Care cunoasteti campinguri pe malurile riurilor ?

Va rog, cei care cunoasteti mai bine zonele respective, sa scrieti aici ce campinguri exista pe malurile raurilor ? Ma refer la sectoarele navigabile (cel putin cu caiacul, daca nu chiar si cu o barcuta cu motor), mai ales Somes (de la Dej in aval) si Mures. Spun campinguri, pentru ca ma simt mai linistit sa stiu ca platesc o taxa, dar dimineata imi gasesc barca tot acolo si sunt inca intreg. Stiu ca pentru unii nu se pune problema, daca se organizeaza grupuri mari, in care fiecare face de garda cu schimbul cate 1-2 ore pe noapte, dar daca merg doar cu familia sau in grup mic e periculos.
Daca nu, macar ce posibilitati de aprovizionare exista in cazul unor asemenea ture ? Sigur ca vad pe GoogleEarth satele, dar acolo arata totul la fel, nu e intotdeauna relevant.
 
Salut, si pe mine ma interesa la un moment dat subiectul dar ... nimic relevant. M-am repliat apoi in gandul de a cumpara un Pitbull, Doberman, etc - care sa doarma in caiac / langa cort. :) Sper sa ai mai mult noroc decat mine in gasirea de informatii.
 
pentru cursurile de apa despre care se vorbeste daca exista sanse de intalnire cu ursul intr-adevar e necesar un camping, in rest cred de om nu e cazul sa te pazesti in Romania, iar de alte animale, frica sau inteligenta cred ca te apara. Oricum sansele de encounter cu ceva semnificativ cred ca sunt mici. Pe unele zone de pe malul Dunarii sunt sacali/coioti care in grup pot fi periculosi, dar cu o goarna sau o petarda ii poti indeparta lejer.
 
pentru cursurile de apa despre care se vorbeste daca exista sanse de intalnire cu ursul intr-adevar e necesar un camping, in rest cred de om nu e cazul sa te pazesti in Romania, iar de alte animale, frica sau inteligenta cred ca te apara. Oricum sansele de encounter cu ceva semnificativ cred ca sunt mici. Pe unele zone de pe malul Dunarii sunt sacali/coioti care in grup pot fi periculosi, dar cu o goarna sau o petarda ii poti indeparta lejer.

Nu cred ca 69 isi punea problema animalelor fie ele ursi, sacali sau testiculoti :).
SUnt convins ca se referea la oameni sau pseudo-oameni cand zice " dimineata sa imi gasesc barca tot acolo si eu sa fiu inca intreg" .
Sper ca topicul sa stranga informatii, asa cum se intampla de obicei. Ar fi o faina baza de date.
Am vazut la TID cat de dificil e sa parcurgi un traseu pe apa, calculandu-ti proviziile, apa, dozandu-ti efortul , daca nu stii macar cu aproximatie unde ai putea face popas fie el de odihna sau aprovizionare. Acolo facuse Iacos munca de cercetare si stabilire a taberelor.
Insa cu adevarat dificil a fost cand am parcurs cu Hetrucg in tandem, traseul Giurgiu-Oltenita. Atunci cautam zadarnic un loc in care macar sa putem iesi la mal. Dunarea acoperise tot,acoperise malurile, inundase padurile, (otravise fantanile...hehe, nu m-am putut abtine:) ) si noi padelam pierzand vreme zadarnic, in cautarea unui grind pe care sa molfaim un sandwich .
Experienta mea pe rauri e zero, iar pe lacuri, vizeaza cateva din cele de acumulare. As putea spune cateva vorbe, insa nu e in topic, asa ca astept sa se destainuie cei mai calatoriti decat mine.
 
