CConservarea pentru iarna a motorului outboard

Florio

Senior Member
Citind threadul similar pentru motoare inboard, m-a usturat gandul la iarna care s-a apropiat. Personal nu stiu mare lucru despre asa ceva, iar initiativa mea este mai mult un strigat de ajutor catre experimentatii de pe site, care ar putea da niste indicatii despre ceea ce englezii numesc "winterized " .
Ceea ce am gasit eu da indicatii :
1.Pentru motoarele pana la 5 cp
2. Intre 5 si 140 cp.

""" http://www.classicglastron.com/gl-outboard-winterizing.htm """

Am deschis thread-ul in ideea ca unii dintre barcaholicii nostri au sintetizat cateva idei si stiu daca sfaturile de mai sus sunt corecte sau mai pot primi adaugiri.
 
Imi aduc aminte ca aveam aceleasi discutii referitoare la "iernare", dar la motociclete.

In principiu poti pregatirea pentru iernare a unui motor in 2 moduri: meticulos si nepasator. Ambele functioneaza la fel de bine, dar la primul ai mai multa satisfactie si risti sa strici mai mult b-)

Sunt cateva elemente de care trebuie sa ai grija:

- carburatorul: scurgi benzina din el, sa nu se decanteze peste iarna

- uleiul: teoretic ar trebui sa-l schimbi cu unul ieftin peste iarna (cel ars se descompune in tot soiul de acizi care cica ataca cilindrul); primavara schimbi din nou cu unul bun de data asta, cu tot cu filtru daca e cazul

- bateria: deconectezi bornele, poti s-o duci in casa la caldura si s-o pui pe incarcator lent (desi am auzit si teoria conform nu pateste nimic bateria la frig daca e deconectata de la borne)

- lichidul de racire: daca tii motorul afara sa ai grija la inghet (procentul de antigel sa fie ok)

- in general il speli si-l cureti de mizerie, dai cu ulei/wd40/vaselina in punctele cheie

- daca vrei sa-ti dai de lucru, poti scoate bujia si puna un pic de ulei in cilindru, dupa care misti cilindrul cateva curse sa se unga peretii;

Acum in functie de timpul, cheful si abilitatile mecanice poti face una, toate, sau niciuna dintre manevrele astea. N-am experienta la motoare de barca, dar la motociclete am incercat "iernari" in diversele variante si n-am sesizat diferente notabile (cu exceptia bateriei, care e cea mai sensibila).

In general service-ul motorului facut la timp, cu piese si consumabile de calitate e sfant.
 
Multumim de informatii!
Si ca sa nu mai deschid alt thread am sa pun aici un link cu intretinerea si depozitarea motoarelor Mercury. Presupun ca indicatiile pentru depozitare sunt valabile si pentru iernare.
MAINTENANCE & STORAGE
 
- uleiul: teoretic ar trebui sa-l schimbi cu unul ieftin peste iarna (cel ars se descompune in tot soiul de acizi care cica ataca cilindrul); primavara schimbi din nou cu unul bun de data asta, cu tot cu filtru daca e cazul

Chestie cu uleiul care devine "acid" este pur teoretica, in realitate motorul nu pateste nimic. N-am gasit nici un motor care sa fi fost afectat de uleiul vechi, am desfacut motoare care au stat cu ulei vechi de cativa ani si nu au avut nimic iar unele dintre ele au stat afara.
 

Back
Sus