Calatoriile tandemului Fraga 2

In viata oricarei ambarcatiuni vine o vreme cand trecând succesiv de etapele de vis, concepţie, proiectare, construcţie ajunge la o noua etapa ce o defineşte, vremea navigaţiei, a plimbărilor, a călătoriilor. Aşa şi tandemul Fraga 2 a trecut prin primele etape, descrise inspirat sau nu, cu poze şi detalii cât am putut pe acest topic: Izvor 5, un proiect inspirat de tandemul Mill Creek 16,5.
Acum, a venit vremea călătoriilor. Primele probe pe apă le-am făcut săptămâna trecută, probe de care am fost foarte mulţumiţi şi încântaţi totodată, bariera apelor - teritoriu necunoscut până acum, fiind îndepărtată. Azi am fost din nou la Brateş şi profitând de o vreme fără vânt am redefinit conceptul de tandem într-un "tandem de 2+1", care a fost de fapt şi intenţia iniţială. Şi ca orice jurnal de bord trebuie să menţionăm la fiecare cart (a se înţelege ieşire pe apă) ora şi citirea la loch. Adica timpul petrecut pe apă şi distanţa parcursă. De dragul marinăriei voi ţine distanţele în Mm.
Pentru 02 octombrie notăm: 3h/3Mm. Cam câte una pentru fiecare :):):)
 
Ultima editare:
"Ora şi citirea la loch" a fost prima expresie şi e baza în navigaţia estimată, până la stabilirea punctului pe hartă. Întrucât am învăţat navigaţia în vremuri când nu erau la îndemâna oricui GPS-uri, chart-plottere şi alte scule moderne, iar cronometrul, compasul magnetic cu deviaţia şi declinaţia lui, alidada şi sextant-ul cu paralelismul lui, efemerida nautică şi navigaţia astronomica erau atuu-ri ale unui marinar adevărat, mi-e dor de vremurile alea simple, de lucrurile ce definesc cu adevărat marinarul de milenii şi nu metroman-ul de astazi dependent de Hz (hertzi), ca să cuprind într-un cuvânt toate tehnologia ce ne înconjoară. Părerea mea e că nu simţi apa, valurile, vântul, fiorul navigaţiei, viaţa de marinar decât privind-o, trăind-o şi simţind-o prin lucruri simple. Acum să revin la ... citirea la loch, estimez şi eu distanţa şi sunt sigur că nu greşesc prea mult.
 
24 octombrie - 5h/6Mm

Am prins o zi buna de iesit pe apa si pentru ca ne lipseste antrenamentul, dar si inca doua veste de salvare am preferat tot Bratesul. Nu am stat mult, doar cateva ore, timp suficient pentru o plimbare pe malul sudic si pentru a ne face pofta de mancare. La intoarcere s-a "agăţat" o padela într-o plasă şi până să o descurcăm au sărit vreo câţiva obleţi în caiac. Şi mie care nu-mi place peştele...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
 

Atașamente

 • CIMG1246.JPG
  CIMG1246.JPG
  330.2 KB · Vizualizări: 132
 • CIMG1262.JPG
  CIMG1262.JPG
  252.7 KB · Vizualizări: 124
 • CIMG1275.jpg
  CIMG1275.jpg
  28.1 KB · Vizualizări: 130
Ultima editare:
am mai spus-o cu alta ocazie, ma interesa ceva documentatie privind lochul mecanic, ceva concret dincolo de vorbe...
Ce anume iti trebuie despre loch ca parca s-a mai discutat acum peste un an despre subiect, am pus chiar si poze?

Inca o dovada ca sezonul nu s-a inchis!

Am lucrat acum cativa ani cu un olandez in echipa. Din vorba in vorba am ajuns si la iahting. Normal, avea si el barcuta lui cu care batea marile de prin nordul Europei.
Ce nu intelegea el la noi si era tare confuzat de fenomen era de ce se scot barcile pe uscat in septembrie in Romania si ce ne impiedica sa marinarim pana prin iarna. Partea asta cu asocierea barca=vara nu putea s-o priceapa nicicum.
 
