Chestiuni politice

Nu cred ca se va ajunge la asa ceva ca vorba aia, corb la corb nu scoate ochii. Ce ma supara pe mine cel mai mult, si nu am sa i-o iert e ca romanii au fost pentru a doua oara inselati in asteptari dupa 96-2000 si a intarit ideea ca toti sunt la fel.

Anul asta de exemplu Sf. Gheorghe a inceput sa arate ca o destinatie europeana importanta, a aparut o pista pentru avioane ultrausoare, s-au inmultit foarte mult barcile moderne in dauna troacelor antice, numarul si calitatea turistilor s-au imbunatatit mult, s-au inmultit si diversificat ofertele de cazare, intr-un cuvant treaba s-a miscat intr-o directie buna.

Marea calitate a economiei libere , de piata , este ca ea isi vede de dezvoltare si de drumul ei chiar si in conditii potrivnice si rezultatele se arata precum iarba printre placile de beton ....

Cu alte cuvinte sunt optimist . Cu cat calitatea ofertei turistice va creste , cu atat mai greu va fi de oprit procesul . Stii care va fi lovitura de gratie la Sf. Gheorghe ? Aceea cand intreprinzatorii locali si autoritatile locale isi vor uni fortele si vor draga un senal pe care sa poata intra-iesi linistite veliere mari . Atunci treaba va fi buna la Sf.Gheorghe .

Si nu , nu cred ca s-ar mai putea intoarce vremurile in care un baron politic stapaneste samavolnic un tinut....Deh , face UE spionaj si face galagie pe justitie...asa ca e greu acum sa mai fie posibil ce spui tu.

Cu respect as vrea sa ne oprim cu discutia la barcaholism si implicatiile politicii asupra lui, si sa nu cadem in capcana polemicilor politice :). Ma intreb daca mai e posibil azi sa se instaureze un regim de teroare in Delta, cum era pe vremea psd-ului. Anul asta de exemplu Sf. Gheorghe a inceput sa arate ca o destinatie europeana importanta, a aparut o pista pentru avioane ultrausoare, s-au inmultit foarte mult barcile moderne in dauna troacelor antice, numarul si calitatea turistilor s-au imbunatatit mult, s-au inmultit si diversificat ofertele de cazare, intr-un cuvant treaba s-a miscat intr-o directie buna. In cazul asta, cat de probabil ar fi ca un burtos de baron local sa faca din nou ce vrea in zona, ca pe vremea de trista amintire?

vali, tu arunci momeli or what? de ce crezi tu ca regimul de teroare de pe vremea pesedeului din 2000-2004 nu s-ar mai putea intoarce acuma? pista de avioane si barcile din Sf. Gh probabil ca n-au cum sa mai dispara, insa de ce nu s-ar intoarce concesiunile si jaful? ce i-ar putea impiedica? crezi ca si-au dat seama ca n-au facut bine? or fi avand acuma remuscari? ti se pare ca geoana e cumva mai bun decit nastase? sau crezi ca UE si-ar bate capul cu asa ceva si ar interveni calare pe un cal alb? eu ma tem ca o data ce PSD preia cum trebuie fraiele (sau scotele?), "vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai mult" (citat din memorie...)

Marea calitate a economiei libere , de piata , este ca ea isi vede de dezvoltare si de drumul ei chiar si in conditii potrivnice si rezultatele se arata precum iarba printre placile de beton ....

Cu alte cuvinte sunt optimist . Cu cat calitatea ofertei turistice va creste , cu atat mai greu va fi de oprit procesul . Stii care va fi lovitura de gratie la Sf. Gheorghe ? Aceea cand intreprinzatorii locali si autoritatile locale isi vor uni fortele si vor draga un senal pe care sa poata intra-iesi linistite veliere mari . Atunci treaba va fi buna la Sf.Gheorghe .

Si nu , nu cred ca s-ar mai putea intoarce vremurile in care un baron politic stapaneste samavolnic un tinut....Deh , face UE spionaj si face galagie pe justitie...asa ca e greu acum sa mai fie posibil ce spui tu.

