Conectivitate Magellan Nav 6000

Am un GPS Magellan Nav6000, un model de referinta de altfel, cumparat de pe un sait de licitatii de la cineva care il vindea pentru ca nu il prea putea folosi la bord. La bordul masinii...

landfallnav_2116_172557481


Dincolo de martirizarea aparatului in slujba unei alimentari auto de tip "bricheta" si a tragerii unui fir aiurea prin exteriorul antenei exterioare cu destinatie 100% marina, aparatul functioneaza bine, iar improvizatiile ''bemveiste'' anulate fara mila.

In cartea tehnica a aparatului este specificata posibilitatea de a fi conectat la PC printr-o interfata seriala ciudata.
New%20Windows%20Bitmap%20Image.jpg


Stie cineva unde pot gasi o astfel de interfata sau detalii referitoare privind conectarea acestui aparat la o sursa de date (PC)?
 
Ai manualul sculei? Ce mufa are de iesire, cati pini, scrie ceva pe ei? Descrierea din poza e generica pentru mufa DB9, dar trebuie mai multe detalii legate de iesirie si intrarile in aparat.

Intrebarea suplimentara: daca-l legi la PC, ce faci mai departe, ai un soft care stie sa comunice cu el? Fiind un model vechi, s-ar putea sa fie putine softuri care sa-l recunoasca, probabil Ozi Explorer stie. S-ar putea folosi si ca sursa de semnal NMEA.
 
Da, mult mai clar.

Pai ar trebui sa conectezi cam asa pentru comunicatie:
1 Ground = PIN 5
2 Data Output+ = PIN 2
3 Data Input- = PIN 3

Pentru alimentare legi un 9VDC la [1]Ground si [5]Power+

Chestia aia cu alarma nu stiu ce e, probabil o iesire specifica care se poate programa.

Sfatul meu este sa nu le conectezi in acelasi timp sursa externa si cablu la PC, nu stiu cum se va comporta PC-ul avand masa comuna cu alimentarea. Pentru inceput fa teste cu scula pe baterie.

Daca setezi scula sa scoata output NMEA, poti deschide pe PC un HyperTerminal pe portul serial la care legi cablul, parametrii ar trebui sa fie 4800 bps / 8 data bits , none parity, 1 stop bit. Daca totul functioneaza ar trebui sa vezi venind stringurile specifice NMEA.

Problema suplimentara: ai mufa rotunda? Am facut pe vremuri aceeasi miscare cu un Garmin III, si pt. a manufactura mufa am folosit conectori scosi de prin alte mufe peste care am turnat pasta "poxipol", care s-a intarit si a luat forma conectorului mama (in prealabil dat cu ceva ulei sa nu se lipeasca poxipolul de plastic).
 
Multumesc pentru informatii. Da, am mufa rotunda pe un cablu defect si cred ca o sa ma descurc cu firele. Buna insa si ideea cu ''fabricarea'' mufelor.
Din pacate insa, nu am prea inteles penultimul paragraf. Eu folosesc calculatorul pentru lucruri mult mai ''pamantesti''...

Aparatul foloseste carduri C-Map, baza sa nativa de date fiind relativ limitata (se poate insa folosi cu succes pentru a ajunge la oricare insula egeeana, stramtori, etc).
 
Alimentarea externa a unui device generic conectat la portul RS232 este normala in unele situatii cand consumul este mare la periferic si nu poate fi sustinut de PC (valabil in ultimii ani si la periferice USB), sfatul cel mai bun pe care ti-l pot da general valabil pentru conectari pe portul serial, unde in general sunt curenti mari, este sa ai neaparat toate aparatele inchise cand faci interconexiunea. in principiu nu poti arde mai mult decat portul RS232 (serial), deci recomand sa faci asta pe un PC Desktop de sacrificiu prima data, in acest caz poti sa adaugi o alta interfata seriala pe PCI, este f. ieftina si obtii inca 2 porturi (de obicei COM4 si COM5 in windows). Daca operatiunea o sa fie un succes atunci poti sa te portezi si pe laptop daca iti achizitionezi un cablu adaptor USB->RS232 (appx 20-30 eur), eu folosesc unul pentru GPS/Sonar-ul meu combo Humminbird care de asemenea are alimentare externa ca sa stea pornit la conexiunea cu PC-ul pentru simulari in functionare complete. As recomanda sa-ti construiesti un adaptor bazat pe baterii sau acumulatori pentru sursa DC externa si nu unul alimentat la 220ac pentru a evita situatia unei scurgeri de curent, impamantari inexistente sau subdimensionate, etc.
 

