine bici cand este prezentat din unghiuri subiective si multe aspecte care arata bine pe hartie/ecran pot aparea putin diferit in realitate la utilizare.

Nu vreau sa descurajez pe nimeni, imi dau si eu cu parerea ca e gratis.

Ma bag si eu in vorba ca musca in curu� calului. Aceeasi dilema am avut-o si noi. Desi avem U-Boat-ul, un kayak demontabil, este mult prea greu si ia mult prea mult timp (uneori cateva ore bune) pe mal pentru spalare/impachetare pentru a fi considerat practic pentru iesiri de scurta durata. Si vorba lui byteworks am ajuns la concluzia ca un SUP este mult mai practic pentru genul de iesiri pentru care ar fi recomandat Oru.

In privinta reclamei, fara a ma referi in mod direct la Oru, orice rahat devine bici cand este prezentat din unghiuri subiective si multe aspecte care arata bine pe hartie/ecran pot aparea putin diferit in realitate la utilizare.

Nu vreau sa descurajez pe nimeni, imi dau si eu cu parerea ca e gratis.

Desigur! Parerea dumneavoastra este binevenita. Eu nu am cumparat, deocamdata, nimic.
In privinta caiacului Oru, zic ca se fabrica mai multe modele, unele dintre ele recreationale, altele destul de caracterizate. Am citit multe review-uri, mai ales pentru modelele Beach si Bay, foarte diferite, ca utilitate si structura, dar de care as fi interesat. Toata lumea pare extrem de multumita (in review-uri). Practic, cica, acest caiac este uimitor. Acum tre sa recunosc ca am gasit si un review cu o tipa care repara de zor la caiacul ei.
Personal, am mai multe caiace si deci nu ma apasa de niciun fel. Dar acest model de caiac (cu accent pe greutate si ambalare) m-a incantat....cumva.
Mai las sa se linisteasca simtamintele, la mine...
Dar, repet, ma intereseaza parerea altor colegi de site. Poate ei/stiu vad lucruri la care eu sunt leustean! :)
Stima!

Vă salut !
Foarte interesant, intr-adevăr ingeniozitatea constructiei uimește orice pasionat de plimbări cu caiacul! Cred că este superior oricărei variante de caiac gonflabil. Dar, nu crezi că modelul ”Beach” este cam lat ? 74 cm mi se pare exagerat. Modelul ”Bay” (lat de 64 cm) mi se pare mai ...Kayak (rămâne de văzut cât de usor intri în cockpit).
SINCER: mi-ar plăcea asa ceva - strict pentru concedii.

Da. Modelul Bay este mult mai avantajos. M-ar interesa să văd unul cu ochii mei. Abia după aceea aş evalua...pentru că este un moment în viaţă când trebuie să te opreşti din cumpărat, cumva... :)
Cred că este un caiac fiabil pentru concediu, să-l iei la bagaje în ideea că poate pică şi-un lac pe itinerariu, cu condiţia să fii foarte pasionat de ture cu caiacul, ceva gen obsesie...

Doar dacă nu aş avea niciun caiac m-ar tenta să-l iau pe acesta cu o rezervă generoasă de bunăvoinţă. Mai ales că, eu având caiac rigid, este enervant că, de la Sulina, trebuie să iau nava Pasager, în timp ce ceilalţi colegi de tură, care au caiace gonflabile, le iau în ruscac şi se urcă în orice motonavă pentru Tulcea! :) Tristeţea cea mare este că pierd încă o zi/noapte de distracţie, deobicei!

Da. Modelul Bay este mult mai avantajos. M-ar interesa sa vad unul cu ochii mei. Abia dupa aceea as evalua...pentru ca este un moment in viata cand trebuie sa te opresti din cumparat, cumva... :)
Cred ca este un caiac fiabil pentru concediu, sa-l iei la bagaje in ideea ca poate pica si-un lac pe itinerariu, cu conditia sa fii foarte pasionat de ture cu caiacul, ceva gen obsesie...