Am prins o zi buna de iesit pe apa si pentru ca ne lipseste antrenamentul, dar si inca doua veste de salvare am preferat tot Bratesul. Nu am stat mult, doar cateva ore, timp suficient pentru o plimbare pe malul sudic si pentru a ne face pofta de mancare. La intoarcere s-a "agăţat" o padela într-o plasă şi până să o descurcăm au sărit vreo câţiva obleţi în caiac. Şi mie care nu-mi place peştele...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

pescuitu' subtil la padela...
 
31 octombrie - 7h/9Mm, locul: Brates

Pe o zi cu putin vant (din Sud) si valuri, care mai mici, care pân' la copastie, am luat echipajul şi fuga pe apă. Deja devine o obişnuinţă a zilelor cu vreme bună. Am luat la cutreierat malul vestic, cu vantul si valurile din pupa. O atmosfera minunată, în mijlocul valurilor, fapt ce ne-a dat incredere în ambarcaţiune şi experienţă în ieşitul pe Dunăre din primăvara anului viitor. Concluziile: neapărat încă un scaun pentru junior şi un sistem de vele. Apropos: are cineva două beţe de schi de minimum 135 cm şi vrea să scape de ele? Deja mi-am conturat un sistem în genul celui de la PacificAction.com
 

Atașamente

 • CIMG1335.JPG
  CIMG1335.JPG
  354.1 KB · Vizualizări: 70
 • CIMG1337.JPG
  CIMG1337.JPG
  422.9 KB · Vizualizări: 69
 • CIMG1341.JPG
  CIMG1341.JPG
  367.4 KB · Vizualizări: 73
7 noiembrie 2010 - 9h/12Mm, Dunare

O neasteptata revenire a vremii calde ne-a dat prilejul sa o facem. Daca in primele iesiri am capatat deprinderi, le-am perfectionat si apoi ne-am antrenat in conditiile navigatiei in tandem, astazi am mai pus o vesta in caiac si "vira ancora" pe Dunare. Conditiile au fost excelente pentru cucerirea noilor pământuri de la sud şi pentru contactul între civilizaţii (un propriu 1492, film ce l-am revazut de curând). După o primă masă pe tărâmul nou cucerit, plecăm în expediţie în adâncul teritoriului. Ne luăm după zgomote şi în mijlocul unei cirezi de animale exotice (vaci, oi, capre, porci şi căţei) apare nea' Costică (de ani 77), ţapul Gicu şi căţelul Iancu, autohtoni de pe Malul de Sud. Stabilim rapid protocoalele de colaborare, fiind de acord să apară pe forumul barcaholicilor de pe Internet, urmând ca la întalnirea de mâine să facem troc cu produse autohtone. La ora 14, ridicam ancora si punem prova pe Galati.
 

Atașamente

 • CIMG1390.JPG
  CIMG1390.JPG
  363.1 KB · Vizualizări: 68
 • CIMG1384.jpg
  CIMG1384.jpg
  113 KB · Vizualizări: 74
 • CIMG1375.JPG
  CIMG1375.JPG
  319 KB · Vizualizări: 71
Ultima editare:
....Urmatoarea cronica ar trebui sa inceapa :
- timp 6 ore
- 3Mm
- viteza 3 Nm
- calm plat ecuatorial
- Dunare
- "Combustibil" (a se citi comestibil):p : fructe de coteţ, la gratar !
.................................... ???
 
