Catamaran

Avand in vedere ca mai sunt vreo 4 luni pana sa ma pot apuca de ceva , trebuie sa studiez variantele care se pot face , dar as opta pentru catamaran , motivul ar fi ca e ceva mai stabil decat o barca de acceasi dimensiuni si cred ca si ceva mai usor .
Am vazut insa ca preturile pe planuri sunt sensibil mai mari , dar mai caut .
Principala problema ar fi si aici de logistica , pentru ca se depasesc cei 2,5 m destul de usor .

http://www.stcynwyls.co.uk/felix.pdf ce parare aveti de asta ?
 
Si eu as opta pt un catamaran, dar unul prea mic, ca cel prezentat de tine, nu iti asigura un confort minim pentru pasaje mai lungi, de cateva zile, iar cele care iti asigura un minim de asemenea confort sunt prea mari.
 
Shotgun, barca din acel pdf e o gluma, mai bine faci o monococa decit prostia aia. "To be built at builder's own risk"

Fixeaza-ti repere majore si astfel o sa gasesti barca potrivita pt tine.

Buget.
Timp.
Spatiu.
Resurse/scule.
Destinatie/navigatie.
Performante.
Siguranta.

http://jaakko.kapsi.fi/catamaran/
Florin
 
Prima conditie e sa poata fi transportat pe strada in conditii aproximativ lejere , la 5 m latime mai bine ma apuc de ciclism , ce e acolo iese din discutie .
Buget , Timp , Spatiu , Resurse/scule sa zicem ca pot acoperi ceva light , very light .
Destinatie/navigatie , pentru inceput sa pluteasca si sa asigure cat de cat o siguranta pe rauri , lacuri pana la intrarea pe mare sau cel mult asa la 200 m de plaja .
Performantele nu intra in discutie atata vreme cat se misca , oricum la cata experienta am pe apa as anula toate caracteristicile sportive .
La capitolul siguranta as prefera sa nu o mierlesc cand ii fac rodajul , dar cum si mersul pe strada e periculos , iar pedalatul la bicicleta poate fi mortal , banuiesc ca in afara de a se dezintegra , nepriceperea mea ar fi pe locul doi ca probabilitate de producere a unui accident .
Poate titlul ar fi fost mai indicat sa fie "Ponton cu aspiratii de catamaran" , pentru ca oricum pregatirea mea nu ma prea ajuta in domeniu .
Mai am vreo 4 luni de studiat variante , apoi probabil o sa stiu mai bine ce o sa fie potrivit .
 
:ahoy:
Uite aici o idee: http://rebelcat.com/RebelCat-5-Intro.html
Pare destul de usor de facut si destul de ieftin...in principiu sunt 2 tuburi de pvc pe care este instalata o platforma si un mic catarg cu vela :sail:. ce poate fi mai simplu de atat?
:noroc:

Il stiu pe asta , cu asta am vrut sa incep , dar am cam fluierat in biserica pe aici , pentru ca nu prea era din carti , ci mai degraba o gluma buna , care isi face treaba . Toburile de PVC cu diametrul de 310mm si lungime de 6 m parca le gasisem pe la 4 mil bucata si aveau vreo 60 kg unu , parca .


probabil la asa ceva o sa ma limitez , poate doar ceva mai mare , spre 6 m .
Problema la asa ceva ar fi ca are contact cu apa ca mare si coteste cam greu , cred .
 
Ultima editare:
Ce parere aveti de varianta asta , clocita la ora 1:30 AM , de unu care abia poate calcula flotabilitatea , asa ca va rog ceva blandete in aprecieri .
Am atasat .dxf si .fbm pentru o mai buna orientare in spatiu .
 

Atașamente

 • cat1.GIF
  cat1.GIF
  34.7 KB · Vizualizări: 59
 • cat2.GIF
  cat2.GIF
  9 KB · Vizualizări: 58
 • cat3.GIF
  cat3.GIF
  7.3 KB · Vizualizări: 52
 • cat1.zip
  cat1.zip
  26.6 KB · Vizualizări: 7
 • catamaran1.zip
  catamaran1.zip
  41.8 KB · Vizualizări: 5
Ce parere aveti de varianta asta , clocita la ora 1:30 AM , de unu care abia poate calcula flotabilitatea , asa ca va rog ceva blandete in aprecieri .
Am atasat .dxf si .fbm pentru o mai buna orientare in spatiu .

la ora 1:47 catargul e mult spre prova si pare cam ciudat...:noroc:
 
ai o greseala fundamentala :

nu ai calculat centrii de deriva , carena si centrul velic .

"masinaria ta " ar putea naviga rezonabil doar cu vant de pupa , dar nici pe acela foarte tare deoarece ar tinde sa bage prova mult in apa , iar pe un vant serios de pupa chiar s-ar rasturna spre prova .

pentru a urca mai bine in vant ( lucru ce oricum nu prea ii place unui catamaran ) ar trebui sa ai mult mai multa suprfata velica , sa ai centrul velic in alta relatie cu centrul de deriva , etc . Dar am o idee : construieste o macheta la scara 1:20 dupa proiectul tau , du-o pe un lac mic sau pe o balta mai mare si vezi cum merge . O sa iti dai seama mai usor de cerintele de mai sus ....
 
Nici nu am incercat sa calculez asa ceva , dintr-un motiv simplu , acest lucru ma depaseste , dasta am si cerut suport si am optat pentru recomandari sub forma de dezbatere pentru ca asa se poate intelege mai bine cam ce trebuie luat in "calcul" .
Primele trei aspecte care conteaza pentru mine , sa se poata construi relativ usor , sa fie modular sa nu necesite ulterior o logistica foarte mare , restul conteaza ceva mai putin .
Pe pozitia 0 se afla insa siguranta , asa ca nu ma pasioneaza sa merg spre limite . Unde se poate imbunatati fara sa eclipsez prea mult primele 3 principii ok , altfel daca as vrea sa ma sufle vantul cu putere ma apucam de parasutism .
Pana la urma ideea care a incoltit e sa-mi fac un catamaran pentru iesiri de 1-2 zile si un trimaran cu cabina pentru iesiri ceva mai lungi , in ambele urmanad sa folosesc aceleasi hull , catarg si vele , chiar daca trimaranul o sa fie mult mai lenes pentru ca ar lua mult in greutate .
 
Mie mi se pare prea complicat planul tau . Daca esti pasionat de multi-coci , cred ca ar fi util daca ai cauta revistele specifice pentru o informare cat mai temeinica .
 
Eu imi fac in curind un catamaran demontabil de 5 metri si ieftin pt un concediu pe Razelm si debarcare pe insula Popina. Problema este calculul suprafetei velei si a inaltimii catargului. Aveti careva formulele de calcul pt. vela ?
 
Salut, ce soft folositi pentru "proiectare", am gasit o referinta in postul asta la formatele *.dxf si *.fbm. Cum se numeste programul care le produce. Eu "vreau" sa-mi fac un "catamaran" in loc de barca gonflabila cu care imi urmaresc sportivii la care sa folosesc eventual doua barci vechi de kaiac si la care sa pun o punte usoara si motorul mercury de 4 cai care il am pe pneumatica.
Sper sa nu va ofenseze ca nu intentionez sa aiba panze. Oricum sunt fascinat prin simpatie (dupa acest forum) de navigatie. Sunt fan deplasare pe/prin apa, si prin forumul asta descoper si dimensiunea navigarii cu vele.
 

Back
Sus