Doar daca nu as avea niciun caiac m-ar tenta sa-l iau pe acesta cu o rezerva generoasa de bunavointa. Mai ales ca, eu avand caiac rigid, este enervant ca, de la Sulina, trebuie sa iau nava Pasager, in timp ce ceilalti colegi de tura, care au caiace gonflabile, le iau in ruscac si se urca in orice motonava pentru Tulcea! :) Tristetea cea mare este ca pierd inca o zi/noapte de distractie!

Ultima editare:
Buna, baieti :) . Caiacul acesta a mai fost discutat acum vreo 7 ani, aici : https://www.barcaholic.ro/showthread.php?t=3405
A aparut si la o ediție expo a Salonului Nautic International ( SNIB), alaturi de o barca cu motor creata pe acelasi sistem, mult mai solida insa.
De atunci, in atatia ani nu am auzit sa fi cumparat cineva acest caiac, in comunitatea romaneasca de iubitori. E un lucru graitor, dar nu neaparat o antireclama.
Ca in bancul cu o Dacie alaturi de un Ferrari, la semafor; soferul Daciei, da geamul jos din manivela si-l intreaba pe cel cu Ferrari: Cum e dom'le, merge bine masina? Ca vad ca nu prea cumpara lumea... ;)

Faptul ca Oru Kayak exista si rezista de atatia ani, arata ca se si vinde, dincolo de aspectul sau de origami. Probabil nisa de cumparatori asigura desfacerea si producerea in continuare.
N-am vazut vreun video in care caiacul sa fi cedat ca material. Cu siguranta ca si utilizatorii sunt dintre cei care il scot rar catre foarte rar.
Eu unul am tot felul de caiace, de la gonflabil la caiac rigid de tura mica (Riott Edge 13) , un caiac de expeditii marine de la P&H ( Scorpion) si un caiac din placaj de Okoume, facut de mine (care este marea dragoste a familiei, toti vor sa se dea cu el :) )
La cel gonflabil am renuntat demult, fiindca am preferat mereu sa iesim cu rigide.
In ultima vreme si placile SUP sunt excelente, tin doua si pe velier, nu ca as avea nevoie de doua, dar una dintre ele este de fapt un wind-surf gonflabil. S-a dovedit ca placile SUP sunt de mare, mare distractie! :D

Faptul ca Oru Kayak exista si rezista de atatia ani, arata ca se si vinde, dincolo de aspectul sau de origami. Probabil nisa de cumparatori asigura desfacerea si producerea in continuare.
N-am vazut vreun video in care caiacul sa fi cedat ca material. Cu siguranta ca si utilizatorii sunt dintre cei care il scot rar catre foarte rar.
Eu unul am tot felul de caiace, de la gonflabil la caiac rigid de tura mica (Riott Edge 13) , un caiac de expeditii marine de la P&H ( Scorpion) si un caiac din placaj de Okoume, facut de mine (care este marea dragoste a familiei, toti vor sa se dea cu el :) )
La cel gonflabil am renuntat demult, fiindca am preferat mereu sa iesim cu rigide.
In ultima vreme si placile SUP sunt excelente, tin doua si pe velier, nu ca as avea nevoie de doua, dar una dintre ele este de fapt un wind-surf gonflabil. S-a dovedit ca placile SUP sunt de mare, mare distractie! :D

Ca sa inchei si cu o opinie personala, eu unul n-as cumpara acest model. Mi se pare un pic de jucarie, facut pentru cine vrea mici plimbari cum ar merge cu barca pe Herastrau.
Mie imi plac micile sau mai marile calatorii, natura salbatica unde inerent te mai lovesti de o piatra, un bustean, tragi caiacul pe plaje cu scoici, il incarci cu diverse.
Cojita Oru n-ar rezista.
Dar inteleg partea in care exceleaza acest caiac: este pentru o plimbare de o ora-doua-trei pe un lac unde mergi cu alte planuri decat caiaceala, dar ai vrea si o plimbare fara mari pretentii si fara sa duci unul sau doua caiace pe barele masinii.
Iei cu tine o sticla cu apa si un sandwich, cutreieri prin preajma zona acvatica si te intorci la pensiunea unde esti cazat.
Am facut asa ceva cu gonflabilul si a fost ok.
Nu este pentru ture de weekend in care sa ai in caiac cortul, echipamentul, masa, scaune, chitara, hrana pentru doua zile, apa de baut, apa de gatit, un gratarel, un ceaunel si ce mai iau in ture de acest fel :) .

