Chit

Salut,

Impreuna cu doi prieteni, am inceput anul trecut sa lucram la prima noastra barcutza (http://picasaweb.google.com/primabarca) - stitch-and-glue, si acum am ajuns la faza in care ar cam fi timpul sa ne gandim si la finisaje.

Pentru imbinarile de pana acum, am folosit un chit format din epoxy si rumegush fin, dar acest chit s-a dovedit a fi destul de inestetic (cam zgruntzuros, si foarte greu de finisat dupa ce s-a uscat). Pentru imbinarile care ne-au ramas, si care vor fi vizibile, as dori sa folosesc un chit la fel de rezistent (deci tot pe baza de epoxy), dar ceva mai finutz.

Din cate am citit prin carti si articole de specialitate, pe-afara se folosesc ca si filler matterials, fie silica (asta cred ca e praf de cuartz sau asa ceva), fie micro-baloons (care habar nu am cum s-ar traduce in .ro). Am mai citit pe acest forum ca s-ar putea folosi si Aerosil pentru acelasi scop (daca bine am inteles). I-am sunat pe cei ce vand Aerosil la noi, dar mi-au spus ca vand doar la saci de 10kg, si eu as avea nevoie de 1kg, max 2kg, cred. Are cineva de vanzare asa ceva?

Va multumesc mult de tot.
 
Surse pt.filler

Cod:
Din cate am citit prin carti si articole de specialitate, 
pe-afara se folosesc ca si filler matterials, fie silica (asta cred ca e praf de cuartz sau asa ceva), fie micro-baloons (care habar nu am cum s-ar traduce in .ro). 
Am mai citit pe acest forum ca s-ar putea folosi si Aerosil pentru acelasi scop (daca bine am inteles).
O pasta realizata cu Silica (epoxy + silica) este mult mai dura decat umplutura de microbaloane (care sunt "bule" minuscule de sticla).
Un compromis intre duritatea (si greutatea ) pastei de silica si umplutura realizata cu microbaloane este firul de bumbac, de fapt fibre subtiri, taiate la 3-5mm
(trebuie sa fie uscat, fara resturi de apa , evident).

Magazinele de modelism (acolo unde mai exista :) vand toate cele trei variante mai sus pomenite.Personal, daca am nevoie de cantitati mici, cumpar la reteaua Conrad (http://www.conrad.com/
.
Poate aveti pe cineva care e dispus sa faca o deplasare sau o comanda
(au, evident si online shop).


O varianta "low budget" pt. filler ar fi praf de talc (s-a vandút in farmacii) sau ipsos de modelare (gips, a fost utilizat pt. mulaje de dentisti, dar majoritatea au trecut la polimeri).
Atat talcul, cat si ipsosul sunt higroscopice (tind sa absoarbe apa) , inainte de utilizare tinut in cuptor la 60-70°C cca. 1-2 ore elimina complet reziduul de apa.


Spor la treaba, imi place barcuta voastra !
 
Eu am folosit cu succes kit auto pentru gauri mari (amestecat cu fibra de sticla). Avantajul e ca se usca repede, in cateva ore ai terminat toata barca cu tot cu slefuit si aplicat 2-3 straturi. Daca vrei, poti continua cu chit fin pentru "luciu" :)
 
Salut,
a incercat cineva chitul cu gips fara a-l deshidrata la cuptor? Ce riscuri pot aparea daca contine apa? Eu tocmai ce m-am riscat in weekend si sunt curios care sunt riscurile.
mersi anticipat...
 
chit epoxi plus ghips de zidarie in loc de epoxi plus faina de lemn. Vezi "varianta low budget" descrisa de Solpet mai sus.
 
chit

salut, eu am folosit un chit format din epoxi si oxid de zinc alb.Se amesteca oxidul cu epoxi fara solutia 2, (solutia de itarire), faci o cantitate mai mare care o poti folosii cand vrei. in momentul cand chituiesti, portionezi o cantitate de chit , adaugi proportia de intaritor si amesteci.Rezulta o suprafata foarte fina si colorata (alba). Oxidul de zinc e "gras", nu absoarbe apa. sefolosea la fabricarea vopselri.Sunt ff. multumit de rezultat.Atentie la temperatura de uscare.
 
Si cum faci proportia? Dat fiind ca rasina epoxidica trebuie dozata gravimetric si nu volumetric, desi nici volumetric nu mai poti respecta procentajul.?
wulkie, gipsul este prea greu, faina aia de lemn se foloseste pentru masa ei redusa in componenta chitului, la fel ca si aerosil-ul.
 
am lucrat cu epoxi la care proportia era de 2:1.( 2masuri epoxi, 1 masura intaritor)am pus 1 masura de epoxi cu 200g de oxid si am facut chitul. cand am chituit am luat 1/2 din cantitatea de chit si am pus1/2 din masura de de intaritor respectand proportia de 2:1. AM LUCRAT SI MAI LUCREZ cu acest chit, fiind ff multumit de rezultat, dincolo de speculatii teoretice si volumetrice.
 
Nu sunt speculatii. Deci ai respectat proportia. Spor la treaba. Rasina despre care scrii este (dupa proportie) TOP AMORSA EPOXI care nu este pretentioasa la proportia amestecului si nici la temperaturi. La altele mai scumpe si mai pretentioase este mai greu. Daca este alta rasina spune-ne si noua ce este si de unde ai achizitionat, eventual pret. Inca o data spor la treaba.
 
ati incercat careva "FIBRA PUDRA "de la POLYDIS cred ca ala e" silica " (fibra de sticla macinata si se poate amesteca cu epoxi)
 
ai dreptate,asta e rasina,sunt multumit de rezultat "deocamdata".Alta rasina nu mi-am putut permite.In timp voi vedea ce se intampla. Costel
 
Lucreaza cu ea, face treaba buna si se lucreaza (prepara) usor. Epiphenul este mult mai pretentios dar si mult mai bun insa si foarte scump comparativ cu Top Amorsa Epoxi. Noi singurele probleme le-am inregistrat cu ea dupa ce a stat mult timp in soare si inca nu stiu ce s-a intamplat acolo. Ca fenomen au aparut multe filoane similare venelor de pe o mana de om de culoare alba si dupa slefuire am gasit la interior praf alb. Inca cercetam. Asta s-a intamplat la o singura barca pe suprafata libera neacoperita cu vopsele.
 

Back
Sus