Cu salupa pe mare

Salut la toata lumea,

Am cautat pe internet il ultimele zile dar nu am gasit raspunsul la intrebarea mea.
Nu stiu daca am ales sectiunea corecta in care sa postez, sper sa fi nimerit bine.

Vreau sa cumpar o barca de approx 5m x 2m cu motor extern cu care sa ma initiez in navigatie pe apele interioare si mai ales pe apele exterioare. Urmreaza sa dau examen pentru categoriile C+D.

Problema mea e ca barcile inmatriculate pe care le-am gasit la vanzare pe situri din tara au ca si "zona de navigatie" "ape interioare". La capitanie mi-au spus ca asta inseamna ca nu le pot folosi in zona maritima.

Brandurile pe care le-am cautat sunt modele vechi, Shakespeare, Waverider, Fletcher etc. si bineinteles ele nu au certificare pentru categoria C (conform cu noile standarde CE).

De la capitanie am mai inteles ca nu pot reface inspectia tehnica si sa schimb zona de navigatie daca barca este deja inmatriculata pentru categoria C.

Ce ma sfatuiti? Sa caut oare mai multe barci pana gasesc ceva pe categoria C?

Multumesc frumos,

Tudor
 
Ce ma sfatuiti? Sa caut oare mai multe barci pana gasesc ceva pe categoria C?
Tudor

Da.
Dincolo de categoria scrisa in documente, barca trebuie sa si faca fata rigorilor cerute de acea categorie. Daca o relatie bine plasata ar putea scrie "C" in carnetul unei ambarcatiuni construita pentru "D", asta ar putea transforma o plimbare de placere intr-un dezastru. Marea, si in special Marea Neagra, se razbuna rau pe cei care o iau in gluma.
De aceea, sfatul meu este ca in cautarile barcutei ideale, sa se afle doar cele care prin dimensiunile si stabilitatea lor fac fata unei plimbari costiere si sunt omologate pentru asta.

(Sa nu uitam ca pana si Razelmul face victime anual, intre cei care nu se pregatesc bine pentru a-l aborda) .
 
Ultima editare:
Multumesc de raspuns Florio.

Am o alta problema aici. Majoritatea barcilor car se vand SH la noi si la care ma uit (ma uit si la pret sa-mi incapa in buget) sunt modele destul de vechi ('70, '80, '90) si nu am gasit manuale de utilizator sau specificatii tehnice pentru ele. Iar vanzatorii nu stiu sa-mi raspunda la intrebarea "sunt construite si pentru a merge pe mare?".

Cum as putea sa-mi dau seama daca pot sa ies cu ele pe mare? Oare sunt niste situri cu manuale pentru o plaja mare de modele vechi si noi sau poate ar trebui sa ma uit dupa anumiti parametri ca dimensiuni sau forma pe care o are coca la pupa. De ex. Shakespeare nu mai exista ca si producator ca as fi dat un mail sau un telefon.

Multumesc foarte frumos,

Tudor
 
Tudor, este imposibil ca la o barca de serie sa nu se gaseasca parametrii si tipul de omologare. O cautare minutioasa pe Google va da rezultate cu siguranta. IN special pe forumuri straine.
Dar ca sa nu fie discutii la omologarea ANR (in cazul cel mai raspandit, in care barca va fi cumparata din strainatate), ar fi bine ca in documentele ambarcatiunii sa fie trecut acel "C.E." si ai sa scapi de multe batai de cap. S-a discutat mult pe site ce inseamna inregistrarea unei barci in Romania, nu mai reiau aici.
Oricum, dupa putine cautari ai sa gasesti ce modele se preteaza ( ca tip si pret) cautarilor tale. SI atunci se restrange cercul cautarii.
EU nu sunt pasionat de navigatia cu motor, ci de cea cu vele, de aceea n-as putea sa te indrum spre anumite modele. Ii las pe colegii de forum care sunt familiarizati cu glisajul, sa te sfatuiasca :) .
Succes in cautari !
 
De pilda uite un anunt la noi.
SI niste parametri tehnici in brosurile afisate aici :

Asta e o cautare de 2 minute, de un exemplu . Una de cateva ore va da rezultate mult mai bune :)
 
Cum as putea sa-mi dau seama daca pot sa ies cu ele pe mare? Oare sunt niste situri cu manuale pentru o plaja mare de modele vechi si noi sau poate ar trebui sa ma uit dupa anumiti parametri ca dimensiuni sau forma pe care o are coca la pupa.
Cauta pe siteurile de vanzari de afara sa-ti formezi un pic ochiul, in principiu sunt barci cu bordul liber inalt (cum a zis Florio mai sus), cu botul in forma de V cu un unghi pronuntat, unghi care se deschide mult spre pupa, devenind aproape plat (diverse modele au diverse unghiuri, care dau caracteristici diferite la valuri si glisare). Oglinda trebuie sa fie inalta si completa (sa nu fie decupata), iar in general structura de rezistenta (asta nu se prea vede) trebuie sa fie suficient de solida sa faca fata socului produs de valuri.

Invers, o barca cu fundul plat sau rotund, bordul liber mic, oglinda decupata ... nu se prea preteaza mersului pe mare.
 

Back
Sus