Eu am avut niște mici experiențe pe Someșul Mare un 2005 de la Beclean pana la Dâmbu Mare (tura de 1 zi, n-am mai ajuns la Mica, pentru ca se lăsa noaptea, abia m-au ridicat din apa 2 pescari, ca malul era abrupt de vreo 2-3 m), cu un jaf de chinezărie gonflabila, cică pentru 3 persoane, care oricum nu era recomandata pentru asa ceva, dar am avut grija (sau mai bine zis, norocul prostului) și nu s-a spart. Tot cu barca asta am mai fost în 2007, împreună cu fiica mea (pe atunci avea vreo 2 ani și jumătate) de la Mica pana în aval de podul auto din Dej, cam vreo 4 km. Exact cât sa prind gustul sa mai visez la alte ture pe râuri (coborâri ușoare și de durata sau distanta mare, dar nu rafting). Cu ocazia asta am descoperit ca din apa se poate iesi de obicei doar pe malul din interiorul unei meandre, ca dincolo de obicei e vertical, cu cate o surpatura de 3 m inaltime, doar noroaie sau consistenta lutoasa, alunecoasa. Tot asa, daca sunt praguri, cel mai bine se poate trece prin exteriorul meandrei, pentru ca acolo apa e mai adanca si e mai mic riscul de a freca barca de albie.
Alta problema care poate fi periculoasa: exista in unele locuri pe raurile noastre poduri auto construite din tuburi de canalizare, din beton, de obicei unde albia e mai larga, deci nu e adanca, asa ca ceva din tuburi mai ramane deasupra apei. Daca podul e complet, acest lucru inseamna intrerupere de navigatie, trebuie trasa barca la mal, care nu e intotdeauna accesibil in acel loc si lasata barca in apa mai in aval. Eu am avut norocul sa dau peste un astfel de pod la Bata (in amonte de Dambu Mare) care avea tuburi sparte. Cand sa ma bucur si eu, ca ma angajasem prin acea spartura, ca o strunga, dintr-o spartura de tub ieseau bucati de fier beton, iar una statea amenintator spre amonte, adica spre mine. Deja imi si imaginam cum ma voi infige in ea coborand pe acel mic repezis cu o barca dintr-un material slab (plastic ordinar, din care se fac colacii de inot pentru copii). Am dat cum am putut din vasle sa ma feresc si am reusit sa iau fierul razant cu barca, mi-a lovit ochetul de guma, ca am crezut ca o sa mi-l rupa si pierdeam vasla, dar, mulțumesc lui Dumnezeu, am scapat cu barca intreaga.
Din experienta altora, am mai citit prin revista Muntii Carpati (din pacate s-a oprit la nr. 36, asta a fost prin 2003, de atunci nu mai exista aceasta revista) despre o coborare pe Mures cu Caimanu manu manu (despre o pluta din PET-uri, interesanta aventura), despre o coborâre pe Siret si despre doua ture de rafting, una pe Crisul Repede (in care scrie cum o anumita etnie mai colorata locuia pe malul raului, iar puradeii se distrau sa arunce cu pietre in cei din barca), iar alta pe Bistrita. Din pacate nici una nu da detalii despre posibilitățile de aprovizionare în cazul acelor trasee.
 
Acum recunosc ca am fost cam superficial :o(adică încă nu am citit toate topicurile, ca încă nu am apucat). Am descoperit forumul acesta de vreo câteva zile. Pe timpuri, mai scriam pe boatbuilders.ro, care nu mai exista (sau s-o fi redenumit și nu mai știu). Înainte de asta, am mai scris ceva pe forumul rhc.ro, dar de când s-a scos secțiunea bărci 1:1, nu am mai avut ce cauta cu subiectul respectiv.
De altfel mi se părea mie cunoscut acest nume de utilizator, dar am zis ca poate e o coincidenta.
Totusi inca nu cunosc personal nici un membru al forumului. Unele nume imi suna poate cunoscute de pe alte forumuri, dar atat.
Sunt inca foarte incepator. Am tot citit eu povesti cu ture pe rauri (canal trips) pe alte rauri si canale cu diferite ecluze, prin Europa (in revista britanica Motor Boats Monthly), dar acolo e prezentat doar ceea ce este frumos. Habar n-am de pregatiri sau alte lucruri la care sa fiu atent, incerc sa-mi folosesc imaginatia.
Mi-am luat in 2007 permisul de barca la Capitania Dej, asa, "just in case", desi inainte am fost doar cu veliere mici, dar cu mai mult timp in urma. Prin 1988, pe lacul Tarnita, am stat 3 saptamani intr-un astfel de velier de 7 m lungime, cu cabina de dormit in el. Avusesem norocul ca tocmai se terminase o tabara de pionieri, iar cealalta urma mai tarziu, iar in timpul respectiv nu era cine sa pazeasca barca. Unchiul meu era printre organizatori si mi-a dat sansa asta (sa pazesc eu barca, asa ca am pazit-o pe toata lungimea lacului:), vreo 7 km am tot mers, de la coada lacului, la baraj). Inainte facusem doar navomodele, și nu condusesem decat iole simple (asemănătoare cu optimist-urile).
Dar sa revin la realitate: pentru mine yachtingul pe mare e prea scump (cel putin deocamdata), in timp ce turele pe rauri imi sunt mai accesibile ca si costuri.
 
