6. Singur
Motto: "Nu, nu eşti liber, spuse. Funia de care eşti legat este puţin mai lungă decât la ceilalţi oameni, asta e tot. Domnia ta, stăpâne, ai o funie lungă, te duci şi vii, crezi că eşti liber ... “ Nikos Kazantzakis, Zorba the Greek
Împreună cu Cosmin fac un tur pe la magazinele de profil (Praktiker, Bricostore) de unde revenim cu burghiu de 2mm, raşchetă, lame pentru pendular, menghine de mână şi clame, urmând să mai aduc de acasă hârtie sticlată, o ruletă, patentul, bandă izolatoare şi un cablu cu ştecher pe post de prelungitor. Răzvan a venit din concediu şi ne dăm întâlnire la ora 19 pentru o nouă şedinţă de lucru.
La ora 18:30 mă sună Cosmin. Mâine pleacă în concediu în Germania şi situaţia impune o tură de cumpărături aşa că va trece doar să-mi lase pendularul. La 18:45 telefon de la Răzvan: soţia lui e indignată, nu poate înţelege la ce le trebuie lor caiac. Îşi cere scuze: pentru binele operaţiunii e mai bine să rămână seara asta acasă, apoi vom mai vedea. În ceea ce mă priveşte, eu nu mai locuiesc acasă decât cu corpul aşa că plec de unul singur la atelier. Ciudat, de data asta nu mă mai deranjează singurătatea. Desfăşor planurile şi continui trasarea formelor pe placaj, în timp ce gândurile îmi revin la mesajul telefonic. Un caiac e un fleac, nu se compară cu un yacht adevărat, însă e o şansă dată individului din tine de a părăsi universul greoi şi material al uscatului în favoarea celui lichid, mai subtil, cu direcţia evidentă spre imaterial, spre descoperirea propriului sine, o şansă de a privi dinafară viaţa la uscat, de a ieşi din cotidian, de a realiza rutina zilnică. Citesc acum cartea lui Radu Theodoru „Decebal 2, circumterra – o tentativă refuzată” şi am acelaşi simţământ: descrisă de pe mare, agitaţia estivală cu şoselele de coastă intens circulate, cu plajele pline, cu hotelurile luminate până târziu în noapte, cu bărcile de agrement lipite de fâşia ţărmului, în contrast cu solitudinea, simplitatea şi albastrul mării, cu vântul din sarturi, relevă grăitor agitaţia nebună şi nefolositoare a vieţii terestre, acaparatoare. Meditez la incapacitatea omului „normal” de a sesiza saltul valoric, la reacţia lui de apărare împotriva a tot ce ar atenta la sedentarismul şi comoditatea stării de pasivitate, la ancora pe care o astfel de fiinţă ţi-o pune în braţe şi nu pot decât să-mi doresc şi mai intens să termin această bărcuţă ale cărei forme intuite îmi tulbură nopţile.