8 noiembrie 2010 - 12h/15Mm, Dunare

Sigur ca da, stimate coleg! Anunţat de dimineaţă de un telefon al Maestrului Guzi, cum că bătrânul fluviu este de un calm ecuatorial, am purces la intocmirea planului misiunii. Datele preliminare fiind cunoscute de către tot echipajul, inclusiv regulile de comportare la bord, am ambarcat toate materialele destinate petrecerii unei zile în natura: niscaiva lichide, alimente, voie bună şi : Vira ancora ! Deşi în întârziere, am reuşit un joint la locul de lansare, echipa parteneră, Mihai şi Guzi făcând deja o tură cu Riot-urile lor. Noi, echipaj mixt de 2+1 aveam de gând doar să facem o traversadă şi un gratar cu arome de fluviu. Escortaţi de Riot-uri, Fraga 2 s-a îndreptat spre malul tulcean, unde după câteva minute flăcările unui foc vesel încalzeau şi mai mult atmosfera, prevestind grătarul ce avea să vie. După un pahar de apă, colegii de navigaţie au plecat spre a mai face câteva ture pe apă şi a se bucura de o excelentă zi de noiembrie. Noi, ăştia din tandem am rămas, sedentari pe malul sudic, spre a ne realimenta pentru drumul de întoarcere. Bine, am zis, o să vă pară rău.
În timp ce echipajul lenevea la soare, am gătat şi eu fripturicile pe care, intr-o inspiraţie de moment le-am botezat generic: :)Grătar la..... caiac:). Spuneţi şi voi dacă nu am dreptate! Am mai remarcat un lucru, pe care doar colegii de la TID, îl pot susţine: altă aromă are fripturica pe malul Dunării, alt gust prinde de la jarul cu lemne aduse de apă şi este pătrunsă într-un mod aparte de foc, incomparabil cu tot ceea ce am gustat până acum. Sau poate mi se pare?
Spre după-amiază, burţile fiindu-ne puse la cale, i-am mai prins pe Mihai (de la care m-am virusat cu caiacul) şi pe Guzi în două poze, pline de semnificaţii, intitulate: "Pipă de noiembrie" şi "Satisfacţia unei zile pe apă". Asta-i viaţa pe apă la Galaţi !
 

Atașamente

 • CIMG1394.JPG
  CIMG1394.JPG
  324.7 KB · Vizualizări: 90
 • CIMG1397.JPG
  CIMG1397.JPG
  300 KB · Vizualizări: 88
 • CIMG1398.jpg
  CIMG1398.jpg
  93 KB · Vizualizări: 90
 • CIMG1411.JPG
  CIMG1411.JPG
  407.9 KB · Vizualizări: 90
 • CIMG1412.JPG
  CIMG1412.JPG
  367.9 KB · Vizualizări: 93
Ultima editare:
Am mai dat un strat de fibra si stam la polimerizat şi-ti citim povestile de calatorie... Zilele astea sunt la constructie. Acum ma duc sa vad de discuri de slefuit, chit de fibra auto, vopseluri, piele sintetica pentru pernuţe etc. Macar astea se pot aplica intre 10-15 grade, dar rasina nu.
 
Ultima editare:
Alo! Fraga!!!! Nici-un gratar, nici o milă (marină)?

Astazi, Her Comandir Vince si-a incaltat echipajul cu şoşonii fermecaţi, care au cate opt rulmenti sub fiecare talpa, care cand ruleaza produc un sunet silentios de tipul:
ssssssssssss ssssssssssssssss sssssssssssssssssssssss sssssssssssssssssss ssssssssssssss
...Iar toate astea, aleia inferioara a Falezei Dunarii, bineinteles ! ;)
 
22 si 29 mai - copie la indigo, 5h/ 8Mm

Neintentionat titlul dupa filmul cu acelasi nume, dar doua zile am iesit in acelasi loc, pe lacul Brates la o plimbare si un gratar. Echipajul se pregateste, caiacul se simte din ce in ce mai bine in mediul sau natural si, desi incarcat cu trei marinari + bidoane cu apa, suc, bere, carbuni de gratar, mici si tot ceea ce trebuie pentru un picnic in natura (aproximativ 185 kg) atinge o viteza de croaziera de 10km/h.
Lucrarile de peste iarna (scaune si perne) isi fac datoria cu brio. Ma bate gandul la un upgrade catre o vela si tare am impresia ca in cateva saptamani va capata si o forma finita :)
 

Atașamente

 • 1.jpg
  1.jpg
  82.1 KB · Vizualizări: 53
 • 2.jpg
  2.jpg
  170.3 KB · Vizualizări: 57

Back
Sus