Pe malurile raurilor din Romania se campeaza salbatic, de preferinta intre localitati. Posibilitati de aprovizionare numa unde trece raul prin orase, ca satele de obicei sunt la distanta mare din cauza inundatiilor periodice. Posibilitatea de iesire la mal o semnalizeaza aparitia pescarilor, adica unde este pescar este drum si de multe ori plaja. Problemele principale din punctul meu de vedere sunt pragurile de fund si barajele de priza, cateodata nu ai pur si simplu cum sa le ocolesti. Cu pragurile de fund te mai descurci in caiac daca este apa destula, ca treci peste ele. Cu barajele de priza... Cat despre chestii din alea cu amarat barca, mers vizitat obiective turistice, astea se pot face doar daca esti in grup si cineva ramane la barci. Aprovizionarea in orase daca esti singur si nu gasesti magazin pe mal: "Alo taxi x va rog o sticla de apa minerala si 2 conserve pe malul somesului langa pod" Participarea pe forumurile de pescuit e utila, astia bat raurile si stiu tot ce misca de la starea apei la locuri de campare. In plus unde sunt pescari de noapte ai paza asigurata gratuit. Bineinteles cu conditia sa nu cumva sa ii rupi inainte firul. Daca ai si bere la tine esti serif absolut.
Planificarea turei bineinteles cu fratele gogu earth, sa ai idee pe unde mergi.
 
Am vizitat câteva forumuri de pescari. Predomină discuţiile despre peşte, Delta Dunării, lacuri şi râuri din sudul ţării, braconaj, permise, scule de pescuit. Am găsit două topicuri şi despre Someş, dar şi acolo era vorba de ceva captură de scobari, nu de descrierea vreunui loc pe mal.
Eu nu sunt contra pescuitului, dar pescuitul nu este pasiunea mea, n-am răbdare să stau nemişcat pe mal să mă înţepe ţânţarii. Dacă merg cu barca, am probleme cu ţânţarii doar la pornire şi la acostare pe mal, că în mijlocul râului încă nu m-au atacat.
Cred că soluţia va fi să încerc cu o barcă transportabilă, gonflabilă e sau prea lentă (Intex) sau prea scumpă (Gumotex), eventual un caiac pliant construit acasă după planurile gratuite ale lui Thomas Yost, trag la mal, îl pliez să intre într-o geantă mai mare, sau îl pun într-un cărucior şi-l târăsc după mine până la cumpărături sau chiar până la vreo pensiune din sat (sau îi voi plăti ceva unui localnic să mă lase să pun cortul la el în curte: e păzit cel puţin noaptea). :cool:
Taximetriştii sunt mai conservatori din fire. În 2007 am luat taxiul din gara Dej până la Mica, cu barca pneumatica si cu fiică-mea (avea 2 ani jumătate pe atunci). Zice taximetristul: domnule, mie mi-ar fi frică să merg pe Someş pe aici (deşi era lat, lent, fără vârtejuri), dar sunt curios să vă văd. Stau în standul de lângă podul rutier de la ieşirea din Dej spre Bistrita şi Baia-Mare. Când vă apropiaţi, daţi-mi vă rog un bip să ies pe pod să vă văd ! :)
Din păcate în România suntem foarte la început cu turele pe apă. Mă consolez cu gândul că dacă se amenajează ture pe râuri, primul lucru care va apare vor fi ski-jeturile şi manelele. Şi aşa deja nu mai poţi merge prin pădure sau pe munte, că te calcă ATV-urile. Aşa că totuşi mă bucur de sălbăticia de la noi (privind râurile).
Pentru comparaţie, m-am uitat pe internet la unguri, am dat pe Google "Tisa navigabilă" (am căutat într-un dicţionar român-maghiar, era hajozhato Tisza) şi am găsit firme organizatoare de ture (vizitura, adică tură pe apă, de ex. Vidam Delfin) cam pe toate râurile lor (noroc că au şi secţiune în engleză pe multe pagini, că altfel eram pierdut). Clientul (turistul) vine echipat doar de drumeţie, firma îi pune la dispoziţie caiace, îi preia bagajele şi i le transportă cu o camionetă de la o tabără la alta pe malul acelui râu, ce mai, boierie ! :cool: Iar locul de pus cortul e păzit, are toalete ecologice, duşuri, acces la o priză de curent (important dacă ţi se descarcă acumulatorul de la aparatul foto sau de la telefonul mobil). Costă max 200 euro pentru 10 zile, cu transport din România cu tot. Gata, nu mă mai uit, că mor de ciudă :D. Eu vreau întâi pe Someş. M-am uitat pe Gogu pe net şi sunt ceva praguri de la Dej până la Jibou, apoi spre Satu-Mare e undeva un singur prag, e aproape OK.
De la tura mea Beclean - Dâmbu Mare din 2005 am văzut că accesul la apă se face pe interiorul meandrei, acolo se formează şi plaja (pe exteriorul meandrei e întotdeauna abrupt malul, de obicei e noroios-lutos, înalt de 2-3 m).
Cred că-mi voi face PrintScreen-uri de pe Gogu, le laminez in plastic si sunt atent la fiecare cotitură, să pot aproxima unde e aproape de vreun sat. Nu ştiu dacă navigatoarele GPS de maşină sunt atât de precise pentru ape curgătoare (de fapt depinde de cine a scris softul sau harta din acel GPS, a desenat el drumurile corect, dar poate că la râuri nu i se mai pare important, nu ştiu, zic şi eu).
 