Ca sa inchei si cu o opinie personala, eu unul n-as cumpara acest model. Mi se pare un pic de jucarie, facut pentru cine vrea mici plimbari cum ar merge cu barca pe Herastrau.
Mie imi plac micile sau mai marile calatorii, natura salbatica unde inerent te mai lovesti de o piatra, un bustean, tragi caiacul pe plaje cu scoici, il incarci cu diverse.
Cojita Oru n-ar rezista.
Dar inteleg partea in care exceleaza acest caiac: este pentru o plimbare de o ora-doua-trei pe un lac unde mergi cu alte planuri decat caiaceala, dar ai vrea si o plimbare fara mari pretentii si fara sa duci unul sau doua caiace pe barele masinii.
Iei cu tine o sticla cu apa si un sandwich, cutreieri prin preajma zona acvatica si te intorci la pensiunea unde esti cazat.
Am facut asa ceva cu gonflabilul si a fost ok.
Nu este pentru ture de weekend in care sa ai in caiac cortul, echipamentul, masa, scaune, chitara, hrana pentru doua zile, apa de baut, apa de gatit, un gratarel, un ceaunel si ce mai iau in ture de acest fel :) .

https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/72890571_10206559078771877_5861403750740000768_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=4dc865&_nc_ohc=bAlRpB_4qb0AX9xEfql&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&oh=00_AfBvpyUodIcTlsytxllvakMuNXxepQA0OuSAyIlY9VYgRg&oe=657DB70E

https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/55865296_10205803377079807_4017001930340433920_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=4dc865&_nc_ohc=cZ9skho55BUAX92f9I6&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&oh=00_AfCHYoyk35gT0N0cQgSSyHmEcw-4zUAxdMFG4e_PouXCGQ&oe=657DDA73

https://scontent.fotp7-2.fna.fbcdn.net/v/t31.18172-8/28514761_1800289446668156_1568564338655775676_o.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=4dc865&_nc_ohc=FTS7Oz0v3hgAX86UIWG&_nc_ht=scontent.fotp7-2.fna&oh=00_AfDBHQZGeSMOrc5IF8LUOAybIVZR7pr2aLxgZrjWh4saQg&oe=657DE817

Ultima editare:
@-Florio - foarte tare. Chiar căraţi chitara! :)
Vă daţi şi iarna cu caiacul? N-am avut curaj până acum! :)

Discuţiile anterioare despre Oru Kayak sunt mai mult o mistocareala, cel putin eu asa le-am perceput. :)

Mă interesa păreri despre linia caiacului, dacă pare/este stabil, dacă fata de linia de coca gliseaza usor.
Dar am văzut cum erau modelele mai vechi. Atunci nici eu nu mi-as fi luat asa ceva, neaparat!

Per ansamblu, eu mai adun date. Am vazut toate review-urile de pe youtube (mai sunt si altele, unele favorabile, altele care par o anti - reclama) si inca nu mi-am putut forma o parare decat foarte sumara, ca e un caiac usor (asta fiind sigur).
As vrea un caiac gonflabil (numai pentru turele in Delta) si acest caiac pliabil face presiune la decizie. :)

Cred ca este un caiac elegant care ar putea fi cumparat de cineva foarte pasionat de caiace (genul must have). Merge luat in concediu, clar. Chiar daca nu apuci sa te dai, faptul ca stiu ca am un caiac in portbagaj parca mi-ar incalzi inima! Mai poate fi un caiac de fitness, de week-end sau de dupa-amiezi lenese cand vrei sa dai cateva ture pentru a mai face miscare si ti-e lene sa cobori ditamai caiacul rigid de sase metri.
Sau un caiac de tinut pe langa casa si seara sa dai o fuga pe lac.
Mi-ar placea sa-l am. Dar pentru a-l cumpara simt nevoia unui impuls mai strong! Am deja trei caiace pe care le iubesc maxim.

