Catarg 2 parti

Smokey

Mic barcaholic
Aveti idee de ceva metoda de facut un catarg din lemn, aprox 5m, din 2 parti? Catargul sta singur in picioare, nu are sarturi sau straiuri.

Ma gandesc sa-l fac demontabil, sa nu umblu cu oiştea pe masina cand o transport.

Din 2 parti nu prea am vazut.Din mai multe dupa metoda "ciocului de pasare".Da un gogu cu "bird mouth mast".
Bafta

catarg din 2 partzi

cred ca trebuie sa fie mult mai greu un catarg ce nu are grement. Unul cu grement nu cred ca e mare lucru sa il faci din 2 bucatzi, ca deh e solicitat numai la compresiune. Fara grement...nu vreau sa ma gandesc ce momente se dezvolta pe acolo, deh...grinda :)

Aveti idee de ceva metoda de facut un catarg din lemn, aprox 5m, din 2 parti? Catargul sta singur in picioare, nu are sarturi sau straiuri.

Ma gandesc sa-l fac demontabil, sa nu umblu cu oiştea pe masina cand o transport.

cauta-ti unul vechi de fin!e din lemn de rezonanta,e usor,sta singur in picioare(nu are sarturi)si macar sa-i pui tu velatura sa-l rupi,ceea ce ma indoiesc!pina sa se rupa te culca cu ditamai barca cu tot!

Gaff-ul este o metoda simpla si consacrata. Mast de 3,75m si pic de 2,25m cu saua (furca) ceva mai sus (0,5m de la mar), aproape ajungi spre 5m cinstiti. Si vela aproape triunghiulara. Tot doua "bete" cari pe masina. Eventual un strai prova.

Ultima editare:
Daca este vorba de a face din 2 buc. de 2,5 metri unul de 5, nu ar merge cu mufe metalice cu filet? Duraluminiu din Obor, un strungar bun, ceva epoxi, niste holtzsuruburi si un sistem de asigurare pentru a nu se desfileta.
Sper sa nu spun prostii!:(

M-am gandit la faza cu filetul, dar momentan creste ideea unui rig gaff sau gunter...

Ultima editare:
In piata Obor din Bucuresti exista o zona de tarabe cu fieratanii, scule, electrice si toate cele, un fel de talcioc permanent, unde sunt niste tipi care vand bucati (30 - 50 cm) din bare pentru strungarie, otel, dural, teflon, duramit, bronz, etc si tot felul de placi de inox, sticlotextolit, alama.
Am spus "o bucata de dural din Obor" in sensul general. Cam in fiecare oras mai mare exista o zona a pietei cu rusi (moldoveni de peste prut) sau un talcioc unde gasesti tot felul de chestii.
Daca cineva are alta sursa, probabil ca auzind expresia s-a gandit automat la nea Gica de la Tehnometal sau care o fi sursa.

Cred ca pana la urma voi renunta sa inot impotriva curentului si voi face un clasic lug.
Tocmai acum cind poti folosi unul dintre furcheti pentru gaff? Si cind ma bucuram si eu ca in sfirsit voi avea un coleg de greement pe forum.
Decizia ta este inteleapta. Dupa ce vei folosi barca o vreme, vei sti exact ce schimbari trebuiesc facute.

http://www.mas.net.tw/bigpic.php?id=315
de profilul asta ce parere aveti ? e din aluminiu si producatorii dau la asta 1.04kg /m . Sunt si profile mai masive dar cred ca asta tine ceva mai bine decat un home made , plus ca are si cantul ala pe care sa culiseze calumea .
Am gasit si ceva "preturi" , o sa vad cam la cat se poate procura pe aici .
http://www.technic-achat.com/boutique/fiche_produit.cfm?ref=3842506958&type=29&code_lg=lg_fr&num=112

http://catalog.item.info/Onlinekatalog/web/EN/artikel/Construction_Profiles_8_1000021846/7000003

http://www.tech-con.ro/Item/146-Profile-de-aluminiu-si-accesorii/Profil-8.html

asa ceva ar fi bun pentru o carma cu comanda pneumatica , se inlocuieste tot cu furtune care isi pot modifica rapid pozitia cu niste mufe rapide .