Rezon, sunt atatea exemple de afaceri care au crescut si prosperat in vremuri poate mai grele. Din pacate, la noi tot cizma stalinista defineste politicienii indiferent de culoare, in loc de sprijin, intreprinzatorii sunt tratati ca niste infractori. Exemplu: in toata Delta localnicii cazeaza turisti, le ofera masa, plimbari cu barca si pescuit, totul bineinteles la negru, cu stirea barosanilor locali. Cei cu pensiuni mai mari decarteaza si ei unde trebuie ca sa le mearga treaba in liniste. Daca vrea cineva sa-si deschida o pensiune sau sa se ocupe de plimbari, daca merge fiscalizat are preturi mai mari decat piata, si daca merge la negru, risca din greu, are permanent controale, asa ca solutia e sa se cumetreasca (,) cu golanii locali. Din fericire, in ultima vreme lumea nu se mai uita neaparat la pretul cel mai mic, ci la calitate, asa ca am vazut oferte din ce in ce mai calitative, omul macar in vacanta vrea sa-si permita ce-i mai bun.

vali, tu arunci momeli or what? de ce crezi tu ca regimul de teroare de pe vremea pesedeului din 2000-2004 nu s-ar mai putea intoarce acuma? pista de avioane si barcile din Sf. Gh probabil ca n-au cum sa mai dispara, insa de ce nu s-ar intoarce concesiunile si jaful? ce i-ar putea impiedica? crezi ca si-au dat seama ca n-au facut bine? or fi avand acuma remuscari? ti se pare ca geoana e cumva mai bun decit nastase? sau crezi ca UE si-ar bate capul cu asa ceva si ar interveni calare pe un cal alb? eu ma tem ca o data ce PSD preia cum trebuie fraiele (sau scotele?), "vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai mult" (citat din memorie...)
Si eu ma tem de clica psd-ista, astia calca tot in picioare dupa cum au chef. Insa nu cred ca vor mai putea duce asa departe jaful si marlania din 2001-2004, lumea s-a mai destupat, suntem in UE, cu toate ca UE n-are nici o treaba cu politica noastra, vedem bine ce fel ne-au ingropat economic cu ajutorul marinarului, cadaoalei si piticului turbat. Dpdv barcaholic, n-ar fi prea multe schimbari orice regim politic ar veni, insa cand mergi si vezi oameni deprimati, pescari localnici sau amatori veniti la undita, si in acelasi timp porci imbuibati care trec cu troaca motorizata peste tine, a 2-a oara nu-ti mai vine sa vii in Delta.
Parerea mea e ca totusi schimbarile in bine din ultimii ani vor continua, in ciuda piedicilor politicienilor. Pana la urma si ghiogarii ex-comunisti isi vor da seama ca au mai mult de castigat dintr-un turism facut cu cap, decat braconand pestele oricum pe cale de disparitie.

Fratilor.
OPTIMISM!!!!!
Ce a fost nu va sa mai fie. E greu, traim alta viata, nu mai e poporul roman asa de prost.N-are cum.
Oricum nici astia care au fost n-au fost ok. De ex jumatate de delta e concesionata. E ok treaba asta?
Acum 2 ani a fost concesionata o parte din Marea Neagra- s-a speriat Comisia Europeana.
Asa ca fiti optimisti, cu toate hopurile pe care le-am avut si o sa le mai avem, cale de intors nu mai e.
:noroc:

Asa e Teo, din ce se vede, se pare ca o sa ajungem sa fim condusi de urechiat in dauna chelbosului :). Si eu cred ca treaba va merge intr-o directie buna. Fiecare pasare pe limba ei piere, asa cum s-au lacomit coteii de la Portita sa ceara taxa de cheiaj intre 30 si 100 ron/zi si nu le-a calcat aproape nimeni pragu'. La fel va fi peste tot, va aparea concurenta, lumea va inchiria barci direct de pe net, fara sa ajunga la mana smenarilor locali, fiecare se va putea bucura de natura si relaxare, pe masura ce ofertele se vor inmulti.
De aia imi place mie Sf. Gheorghe in dauna Portitei, aici ai de unde alege, stai cu cortu pe plaja sau stai in cea mai luxoasa vila, vii cu avionul sau barca proprii sau cu vaporul cu toata lumea, halesti la restaurant scump sau direct la om acasa, ai o gramada de locuri de vazut cu barca...

CLAR.
Usor usor se vor clarifica.
Jechmaneala asta la drumul mare se va opri candva. oamenii se mai duc prin grecia, prin turcia, inchiriaza barci cu 30-40 de euro pe zi si nu o sa mai fie de acord sa dea 300 ron pentru o plimbare de juma de ora in delta. Usor usor se schimba treaba. trebuie sa fim optimisti. macar noi care avem si o alta viziune.

