Caiac pliabil

Astazi am trecut de prima etapa pentru a intra in randul onor constructori de caiace, adica am achizitionat placajul, Okume 12mm (de fapt ceva pin, cu fata de Okume). Lemnul pentru stringheri e comandat, da inca nu am termen de livrare fix.
Caiacul va fi un Yost Sea Tour 15, adica un Greenlander de 4,5m lungime si 56cm latime, in constructie pliabila, coaste placaj 12mm, stringheri molid 20x20mm. Greutatea vizata e maxim 15kg cu toate hangaralele. Destinatia: ture de zi, ture scurte sau ture cu posibilitate de aprovizionare frecventa.
Am taiat coastele din carton si am trecut la optimizarea pe placa. Momentan cea mai buna optimizare iese undeva la 0,7mp.
Urmatorul episod: traforam, traforam, iarna...

Atașamente

• optimizare placa.jpg
    optimizare placa.jpg
    30.8 KB · Vizualizări: 53
Sentimente..

Bravo şi să fie intr-un ceas bun. Maestre Guzi, ai cuvântul.
Părerea mea: nu există senzaţie mai tare decât să fii pe apă în ceva ce ai construit tu şi să vezi că obiectul, creaţia ta, visul tău întrupat îţi depăşeşte infinit aşteptările. De la nesiguranţa, îndoielile, întrebările de început, trecând prin caznele şi febrilitatea muncii la barca ta şi ajungând la bucuria lansării, a plimbărilor, a senzaţiilor şi sentimentelor ce te înalţă pur şi simplu şi-ţi dau o încredere nebănuită în propriile forţe, este un drum ce trebuie străbătut de fiecare dintre noi, cel puţin odată în viaţă, îndiferent dacă faci un caiac, o canoe, un velier sau un catamaran. Gândeşte-te că îţi pui viaţa ta întreagă în mâinile tale, de la început până la sfârşit iar ceilalţi din echipaj au încredre în tine!

Multumesc tuturor pentru incurajari.
Episodul 2, Decupam, decupam iarna (avem zapada mare, avem pendular, cerem scuze onor cititori pentru schimbarea de titlu)
Astazi am trecut la stadiul 3D cu ajutorul fierastraului pendular imprumutat de la barcaholicul si prietenul salcudean. (stiu ca "tat omu tre sa aiba lucru lui" si subscriu pentru prieteni) Raportez cu placere ca placajul a fost foarte maleabil si nu a prezentat pana in acest moment nici un defect de laminare. Nu mi-am inchipuit niciodata ca o sa ma intorc la tamplarie cu ceea ce nu mi-a placut niciodata, respectiv placajul si sculele motorizate. Desi daca stau sa ma gandesc cum ascuteam manual cutitele de rindea si daltile, parca e totusi mai bine asa. Datorita faptului ca sunt un absolut incepator in ceea ce priveste fierastraul pendular n-am avut tupeul necesar sa tai la cota desi bosch-ul lui radu permite lejer (mana mea parkinsonista mai putin), asa ca am 1-3mm in plus pe margini. Oricum urmeaza o remasurare a coastelor pentru trasarea pe placaj a umerilor de sprijin ai stringherilor. Pentru acest pas o sa primiti si poze, precum si de la decuparea finala a coastelor, care se va desfasura cu o scula mai putin obisnuita in constructia de barci.

Un sfat pentru o taiere ingrijita si precisa cu fierastraul pendular, ar fi ca pasul sa fie reglat pe "0" si pentru inceput cu cea mai mica turatie. Avansul il asiguri doar dintr-o usoara impingere a mainii . Trebuie sa mearga usor. Daca pendularul e cu fascicol laser, nu te lasa inselat de aceasta facilitate, ci cauta sa privesti direct la panza cum urmareste conturul trasat. Pe masura ce reusesti sa stapanesti operatiunea, poti mari progresiv turatia aparatului. Pasul il muti de pe "0" numai cand tai materiale din ce in ce mai groase. Astfel vei reusi sa reglezi ca panza sa nu rupa (lasand o margine cu "bavuri") si sa decupeze incat meseriasul Rumpi, la final sa ramana stapanit de un coctail cu sentimente, de bucurie & implinire !
:noroc:

taiere cu pendularul

Un sfat pentru o taiere ingrijita si precisa cu fierastraul pendular, ar fi ca pasul sa fie reglat pe "0" si pentru inceput cu cea mai mica turatie. Avansul il asiguri doar dintr-o usoara impingere a mainii . Trebuie sa mearga usor. Daca pendularul e cu fascicol laser, nu te lasa inselat de aceasta facilitate, ci cauta sa privesti direct la panza cum urmareste conturul trasat. Pe masura ce reusesti sa stapanesti operatiunea, poti mari progresiv turatia aparatului. Pasul il muti de pe "0" numai cand tai materiale din ce in ce mai groase. Astfel vei reusi sa reglezi ca panza sa nu rupa (lasand o margine cu "bavuri") si sa decupeze incat meseriasul Rumpi, la final sa ramana stapanit de un coctail cu sentimente, de bucurie & implinire !
:noroc:

bine spune Guzi, nu trebuuie sa te folosesti de toate optiunile pendularului, iar de pas nu ai nevoie fiind vorba de placaj si nu de cherestea ;) dar recomand cu caldura panza pt metale cu dintisori mici, care nu lasa urme urate pe placaj, zici ca-i taiat din fabrica, sport la treaba!!! asteptam pozele :noroc:

Merci de sfaturi, o sa ma folosesc de ele data viitoare. Cu pendularul am terminat, restul e cu scule mai familiare. As lucra acuma dar daca bag ceva in priza sigur vin vecinii pe capul meu. Asta e, asa-i cand stai la bloc.

Back
Sus