astia sunt si prin Bucuresti

Un prim raspuns
"Pretul profilului 8 40x40 2N180 E, reper 7.0.000.03 este 15.13 Euro/m.
Din pacate acest profil nu este pe stoc.
Va putem oferi din stoc acelasi profil in varianta light, reper 0.0.404.51,
la pretul de 17.30 Euro/m"
Pretul fiind fara TVA , cred . Nu ar fi chiar o avere .

Ultima editare:
Pana la urma ce parare aveti despre un catarg facut din aceste profile ? Ca in postul anterior nu am pus si sectiunea , lungimea maxima este de 6 m , asta insemnand vreo 11 Kg pentru varianta de 40*40 mm . Problema e daca rezista la tensiuni petru ca partea de "sina" , este rezolvata foarte bine . Exista si o varianta cu sectiune circulara si o varianta mai usoara dar zic ei nu prea uzuala , dar aia are doar 1,37 kg/m la seciune de 40*40 .
Cumparat prin cineva care are o intrare la ei cred ca se poate face si ceva mai ieftin si daca ne apropiem de un 10euro/m cred ca ar merita , decat sa bricolam pe acasa .

Atașamente

• 30_30.GIF
    30_30.GIF
    19.7 KB · Vizualizări: 45
  • 40_40.GIF
    40_40.GIF
    17 KB · Vizualizări: 40
Pana la urma ce parare aveti despre un catarg facut din aceste profile ? Ca in postul anterior nu am pus si sectiunea , lungimea maxima este de 6 m , asta insemnand vreo 11 Kg pentru varianta de 40*40 mm . Problema e daca rezista la tensiuni petru ca partea de "sina" , este rezolvata foarte bine . Exista si o varianta cu sectiune circulara si o varianta mai usoara dar zic ei nu prea uzuala , dar aia are doar 1,37 kg/m la seciune de 40*40 .
Cumparat prin cineva care are o intrare la ei cred ca se poate face si ceva mai ieftin si daca ne apropiem de un 10euro/m cred ca ar merita , decat sa bricolam pe acasa .
ei nu dau si specificatii la rezistenta mecanica a tipului asta de profil?

www.tech-con.ro
astia aduc la noi , am vazut prin catalogul lor formule pentru calculul torsiunii , dar pentru mine e ceva paralel pentru ca degeaba as calcula torsiunea daca nu stiu ce forte ar putea sa se desfasoare acolo .
exista si profilul asta circular care ar fi mai indicat , dar mai departe e de studiat sau de vorbit cu ei , pentru ca e posibil sa aduca destul de greu anumite profile , daca nu e cerere .

Atașamente

• profil.GIF
    profil.GIF
    7 KB · Vizualizări: 24
vreo firma care sa comercializeze profile de catarg nu exista?

am gasit pe forum o referinta catre color metal, dar ei zic ca nu mai aduc.

www.tech-con.ro
astia aduc la noi , am vazut prin catalogul lor formule pentru calculul torsiunii , dar pentru mine e ceva paralel pentru ca degeaba as calcula torsiunea daca nu stiu ce forte ar putea sa se desfasoare acolo .
exista si profilul asta circular care ar fi mai indicat , dar mai departe e de studiat sau de vorbit cu ei , pentru ca e posibil sa aduca destul de greu anumite profile , daca nu e cerere .

http://ro.wikipedia.org/wiki/Scara_Beaufort
am gasit tabelul asta pe net .
- o vela de 10mp si un vant moderat 20km/h rezulta doar 20 kgf??
va rog sa ne lamuriti si pe noi.. aspirantii!!!
:confused:

Atașamente

• beaufort.jpg
    beaufort.jpg
    27.9 KB · Vizualizări: 24

Back
Sus