A
De aia imi place mie Sf. Gheorghe in dauna Portitei, aici ai de unde alege, stai cu cortu pe plaja sau stai in cea mai luxoasa vila, vii cu avionul sau barca proprii sau cu vaporul cu toata lumea, halesti la restaurant scump sau direct la om acasa, ai o gramada de locuri de vazut cu barca...

Cine s-ar putea ocupa de dragarea unui senal pentru a asigura accesul barcilor cu pescaj de peste 2 metri dinspre mare spre Delta Dunarii pe la Sf. Gheorghe ? Primaria ? Autoritatile navale , portuare , ale RBDD ? Pentru ca atunci Sf. Gheorghe ar deveni un obiectiv turistic serios. Si nici nu e vreo mare cheltuiala : trebuie angajata o draga care sa adanceasca un senal , apoi trebuie marcat senalul ..... Are cineva vreo idee ?

Idee : S-ar putea ocupa cineva de un astfel de proiect finantat cu fonduri UE ? Sigur ca nu e vorba de bani foarte multi ( zeci de milioane...) dar cred ca ar merita ca cineva sa se ocupe. Este un domeniu eligibil ?

Ultima editare:
Vali;11250 Parerea mea e ca totusi schimbarile in bine din ultimii ani vor continua a spus:
Vali, da doamne sa fie cum zici tu. Io din pacate is mult mai pesimist in ce priveste venirea mintilor la cap a ghiogarilor sus-mentionati. Acesti tovarasi, si daca in rare momente de luminare isi vor da seama de ce spui tu, nu vor putea sa se abtina de la porcarii, ar fi impotriva naturii lor. :rolleyes:
Da' tu stii cu siguranta delta mai bine decit mine, sper sa ai tu dreptate. Io n-am mai fost la sfantu de vreo 12 ani... se pare ca s-a schimbat enorm si abia astept sa ajung la vara pe acolo.

Vali, da doamne sa fie cum zici tu. Io din pacate is mult mai pesimist in ce priveste venirea mintilor la cap a ghiogarilor sus-mentionati. Acesti tovarasi, si daca in rare momente de luminare isi vor da seama de ce spui tu, nu vor putea sa se abtina de la porcarii, ar fi impotriva naturii lor.
Da' tu stii cu siguranta delta mai bine decit mine, sper sa ai tu dreptate. Io n-am mai fost la sfantu de vreo 12 ani... se pare ca s-a schimbat enorm si abia astept sa ajung la vara pe acolo.
Eu n-am avut niciodata probleme cu nimeni cat timp m-am harjonit prin Delta, insa era foarte neplacut sa vezi realitatile crancene de la fata locului, jaful institutionalizat si saracia majoritatii localnicilor. In ultima vreme lumea a inceput sa se converteasca la turism, cu toate ca nici vechile naravuri nu dispar usor. Inca mai auzi destul de des in gura localnicilor "hai in balta la oua de rate" sau "aseara am prins atata baboi la curent". A dat Doamne-Doamne paradisul pe mana unor ghiogari needucati, de la conducatori pana la ultimul braconier, si ar fi bine ca romanii sa se mai destepte cat nu e prea tarziu.
Cine s-ar putea ocupa de dragarea unui senal pentru a asigura accesul barcilor cu pescaj de peste 2 metri dinspre mare spre Delta Dunarii pe la Sf. Gheorghe ? Primaria ? Autoritatile navale , portuare , ale RBDD ? Pentru ca atunci Sf. Gheorghe ar deveni un obiectiv turistic serios. Si nici nu e vreo mare cheltuiala : trebuie angajata o draga care sa adanceasca un senal , apoi trebuie marcat senalul ..... Are cineva vreo idee ?
Eu am vazut de mai multe ori iahturi mari venite de pe mare la Sfantu, cu ocazia festivalului de film si nu numai, inclusiv pe Dan Chisu cu cargoul lui, deci trecerea exista si e practicabila. Plus ca si navele mari de croaziera fluviala ale nemtilor si austriecilor ies si pe mare, insa astea au pescaj mic si fundul plat, dar vreo 2 metri tot or avea la dimensiunea lor. Acum nu stiu exact cat de adanc e senalul la varsare, ca n-am sonar si am iesit doar cu barci cu derivor, insa informatia se poate obtine de la ANR, din avizele catre navigatori.
Oricum, in prezent se construieste un port de ambarcatiuni in bazinul de est, insa cum bine stim, in buna traditie a japcarilor romani, sigur preturile vor tine departe omul obisnuit. Dar din fericire exista destule alte locuri de acostare, insa pentru barci cu pescaj mic. Totusi, dupa cum merg treburile in ultima vreme, eu zic ca o sa fie bine, destinatia asta va fi oricand accesibila tuturor, daca nu-ti convine pretul la marina, te duci si acostezi gratis la Ciotica la fosta cherhana, pe canalul cordon litoral, sau te legi direct la stuf si traiesti ca belferu' facand plaja si baie la curu gol :). Ai nostri inca n-au inteles ca lumea civilizata cere sau da bani doar cand e vorba de o valoare reala adaugata, si nu de jecmanit clientii prinsi in offside.
Apropo, la multi ani domnu' Robert, sa traiesti sa-ntineresti, sa-ti faci casa in ... Sf. Gheorghe :p. Mai intra si tu mai des pe forum, ca doar e democratie si e nevoie de cat mai multe idei bune din partea barcagiilor. Mult "bulan" in afaceri iti doresc, si poate ne mai vedem la culoare in curand :).

