chila retractabila

Observand ca multi dintre noi ar dori o barca usor transportabila, dar de asemeni cu calitati nautice bune , cred ca subiectul propus este de interes. Problema unui astfel de mecanism este complexitatea lui si de aici o serie de neajunsuri in constructie si intretinere. Propun ca plecand de la o barca mica ce foloseste un astfel de sistem , sa gasim varianta tehnic constructiva cea mai simpla si de anduranta mare a unui asemenea mecanism.

Atașamente

• webb18.jpg
    webb18.jpg
    38.8 KB · Vizualizări: 103
  • webb18csk2.jpg
    webb18csk2.jpg
    39.5 KB · Vizualizări: 85
doua modele mai simple:

Atașamente

• quilha.jpg
    quilha.jpg
    13.5 KB · Vizualizări: 67
  • keel.jpg
    keel.jpg
    46.1 KB · Vizualizări: 71
treaba asta cu derivoru rabatabil e asa frumoasa pe afara...daca esti baiat subtire,incapi si pe dinauntru.....un cat cu foc si un interior cu derivor rabatabil...

cat-ul seamana mai mult cu un sloop ... mastul este mult pre in spate (si-ti mai ia din cabina un pic) .... si da ... cu derivor rabatabil ... te poti tiri inauntru ca sa dormi ... ca altceva .... n-ai loc ...

La o barca de mici dimensiuni, ma gandesc la un sistem de culisare simplificat la maxim cu tolerante mici intre piesele in miscare dar in acelasi timp nici prea stranse, cu riscul ca acestea sa se blocheze cand ti-e lumea mai draga. Nu stiu ce ar fi mai potrivit ca material pentru executia lamei culisante. Lemnul sau otelul inox? Dar ca materiale pentru scripeti si celelalte piese ?

Ibi ma gandesc ca actionarea se poate face si manual cu un mic vinci la greutati nu foarte mari ale lestului.Problema este dupa mine la multitudinea de piese marunte si ghidajele care in conditii marine habar nu am cum s-ar comporta.

am gasit un desen mai amanuntit a unei asemenea chile,intr-un numar vechi din Katera i yacht.Maine o sa-l pun aici.

La o barca de mici dimensiuni, ma gandesc la un sistem de culisare simplificat la maxim cu tolerante mici intre piesele in miscare dar in acelasi timp nici prea stranse, cu riscul ca acestea sa se blocheze cand ti-e lumea mai draga. Nu stiu ce ar fi mai potrivit ca material pentru executia lamei culisante. Lemnul sau otelul inox? Dar ca materiale pentru scripeti si celelalte piese ?

pai chila asta trebe sa aiba profil hidrodinamic...eu as face ca la rio hondo, dimensionata coresp, iar ghidaje,role ,etc, daca poti inox, ca nu poti sta toata ziuz sa vezi care-i starea lucrurilor...

Atașamente

• 38_CYacht_Interior_Top.jpg
    38_CYacht_Interior_Top.jpg
    19 KB · Vizualizări: 37
  • kil_l.gif
    kil_l.gif
    6.8 KB · Vizualizări: 40
  • MiriMagic8Drawing.jpg
    MiriMagic8Drawing.jpg
    15.9 KB · Vizualizări: 35
  • 1108481_19940318_drawings_page1_scale25_rotate0.jpg
    1108481_19940318_drawings_page1_scale25_rotate0.jpg
    31.7 KB · Vizualizări: 41
  • 1108481_19940318_drawings_page2_scale25_rotate0.jpg
    1108481_19940318_drawings_page2_scale25_rotate0.jpg
    21.4 KB · Vizualizări: 26
Ultima editare:
Eu as face o barcuta care sa aiba stabilitate de forma suficienta, si ca derivor as face o simpla placa de lemn culisanta (daggerboard), pentru ca oricum mai echilibrezi barcuta cu propria greutate.

Ultima editare:

Salut Mihai,
Despre materiale, tolerante si scripeti nu-ti pot da detalii. Oricum, am observat ca la mine derivorul nu coboara imediat cind sint in mers. Eram gata sa recomand un material mai greu crezind ca te va ajuta deasemenea sa mentii centrul de greutate cit mai jos (asta a fost inainte sa ma uit pe internet). Se pare ca se foloseste marine plywood de 1/2 sau 3/8 in. Am atasat citeva poze de la catboat si link-uri referitoare la centerboards care sper sa-ti fie de folos.

http://luvmyluger.tripod.com/centerboards/index.html
http://www.s16.org/articles/centerboard.htm
http://www.barnegatbayacat.com/home2

Atașamente

• DSC07744.jpg
    DSC07744.jpg
    35.2 KB · Vizualizări: 35
  • DSC07815.jpg
    DSC07815.jpg
    58.1 KB · Vizualizări: 39
  • DSC07817.jpg
    DSC07817.jpg
    30.8 KB · Vizualizări: 44
Incepem sa adunam informatii foarte utile!:)Imaginile din K. I Y.

Atașamente

• P1060865.jpg
    P1060865.jpg
    75.4 KB · Vizualizări: 36
  • P1060877.jpg
    P1060877.jpg
    32.8 KB · Vizualizări: 32
Am uitat-o pe asta.Daca intereseaza pe cineva si planul de forme cu tabel offset la barcuta asta , si inca una de 5m multichine sa-mi spuna si i le trimit la rezolutie foarte mare.

Atașamente

• P1060871.jpg
    P1060871.jpg
    41.6 KB · Vizualizări: 33

Back
Sus