O să intri la cheltuieli, dar tu ai vrut-o...
1. Faina 500g + lapte 250 + drojdie uscata 10g + zahar 2 linguri + sare 1 lingurita + ulei 50 ml
2. Le amesteci în masina de pâine pe programul "Aluat" şi urmăresti aluatul, sa fie consistent.
Daca e nevoie mai adaugi făină, sau putin lapte.
3. Dupa ce creste până la 1/2 tăvii, îl bagi la frigider, în cambuză, 1->2 ore timp în care mai creşte până la copastie. Eu îl bag cu tot cu cuva de la maşina de pâine. Apropos: fac o pâine excelentă la maşina asta !
4. Îl scoţi, îl pui pe blatul de lucru unde ai presărat făină şi-l întinzi cu o cavilă până la 1-2 cm grosime.
5. Pui în mijloc 200g margarină (sau unt) şi o întinzi puţin, să ai un 20x20 cm apoi pliezi marginile aluatului să se facă un pătrat şi să acopere margarina.
6. Întinzi sandvişul ăsta iar, până se vede margarina prin el şi îl pliezi în 1/2. Mai presari puţină făină daca ţi se lipeşte aluatul.
7. Îl roteşti cu 4 carturi vest şi iar îl întinzi până se vede margarina. Îl mai pliezi odata în 1/2.
8. Iar în roteşti şi-l întinzi cu cavila până se vede margarina.
9. Repeţi pasul 8 dar îl întinzi până se face un 30x40cm şi-l bagi la frigider într-un capot (o folie de plasic) unde îl laşi minim 2 ore. Poţi să-l laşi şi peste noapte, 2-3 carturi.
10. Îl scoţi, îl tai în 1/2 şi o jumate o bagi din nou la frigider.
11. Îl întinzi menţinând forma dreptunghiulară (aproximativ) până la 1 cm grosime, sau mai puţin dacă eşti meseriaş.
12. Tai sub formă de focuri aluatul (triunghiuri de 15cm laturile şi cu 7-8 baza) pe care pui o linguriţă de Finetti (este 8 lei 400g) sau Nutella (12 lei 400g) şi le terţarolezi de la bază către vârf. Eu am pus şi dulceaţa de gutui pe unele. Opţional poţi să le ungi cu un albuş de ou batut cu puţină apă. Eu nu am facut asta şi o să vezi de ce la pasul 16.
13. Pui la încalzit cuptorul la 220gr, cu o tavă jos, pe post de paiol, dacă ştii că-ţi arde păpica.
14. Într-o altă tavă pui hârtie de copt şi aşezi croissantele pe ele.
15. Le bagi la jumătatea bordului liber 5-7 minute la foc mare, 220gr, după care reduci viteza la 180 şi le mai laşi încă 10. Secret: când şi când, poţi să le ridici cu o spatulă să le verifici chila, să nu se ardă.
16. Aici depinde de cât eşti de dotat
: la un cuptor cu un "motor" le ţii până se rumenesc, la unul cu două (d'ăsta am eu şi aici e secretul de nu le ung cu albuş) când s-au rumenit puţin pe chilă , opresc partea de jos şi pornesc flacăra de sus la 1/2 (ia-ţi cuptor din ăsta că merită şi vei fi iubit de soţie toată viaţa
), iar tava o cobor aproape de santină. Aprind lumina din pupa în cuptor şi stau de cart până se rumeneşte partea de sus (cam 3-4 minute), le scot şi le fac poftă marinarilor.
17. Secret: merg excelent cu un latte machiatto, dar să rămână între noi, da?