Eu am vazut de mai multe ori iahturi mari venite de pe mare la Sfantu, cu ocazia festivalului de film si nu numai, inclusiv pe Dan Chisu cu cargoul lui, deci trecerea exista si e practicabila. Plus ca si navele mari de croaziera fluviala ale nemtilor si austriecilor ies si pe mare, insa astea au pescaj mic si fundul plat, dar vreo 2 metri tot or avea la dimensiunea lor. Acum nu stiu exact cat de adanc e senalul la varsare, ca n-am sonar si am iesit doar cu barci cu derivor, insa informatia se poate obtine de la ANR, din avizele catre navigatori.
Oricum, in prezent se construieste un port de ambarcatiuni in bazinul de est, insa cum bine stim, in buna traditie a japcarilor romani, sigur preturile vor tine departe omul obisnuit.

Sigur ca trecerea exista insa nu e practicabila 100% , de multe ori s-au impotmolit acolo yachturi mari cu vele ( cazul Alexandra 2008 ) . Asta inseamna ca trecrea e la " ghici " sau ca in functie de debitul de aluviuni adus de Dunare si erodat de mare lucrurile se schimba de la un sezon la altul . Eu vorbeam de asigurarea unui senal cert care sa garanteze securitatea pasajului . Sigur ca noi roamnii ne cam asumam riscuri , mai dam telefoane , ne mai tracteaza ( vezi istoria ) cate o salupa - barca- yacht cu motor , insa pentru o dezvoltare reala a locului trebuie ca barcile sa intre si sa iasa in siguranta . Marturisesc ca nu am fost acolo niciodata exact din acest motiv : nu aveam nici o siguranta ca intru cu o barca cu vele mare si am preferat sa stau cuminte . Faptul ca cineva investeste intr-un port este foarte bine , asta inseamna ca se va preocupa si de aspectul mai sus mentionat .

Ca sa intelegeti ce a insemnat Dunarea si Delta ei pentru Romania va invit sa cititi urmatoarele : http://www.tulcealibrary.ro/ZFoto p...brogea PDF/comisiunea europeana a dunarii.pdf

Multumesc frumos pentru urari ! Tuturor forumistilor si barcagiilor la doresc si eu multa sanatate si prosperitate .

Sper ca nu sunt offtopic : ma tatonez cu unu' pentru un teren de 20 Ha pe malul lacului Sinoe ; inca nu l-am vazut si nici nu fac drumul daca nu pot sa-mi fac si marina pe langa ferma. Intrebarile mele pentru cunoscatori sunt :
1. mai exista o intrare viabila dinspre mare catre Sinoe?
2. in caz ca nu , ati auzit ceva zvonuri ca s-ar face in viitor? (interese locale, etc)
3. in caz ca da, care e pescajul maxim cu care se poate naviga pe lac?
Mersi anticipat :ahoy:

Salut Rolias
1. Sunt 2 intrari, folosite de barcile pescaresti, la Periboina si la capatul nordic al Chitucului. La Periboina stiu ca e ecluza, nu stiu care-i regimul de functionare.
2. Au fost niste discutii aici pe forum despre un proiect al unor evrei care voiau sa faca o statiune lacustra langa Vadu, la capatul sudic al Chitucului, da' cu criza asta bine c-am scapat de o asa "binecuvantare".
3. Nivelul apei in Sinoe e foarte mic, intre Histria si Chituc nu ajunge nici macar la 1 metru. Deci daca te muti acolo, baga mare si fa o marina exclusiv pt iole, catamarane si trimarane de daysailing, ca sa avem si noi un mic Balaton :).