Ultima editare:
Din cate s-a vazut pana acum, nu detine nimeni informatii clare despre locuri de campare pe trasee de urmat pe rauri.
Asa ca baza de date se va construi pe experientele de acum incolo :) . Nu e rau nici asa, fiindca la cati iubitori ai caiacului exista pe forum, informatiile ar trebui sa se adune rapid.
Eu din pacate n-am mers cu caiacul pe rauri, ci doar pe lacuri de acumulare (Colibita, Teleajen, Paltinu, Satic ) si pe Dunare. Majoritatea lacurilor de acumulare sunt inaccesibile sau noroioase langa baraj si pe malurile din apropiere, in schimb au pajisti frumoase si acces la apa, inspre "coada lacului " .
 
ATENTIE !!!...domnii de la garda de mediu , abia asteapta "clienti"....ca de... bugetul este sarac:mad: ...noi am iesit cu rulotele si ne alearga ca pe "hotii de cai"...dupa noua lege poti sa campezi numai in locuri dedicate ...
 
Ultima editare:
ATENTIE !!!...domnii de la garda de mediu , abia asteapta "clienti"....ca de... bugetul este sarac:mad: ...noi am iesit cu rulotele si ne alearga ca pe "hoti de cai"

E ceva ce nu stiu , Bratulescu ? De ce are garda de mediu ceva cu rulotele ? Stiam ca are cu poluarea cursurilor de apa si braconajul pe acestea. Firesc.
Dar e ceva gresit cu turismul de camping ?
 
Mai nou NU se mai poate iesi cu rulota sau cu cortul decat in locuri amenajate (campinguri) ....acolo ar trebui sa existe pubele ,toalete etc....sau cel putin asa trebuie sa fie..
 
Păi atunci soluţia va fi să văd pe Gogu unde e o plaja pe malul râului, dar încadrată de pădure, să nu se vadă dinspre drum (asta dacă nu reuşesc sa mă înţeleg cu vreun localnic să pun cortul la el în curte). Deocamdată Garda de Mediu filează drumurile sau cărările de acces, sper că încă nu le-a dat prin cap să privească cine vine dinspre apă.
Iar Garda de Mediu să văd întâi că are curaj să amendeze vreun ATV sau ski-jet, că tot pe cei nevinovaţi şi paşnici îi hărţuieşte.
 
