Calibrare statie radio

Salutare tuturor.

Imi puteti spune va rog daca trebuie cumva facuta calibrarea statiei radio maritima dupa c i se conecteaza antena? Sau e doar plug&play? Cineva mi-a spus ca trebuie (ca la cele CB auto) si altcineva ca nu.

Multumesc.
 
Salut! Stația nu se calibrează,eventual antena,asta daca nu ai cumpărat o antena să lucreze intre 150-160Mghz(scrie chiar la baza antenei frecvențele între care lucrează ).Dacă e o sîrma chioară,fără bobina de compensare,atunci un lambda/4 ar fi aproximativ 48 de cm. lungime sau mai bine 5/8 de lambda,adică 1,2m,acum depinde ce antenă (sârmă)ai cumpărat!
 
Calibrarea se face pentru intreg ansamblul, statie, mufe, cablu, antena, plan de masa, elemente inconjuratoare, chiar daca antena este perfecta. Altfel, "merge si asa"!
 
Teoretic da,practic imposibil,asta ar însemna sa aducă un laborator specializat la barcă.Sint curios să aflu dacă ai facut la barca ta așa ceva ?😊
 
Prefer un Bird,e mult mai precis,acu' rămîne să vedem cine e curajosul care sa taie din antenă.....sau să adauge !😃Acum dacă antena lucrează in intervalul150-160 Mghz,cablul RG58 sau altul cu pierderi reduse,mufe (de verificat inainte ce tip de potrivesc)se pot cupla la stație si se ascultă un canal(67 Mangalisde ex. )Dacă se aude ceva,e ok,incearcă si o proba pe emisie....distanța pină unde "bate" stația depinde de inălțime,sensibilitatea stației,cîstigul antenei,cablu......asta el altă discuție !Baftă !
 
Din ce mi s-a spus de un amic mai experimentat, posesor şi el de staţie, când aveam probleme (care proveneau de la un cip defect) CBurile se reglează deoarece acolo interferenţele de la caroseria maşinii sunt foarte mari. La bărci, antena e de regulă pusă deasupra catargului, aşa că interferează cu girueta sau nici atât.
 
Caroseria masinii nu incurca ci ajuta, fiind un plan de masa foarte bun, ceea ce lipseste la o antena plasata in varful catargului sau pe o barca de lemn sau fibra.

In cazul unui catarg de 10 metri sa zicem distanta pana la orizont creste pana la vreo 13 km fata de vreo 6 km la nivelul puntii ceea ce este un avantaj major chiar si in lipsa unei calibrari optime a ansamblului.
 
Ultima editare:
Are dreptate Biteworks,lobul,direcția spre care "bate"antena e favorizat de masa mașinii,la bărci nu e cazul,e o intreagă teorie cu masa,impămintarea ansamblului stație-antenă.....caută un cablu bun de 50 ohmi,mufe,și o antenă sa funcționeze in gama150-160 Mghz și pune-o in virful catargului......probe și la drum !
La CB antena e reglată,ca și la bărci,intr-o gama mai largă,șoferii reglează antena sa fie fix pe canalul 22 să aibă un randament cit mai bun pe canalul ăsta folosit de ei,asta in detrimentul celorlalte canale....așa că nu poți să impaci și capra,și varza,și lupul!😊Baftă !
 
Am vazut in facultate ca "radiofrecventa" tine mult si de magii negre si noroc :) Pana la urma, de obicei, "merge si asa" e suficient pentru utilizare normala, fara pretentii de performanta.
 

Back
Sus