Mersi frumos Vali, esti prompt si prietenos ca de obicei. Intentia mea era sa cumpar un teren mai maricel undeva si sa-mi fac o livada ecologica , sa-mi permita sa traiesc departe de Bucurestiul stresant si sa si castig ceva banuti din business. Am tot gasit oferte in diverse locatii, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei ; ce am constatat e ca terenurile de pe marginea baltilor au preturi mult umflate de parca ar fi pe malul lacului Como frate! :rolleyes:
La un moment dat am vazut anuntul tipului la un pret absolut decent si mi-am zis , de ce sa nu combin agricultura cu pasiunea pescuitului si a barcilor ? Nici nu-mi trece prin gand sa fac o marina comerciala , mai ales sa tulbur salbaticia locurilor cu puzderie de yole, ci sa evit marinele noastre si sa-mi tin viitoarea barca parcata langa ferma , la adapost de furtunile de pe mare;( prietenii sunt bineveniti). Se pare insa ca ar trebui sa ma sacrific si sa cumpar un catamaran (scumpe domne'!) ; si nici nu se stie sigur daca incape aratarea pe la Periboina ... Trebuie sa mai cantaresc si oricine isi da cu parerea ma ajuta si ii multumesc anticipat.

Ce m-ai lovit Rolias cu livada ecologica :), in sectoru' asta activez si eu, anume agricultura bio. Iti doresc succes in activitatea agricola, stiu multa lume care nu mai vrea s-auda de binefacerile consumerismului si lifestyle-ului corporatist.

Problema la noi e ca orice cacanar cu ceva conexiuni politice se face stapan cu japca pe diferite luciuri de apa, si apoi taie si spanzura dupa cum vrea el, fara sa dea socoteala nimanui. Un asemenea caz a fost in Galati cu un individ care inchiriase plaja de la Brates si o remiza din fosta ferma piscicola, si apoi a inceput sa perceapa taxa de intrare pentru toata suprafata baltii, omu' se facuse cu de la sine putere patronul unui lac de 2300 hectare. Asta pana a intrat in conflict cu un ziarist local pasionat de pescuit, cu mult mai multe conexiuni, si l-a linistit ziaristul, abia a scapat patronu lu' peste fara dosar penal.
De asta la noi o sa mai dureze pana barcagiul sau pescarul vor putea sa-si traiasca pasiunea netulburati de tot felul de cerberi locali. Sper sa n-ai vreodata probleme cu asemenea gunoaie, concesionari de balti sau simpli bagatori in seama.

Apropo de cata sau trimaran, nu-i o mare greutate constructia unuia de dimensiune rezonabila, fara pretentii de offshore. Pentru cineva cu ceva abilitati manufacturiere, e o activitate placuta si aducatoare de mari satisfactii. Daca nu, se gasesc pe forum sau pe piata meseriasi buni care sa faca o asemenea lucrare. Plus ca un trimaran mic se poate face pliabil, scapand astfel de bataia de cap cu demontatul, putand fi transportat usor pe peridoc si gasindu-si usor loc in orice marina. Mie imi plac mult modelele de la www.teamscarab.com.au, sunt oarecum similare trimaranelor pliabile ale lui Farrier, dar mult mai accesibile, si ca planuri si ca materiale de constructie. Daca te intereseaza asa ceva, putem continua discutia la topicul de trimarane deschis acum vreun an. Mult succes :).

E, deocamdata nu se pune problema de construit multihulls atata vreme cat stau la bloc in Buc. Mai e cale lunga pana iau terenul (daca e ok), fac o cabanuta, plantez copacii, ei incep sa rodeasca , etc. De-abia atunci schimb adresa cu totul si ma pot linisti sa construiesc.
Mersi pentru incurajari si idei ; pas cu pas o sa ajungem si acolo.

Stii vorba aia ca omu organizat isi face iarna barca si vara sania :), ia-o de pe-acu, macar cu informarea si calculele, ca asa o sa ai o motivatie puternica in plus ca sa te muti in balta :p. Mult succes inca o data.

Back
Sus