CENTERBOARD SAU LONG KEEL?

Sunt intr-o dilema ..designerul mi-a propus centerboard cu draft de la 1,2m la-2m sau long keel cu draft de 1,6m.....ma intereseaza din punct de vedere constructiv solutia optima...deja am doua opinii de pe acest forum dar mai vreau cine stie ce idee noua apare.
 
Constructiv e mai simplu un long keel. Prin "long keel" te referi la o aripa fin keel, sau o chila pe toata lungimea barcii? Oricum ar fi, ai o singura piesa de facut, pe care o prinzi de barca definitiv si gata.

La varianta cu centerboard trebuie sa-i faci si cutia etansa, sistemul de ridicare si blocare, centerboardul efectiv, pivotul. Toate astea au nevoie si de mentenanta.

Problema se pune unde vrei sa folosesti barca, in ce zone. Solutia cu centerboard e buna in zonele de adancime mica: plaje, corali, delta, etc. De obicei poti si lasa barca la uscat in sistemul asta.

Daca e un "long keel" in sensul de chila lunga pe toata lungimea (chila oceanica) asta tine bine cursul pe valuri, e buna la traversade oceanice, dar e mai greu manevrabila in marine. Daca e un "long keel" in sesul de chila fin, e compromisul folosit in prezent pe scara larga.

Ce design e?
 
Ultima editare:

Back
Sus