Copenhaga - România îşi bate joc de ariile protejate

Smokey

Mic barcaholic
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879061/Romania-isi-bate-joc-de-ariile-protejate/

România este singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) care a tratat cu neseriozitate ariile protejate, încălcând condiţiile de aderare.

Aşa arată ultimul raport privind protecţia mediului, dat publicităţii, ieri, la Copenhaga (Danemarca), în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite.

„În România, procesul de desemnare a zonelor protejate a fost tratat fără seriozitate. Ariile sunt declarate numai pe hârtie, iar România
nu are o autoritate naţională de coordonare a acestor zone şi nu a alocat, de la bugetul de stat, resurse pentru administrarea lor”, se subliniază în raportul semnat de specialişti din cadrul Băncii Mondiale, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, dar şi de organizaţii internaţionale de mediu (International Union for Conservation of Naturre, Nature Conservancy, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature).

De altfel, nepăsarea de care au dat dovadă autorităţile române în desemnarea şi conservarea ariilor protejate a determinat UE să dea în judecată ţara noastră la Curtea Europeană de Justiţie, în septembrie anul acesta. Urmarea: România ar putea pierde câteva zeci de milioane de euro, fonduri europene destinate protecţiei acestor zone.
 
bine tintit acest subiect , avand in vedere ca eu sunt din tulcea voi zice cate ceva de delta , pai pe aici sunt si zone strict interzise , care dupa cum a zis si Smokey sunt doar pe hartie , una la mana ca badea de la tara nu stie care sunt acelea , si dak el asta a facut toata viata stie doar de pescuit din asta traieste ce altceva ar putea face , mai sunt si acei asa zis turisti ( niste marlani ) care merg de obicei spre zonele interzise , mai grav dintre toate ( asta mia povestit cineva ) frontiera a interzis accesul intro anumita zona si au inceput sa dea la curent in fata salupa frontierei dadea la curent iar din spate uni cu o barca adunau pestele ( nu am fost de fata sa confirm da cine mia zis nu avea de ce sa ma minta ) . Pai dak autoritatile fac treaba asta atunci de la restul la ce sa te astepti ?
 
Arii protejate

Problema nu e lipoveanul , asa cum nicaieri in lume in ariile protejate nu bastinasul distruge ecosistemul.
Broblema numerul doi , mey rumani, este durizdul. Durizdul zdrain, dar si cel roman, autohton.
Dar problema numarul 1 este purcelul politic. Cel care diriguieste totul din varful pixului, care imparte si desparte arealuri asa cum ii tuna la interes. Cel care devine guvernator al Deltei, numai pentru a semna ceva docomente importante , stimabile ! Importante ca banet. Cei care il cocoata pe guvernator, din aceleasi motive.

Daca problema nr. 1 s-ar rezolva cat de cat decent ( adica un furt decent , "de bun simt", mai poate fi trecut cu vederea, unui dezastru ecologic) atunci si problema turistului de tip "porculete" ar putea fi tinuta in frau.
Exemplu: acum 12 ani , eram intr-o ferma de cercetare pe lacul Sinoe,dincolo de Cetatea Histria, cu directorul acelei locatii, un prieten. Oamenii creasera un minibiotop al lacului in curtea fermei, si experimentau diverse. In zona,pe un areal gigantic, accesul era interzis tuturor. Adica si cercetatorii ornitologi, aveau foisoare de observatie, situate pe margine, la cativa km , pentru a nu deranja microclimatul existent si obiceiurile pasaretului .
La un moment dat, chiar inainte sa plecam, un Mercedes 600 SEL, trece prin fata fermei , amicul il opreste si din el se scoboara un barosan cu burtan venerabil, imbracat de sus pana jos in costum de vanatoare nou nout, care ii spune intr-o romaneasca foarte chinuita de maghiara de bastina, cateva arogante. Amicul ii explica tot ce inseamna acea zona, ii aminteste de toate restrictiile intalnite cu muuult inainte de acel loc si il invita sa intoarca.
Arogantul ( un edil UDMR-ist ) guita, jigneste, falfaie o hartie nestampilata, nesemnata, pe care scria cum ca Guvernul Romaniei ii da voie sa pescuiasca acolo. Pe bancheta din spate tronau 3 carabine ( arogantul avea si companie ).
Una peste alta prietenul nostru n-a cedat deloc, desi arogantul devenise violent si il acompaniau si prietenii din limuzina.
La final, nesimtitii s-au urcat in masina si au dat sa plece in tromba la impuscat de orice le facea placere, iar cei doi paznici ai arealului impreuna cu amicul meu, i-au gaurit un cauciuc, cu amaratele lor de pusti de paznic .
Ei , burtosii au urlat, au amenintat, au schimbat cauciucul si s-au carat la casele lor, renuntand la aventura programata.
Urmarea? Prietenul meu, directorul statiunii de cercetare, a fost destituit in urma unei decizii venite pe un fax, de la Bucuresti.
Simplu. Fara alte fasoane, declaratii sau anchete.

P.S.
Nu sunt sovin. S-a intamplat ca vanatorii de Duminica din arealul protejat, sa fie romani de etnie maghiara. La fel puteau fi romani de etnie Vangheliana. Sau romani de etnie romana "fara scrupule" . Pestele tot de la cap se impute !
 
Va zic eu ca exista o zona protejata in delta in care nu intra nimeni. Zona respectiva este satul de vacanta Rosu si este foarte bine protejata! Protejata impotriva noastra si a localnicilor, in genere bine aparata de badigarzi de toti cei care nu sunt prieteni cu numitul S.O.V.
 
Va zic eu ca exista o zona protejata in delta in care nu intra nimeni. Zona respectiva este satul de vacanta Rosu si este foarte bine protejata! Protejata impotriva noastra si a localnicilor, in genere bine aparata de badigarzi de toti cei care nu sunt prieteni cu numitul S.O.V.

Departe de mine gandul de a fi avocatul apararii a lui s.o.v. ;in acelasi timp afirm ca eu in Delta Dunarii merg doar o data pe an,iar in vara anului 2008 am fost chiar in satul de vacanta Rosu si pot sa relatez ca ,conditiile au fost excelente.Eu personal sunt adeptul vietii de bivuac,dar in acea vara am mers cu niste cluburi de turism ,in zona cu pricina, si am fost mai mult decat incantat de ce am constatat acolo.Ma refer la serviciile furnizate de personalul angajat,iar preturile mi s-au parut ok. Daca intre timp s-o fi schimbat ceva,asta nu mai stiu .Ca ar exista vreo zona protejata in acea zona n-am auzit,iar satul de vacanta e vechi tocmai de pe vremea defunctului B.T.T.
 
Ultima editare:

Back
Sus