Mai nou NU se mai poate iesi cu rulota sau cu cortul decat in locuri amenajate (campinguri) ....acolo ar trebui sa existe pubele ,toalete etc....sau cel putin asa trebuie sa fie..

Aaaa.... nu asa....!! :)
Da-mi un link, o lege, ceva, sa vada ochiul daca au dreptate !
Adica ies pe munte si merg pana gasesc locuri amenajate ? Hahahahah... pai asta inseamna sa merg ca jidovul ratacitor, pana mi se tocesc pingelele ! Cate naiba locuri amenajate sunt in tara asta minunata, cu conducatori luminati si consilii locale de exceptie ?:D
 
Pe masura ce citesc despre tema asta, rad singur de lumea in care traiesc. Citesc si rad.
Observ ca multe din zonele turistice (cele mai multe) sunt denumite "Parc National" . OK.
SI parcurile nationale au cate un regulament. Problema e ca mintile crete care au alcatuit regulamentele le-au facut de nerespectat.
Uite, in parcul national Ceahlau, n-ai voie sa campezi decat in cateva locsoare pe care ei le numesc pompos "special amenajate" , in realitate unele sunt relicve de pe vremea impuscatului, in care n-ai creata nici o conditie de nimic. Si mai scrie ca in parcul national nu se aprinde focul. Deloc. In nici o situatie.
Poti sa mori de foame , de frig, surprins de avalanse, atacat de veverite, sfartecat de nevastuici, muscat de drosophile !
Dom'le si in America aia plina de pudibonderii si disperata dupa "preserve environment" , ai voie sa faci focul in salbaticie, daca respecti regulile care exclud riscul de incendiu.
Cred ca imi ramane metoda lui Vali: daca vine garda de mediu sa ma amendeze ca am pus un cort pe o pajiste langa rau, pun cainele pe ei si le trantesc cate un par pe bulevardul spinarii !
 
@Florio...de acord cu tine !...dar sa nu uitam unde traim:confused:..crezi ca mie mi-ar conveni sa dau o caciula de bani la niste campinguri care sunt puse pe japca (70-80 ron\zi..sau mai mult) si cu rulota dupa mine ??....in loc sa stau undeva "off" si sa ma bucur de natura care m-ar inconjura !.......anul trecut(2010) au fost amendati foarte multi rulotisti la Corbu' ,la mare...si ghici de catre cine ????
 
Stiam ca nu se mai campeaza liber. De aia am si zis ca "salbatec". Te opresti frumos, mananci, bei, filezi atent imprejurimile, alegi locul de cort si sara cand se-ntuneca hop cortul sus si dormi linistit. Dimineata trezirea, bagi cortul la husa si pe urma esti turist. Garda n-are ce sa faca daca nu ai cortul pus. Inca nu s-a interzis opritul si mancatul. In schimb e strict interzis spalatul cu sapun si focul deschis, precum si furatul lemnelor din padure. Oricum de legea asta nu stiu decat cei interesati direct (aia din parcurile nationale, aia din zonele turistice cu populatie multa, si gardienii din jurul marilor orase). In rest lumea mai crede ca e ca pe vremuri cand aveai voie sa campezi oriunde. O solutie pentru zonele impadurite e un hamac din ala smecher cu plasa de tantari. Te bagi in tufe cu el, plasa de camuflaj peste barca si adio. Sau daca poti dormi in barca, ca aia ai voie.
 
@Florio...de acord cu tine !...dar sa nu uitam unde traim:confused:..crezi ca mie mi-ar conveni sa dau o caciula de bani la niste campinguri care sunt puse pe japca (70-80 ron\zi..sau mai mult) si cu rulota dupa mine ??....in loc sa stau undeva "off" si sa ma bucur de natura care m-ar inconjura !.......anul trecut(2010) au fost amendati foarte multi rulotisti la Corbu' ,la mare...si ghici de catre cine ????

