In cazul in care te referi cumva la postarea mea, eu nu l-am numit caiac de tura; am zis ca e ceva mai lent decat un caiac de tura.
Personal posed un Quest 9.5 (pe langa alte 4 caiace) si sunt foarte multumit de ceea ce ofera acest caiac. de fapt, e caiacul sotiei, pentru ca ea nu accepta sa se urce in ceva ce "ochiometric" da senzatia de instabil. L-am imprumutat la un moment dat cuiva care a facut cateva zile la TID cu el (omul avand in jur de 1.90 metri si undeva peste 90 kile, plus echipamentul). Pot sa spun ca mergand amandoi in paralel, eu cu un Robson Aloha (14 picioare, cu alura clara de sea-kayak), ne-am luat "la intrecere" cu o barja si impingatorul aferent. El a reusit sa pastreze aceeasi viteza cu barja, pe cativa kilometri. Eu am reusit cu caiacul meu sa avansez de la pupa barjei pana la prova barjei, in aproximativ doi kilometri. Deci, diferenta de viteza nu a fost impresionanta.
Eu m-am decis sa dau banii pe acest caiac (fie el de tura sau nu) dupa ce am citit asta:
Prin Delta Dun
Si desi nu este un caiac "adevarat" de tura, nu regret niciun leu cheltuit. Eu m-am dat cu el pe Nera (atat vara, cat si primavara cand apa e mai multa si mai rapida), pe Dunare in decembrie (intrat uscat, iesit uscat) si in alte ocazii. Sotia e foarte incantata de acest caiac (singurul caiac individual pe care a reusit sa il accepte), asa ca nu pot sa imi doresc mai mult de la un caiac multifunctional.
Repet, astea sunt argumentele mele in favoarea acestui caiac, nu am spus ca alte caiace sunt naspa. Dimpotriva, daca vine vorba de Gumotex, sunt pro! Daca ar fi sa imi mai iau vreodata gonflabil, spre asa ceva m-as indrepta. Dar sunt genuri diferite, e o comparatie intre mere si pere (la fel de gustoase, dar totusi diferite
.
L.E.: Da Mihai, Quest este un caiac de loisir, dar totusi poti sa ii ceri si putin mai mult de atat. Nu se supara. Eu am avut Trabant, si de asta m-am invatat sa obtin tot ce se poate de la ceva ce abia se putea numi masina. Si totusi, crede-ma, a fost "de tura"
Quest 9.5 (sau si mai bine, Quest 10) ar fi un Trabant al caiacelor de tura.
Apropo de Quest 10: cu asa ceva un nene (Dan Paici, zis si Lupul Singuratic) a facut turul Banatului istoric, o expeditie de 600 km prin Romania si Serbia. Tot in acest caiac l-am cunoscut acum cativa ani cand am facut impreuna cu el (si cu altii) o plimbare din Romania pana in Serbia, pe Timis. La vremea respectiva eu aveam un gonflabil, el acel Quest 10. Ceea ce pentru mine, in gonflabil, a fost o incercare greu de trecut (in special din cauza vantului frontal si a suprafetei mele foarte mari, expusa la vant), pentru ceilalti (inclusiv Quest 10) a fost o plimbare de loisir.