@-Florio - foarte tare. Chiar caraţi chitara! :)
Va dati si iarna cu caiacul? N-am avut curaj pana acum! :)

Discutiile anterioare despre Oru Kayak sunt mai mult o mistocareala, cel putin eu asa le-am perceput. :)

Ma interesa pareri despre linia caiacului, daca pare/este stabil, daca fata de linia de coca, pupa/prova, gliseaza usor.
Dar am vazut cum erau modelele mai vechi. Atunci nici eu nu mi-as fi luat asa ceva, neaparat!

Per ansamblu, eu mai adun date. Am vazut toate review-urile de pe youtube (mai sunt si altele, unele favorabile, altele care par o anti - reclama) si inca nu mi-am putut forma o parare decat foarte sumara, ca e un caiac usor (asta fiind sigur).
As vrea un caiac gonflabil (numai pentru turele in Delta) si acest caiac pliabil face presiune la decizie. :)

Cred ca este un caiac elegant care ar putea fi cumparat de cineva foarte pasionat de caiace (genul must have). Merge luat in concediu, clar. Chiar daca nu apuci sa te dai, faptul ca stiu ca am un caiac in portbagaj parca mi-ar incalzi inima! Mai poate fi un caiac de fitness, de week-end sau de dupa-amiezi lenese cand vrei sa dai cateva ture pentru a mai face miscare si ti-e lene sa cobori ditamai caiacul rigid de sase metri.
Sau un caiac de tinut pe langa casa si seara sa dai o fuga pe lac.
Mi-ar placea sa-l am. Dar pentru a-l cumpara simt nevoia unui impuls mai strong! Am deja trei caiace pe care le iubesc maxim.
Oricum, nu l-as cumpara inainte de a vedea unul in realitate, pus mana, vazut ce neajunsuri ar avea.
Nu ma tem de materialul din care este facut. Am vazut acest material si pe alte aplicatii. M-ar interesa cum se comporta materialul dupa mai multe plieri. Din cate am vazut eu pe net, nimeni nu s-a plans, pana acum, de asta! Dar au trecut 10 ani de cand s-au fabricat primele modele. Cred ca de atunci, daca ar fi fost un punct slab, s-ar fi plans, totusi, cineva pe youtube. Este si la moda! :)

Ultima editare:
Păi discuțiile erau nedocumentate, mai mult niște opinii, fiindcă abia apăruse acest tip de caiac :) . Nu știa nimeni nimic despre el, putea fi o încercare slabă cu un marketing bun.
Timpul a dovedit că rezistă.
Personal găsesc și acum, după atâtea review-uri, că îmi e mai de folos un gonflabil așa cum este Advanced Frame Convertible (cui care am fost la 2 ediții TID) stabil, cu bună deplasare și direcție,cu loc de bagaje și la nevoie cu spațiu ca într-o canoe (am făcut plimbări cu soția și copilul la bord :) ). La fel și câteva modele Gumotex sunt foarte bune și ceva mai mici la transport.
Despre ieșirile de iarnă pot spune că am făcut o coborâre pe Olt până la Dunăre, cu gonflabilul, doi inși în caiac.
Altfel toată iarna ies cu ceiacul fiindcă în restul sezonului merg cu familia cu velierul. Iarna e doar pentru mine, că frigul nu mă face să renunț la outdoor.
Spre deosebire de fetele din familie, care sunt ca pisicile: friguroase :D

Back
Sus