Salutare tuturor! As dori sa imi cumpar o barca gonflabila de 2,7- 3,5 metri cu care sa ma plimb impreuna cu prietenii pe Marea Neagra. Va rog sa ma sfatuiti ce barca sa iau, noua sau sh, undeva pana in 3500 ron. Ma tot uit la barcile din Ukraina care se gasesc de la o multitudine de firme, dar despre care nu stiu nimic. Sunt fiabile? Mai sunt si cele rusesti ( Umfika sau ceva de genul)........
Si o alta intrebare: cu o barca gonflabila de aprox 3m si un motor de 4 cp poti sa te dai pe mare? Cum merge? Este nevoie de permis?
Ca posesor si fan de pneumatica , raportat la :
- conduita pe apa ( stabilitate + docilitate sub motor )
- accesorii ( furcheti , supape , oglinda , podina aluminiu , vasle , supapa presiune , etc )
- pret ( mediu per clasa respectiva de ambarcatiuni , si perfect justificat )
- robustete ( incontestabil )
- Protectie UV ( la fel , fara probleme ) , etc ..........
..... recomand fara nicio rezerva sau fara echivoc BARACUDA . De la 2,7 m pana la 3,5 m . Mai mult , piata SH este plina de oferte la Baracude .
Referitor la motorizarea de 4 HP am ( la navigarea pe mare ) mici rezerve . Un minim 5 HP sau chiar 6 ar fi optim pentru o barca ce transporta 2 oameni cu minim de bagaje . Asta pentru glisaj , ceea ce este si echivalentul optim intre timp/distanta/consum .
Permisul se cere de la 4,93 ... alea-alea , ca-mi scapa acum ( si ma enerveaza la maxim ! ) , si coincide TACIT cu 5 HP . Peste 5 HP este imperios nevoie de permis de conducere .
Chiar si asa , chiar si cu 4 HP , exista reglementari ferme vis-a-vis de regimul de navigare pe mare . Iar cea mai importanta este cea ce limiteaza distanta fata de mal a croazierei .
O spun a nenumarata oara pe acest forum ( si nu doar ) , eforturile depuse inspre obtinerea unui permis de navigatie nu sunt deloc gratuite .