Atașamente

  • usb2rs232.jpg
    usb2rs232.jpg
    6.8 KB · Vizualizări: 9
  • hummpcconnect.jpg
    hummpcconnect.jpg
    7.1 KB · Vizualizări: 13
Ultima editare:
desi pare de neinteles folosirea PC-ului pentru astfel de "joburi", pot sa-ti spun ca in realitate orice computer face achizitii de date sau transmite date tot timpul in functionare (ex. : internet prin placa de retea, sau comunicatia cu imprimantele etc.), dar pt. ca suntem obisnuiti sa se faca automat, nu realizam cei mai multi asta; diferenta este ca ti se propune o situatie in care poti testa / controla foarte sigur si eficient comunicatia cu GPS-sul. important este asa cum ai fost deja sfatuit foarte bine sa ai cablul bine facut si respectiv aceleasi setari ale parametrilor de transmisie la ambele aparate. succes !!!
 
Este alarma de ancora. O activezi pe GPS si daca scapa ancora iti da GPS-ul alarma ca se misca barca. Foarte utila daca dormi noaptea la ancora.
Multam de info, buna functia intr-adevar, dar mai ales iesirea dedicata.

Din pacate insa, nu am prea inteles penultimul paragraf. Eu folosesc calculatorul pentru lucruri mult mai ''pamantesti''... .
Pai aia intrebam la inceput, de ce vrei sa legi scula la computer?

O varianta ar fi sa incarci/descarci harti sau waypointuri, dar pentru asta iti trebuie un soft care sa stie asa ceva (ziceam de Ozi Explorer care le cam stie pe toate).

Alta varianta ar fi sa folosesti scula pe post de receptor GPS simplu si navigatia sa o faci pe laptop cu un soft dedicat, cu alte harti. In cazul asta exista un protocol NMEA universal care poate fi folosit in acest sens. In penultimul paragraf ziceam cum poti testa daca functioneaza cablul folosind Hyper Terminal.
 
Multam de info, buna functia intr-adevar, dar mai ales iesirea dedicata.

Pai aia intrebam la inceput, de ce vrei sa legi scula la computer?

O varianta ar fi sa incarci/descarci harti sau waypointuri, dar pentru asta iti trebuie un soft care sa stie asa ceva (ziceam de Ozi Explorer care le cam stie pe toate).

Alta varianta ar fi sa folosesti scula pe post de receptor GPS simplu si navigatia sa o faci pe laptop cu un soft dedicat, cu alte harti. In cazul asta exista un protocol NMEA universal care poate fi folosit in acest sens. In penultimul paragraf ziceam cum poti testa daca functioneaza cablul folosind Hyper Terminal.


Multumesc pentru informatii!

Da, intentia conectarii la PC este pentru a incarca date. Ozi Explorer este un soft ok, inclusiv pentru modelele mai vechi Magellan. Nu stiu cum sta aparatul cu memoria, el lucrand cu carduri C-Map, dar asta voi vedea atunci cand voi face cablul. Momentan, el se alimenteaza cu 12 volti prin intermediul unui mic alimentator. Ma gandeam sa il las asa.

Nu vad rostul utilizarii ca simplu receptor, si a folosirii unui laptop. El consuma 0.5 w si e chart-plotter cu o rezolutie excelenta, iar un laptop e mult mai energofag, fragil, sensibil, etc....
 
Probabil vei putea transfera pe cablu doar trackurile si waypointurile, hartile fiind pe cardurile C-Map.
 

Back
Sus