Si tu ai dreptate, man !
Din ce unghi privesti, peste tot sunt greseli.
Masurile locale sunt adesea niste aberatii, autoritatile - niste mizeriabili. De partea cealalta din pacate cei mai multi turisti lasa natura schimonosita in urma trecerii lor.
E greu sa cerni adevarurile si sa dai verdicte in asemenea imprejurari.
Mie nu imi place sa ma incartiruiesc in gloata, atat timp cat iau decizia sa petrec un timp cu cortul in natura. Dar las locurile asa cum le-am gasit, fara eforturi speciale :)

Cazul de care spui are la baza cu siguranta o hotarare locala care nu permite camparea in locurile respective. N-ai ce sa-i faci in cazul asta.
As dori totusi sa fie ceva ce tine de urbanizare si curatenie, adica sa nu gasesc asemenea legi si pentru malurile salbatice ale raurilor sau muntilor.
 
Dupa sapaturi, a trebuit sa recunosc: nu ai voie sa campezi decat in zonele special amenajate (alea extrem de rare) . Mai mult decat atat, se pare ca in Europa si in lume sunt destule tari care interzic plimbaretilor in natura, dreptul de a petrece noaptea in cort, in salbaticie. DUpa cum urmeaza:


Este admis sau este ușor și tolerat în:

Turcia
Islanda
Cehia
Scoţia – nu pe proprietate privată
Estonia -este admis pe domeniile publice şi pădurile publice. Deasemenea orice fâşie de pământ aflată la 6 metri de mare este domeniu public.
Finlanda
Suedia –Conceptul se numește Allemansrätten (dreptul fiecarui om). Se poate campa oriunde dacă eşti la o distanţă minimă de 300 m de o casă.
Norvegia - la fel ca in Suedia, până la 48 de ore si la minim 150 m de case
Irlanda- nu e ilegal ( observaţi nuanţa) şi este tolerat, dar mai bine întrebi înainte
Polonia
Croaţia
Bulgaria
Australia – este legal
Noua Zeelanda – este legal
SUA – poti campa pe domeniul public federal la minim 100 metri de drum. Nu se aplică în parcurile naţionale unde trebuie să campezi în locurile amenajate
Rusia – se poate oriunde mai puţin pe pământurile bisericii, în grădinile private şi în zona rezervoarelor de apă pentru oraşe (sunt de obicei semnalizate).
Maroc
Hawaii – în unele Parcuri naţionale este gratuit dacă ai plătit biletul de acces. În altele trebuie să obţii un permis care este gratuit.
Argentina – în Parcurile Naţionale
Mongolia
Vietnam – mai ales în nord (Halong)
Laos – unele zone
Cambodgia
Thailanda – în parcurile naţionale şi pe unele plaje
India - în zonele rurale


Nu este admis şi este mai greu în:

Elveţia
Olanda
Belgia
Grecia - în Grecia sunt totuşi locuri în sudul regiunii Peloponez unde se poate campa. Este interzis să îţi pui cortul pe plajă şi poţi să ajungi şi la răcoare o noapte pentru aşa ceva. Ştiu cazuri. Totuşi este de reţinut şi foarte interesant că este interzis să pui cortul nu să dormi fără cort. Deci dacă ai izopren şi sac de dormit şi dormi pe plajă nu-ţi pot face nimic! Având în vedere că nopţile în Grecia vara sunt foarte călduroase…trageţi singuri concluzia.
Italia – doar cu acordul proprietarului. Pe plaje nu se poate.
Anglia şi Wales
Croaţia – nu ar fi legal, dar totuşi posibil
Spania – este interzis să stai cu cortul, dar nu este interzisă aşa-zisa “pernoctando” adică înnoptarea cu intenţia vizibilă de a sta doar o noapte, eventual fără cort.
Portugalia – interzis dar tolerat
Franţa – interzis dar tolerat având în vedere că exista întinderi vaste relativ nepopulate
Germania
Austria
Canada – se poate doar în zonele de provincie şi mai sălbatice
China – Mai ales în partea de Est
Brazilia
Japonia – deşi multi oameni o fac totuşi
Danemarca – nu este permisă camparea oriunde, dar sunt locuri special amenanjate pentru asta ( aproximativ 750) de către localnici sau primăriile locale mai ales pe coastă şi în păduri unde ai voie să stai maxim 2 nopţi.
 

Back
Sus