Day Skipper Croatia

Dupa ce in toamna am fost la cursul de competent crew, acum ne-am reintors intr-o formula largita pt cursul de day skipper. Am fost 5 (2DS, 3CC) toti romani.
Deja cunoscutul drum de 15 ore Bucuresti-Zadar, toata lumea cu ochii pe meteo pt ca prognoza era de ploaie si frig toata saptamina. Din fericire vremea a fost mult mai buna decit se estima, am avut 2 dimineti cu ploaie si in rest a fost ok.

DSC_1772.jpg


DSC_1800.jpg


Vintul in primele 3 zile a fost relativ moale 5-10 noduri asa ca am avut ocazia sa ne jucam cu cruising chute-ul :)
IMG_1008.jpg


IMG_1017.jpg

in urmatoarele 3 zile vintul a tot crescut pina pe la 20 noduri mai ales in mare deschisa.

DSC_1854.jpg


DSC_1858.jpgRuta a fost in zona Uglijan, Pasman, Dugi Otok cu plecare/sosire in Preko. In total 156 mile.

S-a mers 95% cu vele, am facut o droaie de exercitii, ancorari, acostari, navigatie de zi si de noapte etc.

(asta nu e isprava mea :D , e o barca scufundata intr-un bunker de submarine german)
DSC_1823.jpg


La navigatia de noapte eu am nimerit un far sectorial care era defect si lumina alb in toate sectoarele asa ca am tot calculat o pozitie in care sa vad farul ala alb si care ne punea in centrul insulei dugi otok :)

IMG_1024.jpg

Asa ca acum am si permisul romanesc si Day skipper si incep sa ma gindesc la un charter in toamna.

DSC_1722.jpg


PS: Si croatii par sa simta recesiunea, companiile de charter aveau bazele pline de barci care asteptau sa le ia cineva, asa ca puteti negocia cu hotarire :)
 
Tare fain, felicitari pentru certificat!

Mai da ceva detalii despre cum e un curs RYA, cum sunt instructorii, ce materiale va dau, cum decurge cursul, care e programul, etc.

In toamna voi merge si eu tot in zona aia, ai ochit ceva locuri faine (orase, porturi, golfuri, puncte de atractie)?
 
Mai da ceva detalii despre cum e un curs RYA, cum sunt instructorii, ce materiale va dau, cum decurge cursul, care e programul, etc.

Nu e ceva foarte special, materia e cam ce te-ai astepta de la o scoala de navigatie - marinarie, manevra navei, salvarea vietii pe mare, navigatie etc

Abordarea e foarte hands-on, durata minima e de 5 zile (6 in cazul scolii din croatia), si minim 4 ore de noapte, maxim 5 cursanti la un instructor.

Cursul de Competent Crew este conceput pt cei care nu au experienta deloc pe nave cu vele si cuprinde partea de marinarie, reglarea greementului si manevra navei.
Noi anul trecut am facut cursul cu Nigel care e proprietarul scolii si care e un tip extrem de meticulos. In primele 3 zile roll-focul a fost scos asa ca am avut parte de un pic de munca (scoate focul pune genovezul, impacheteaza vela etc). Eu incercasem sa-i marketez ideea Ioanei ca un soi de vacanta dar a fost destul de mult de munca. Dupa fiecare manevra scotele se string si se aranjeaza frumos, nu se pleaca in mars pina cind toate vasele nu sint frumos spalate si puse in dulapuri, etc etc.
In prima faza pare un pic cam mult dar la al doilea voiaj am apreciat obisnuinta de a tine ordine pe barca si de a verifica ca totul e in buna ordine. Practic omul incearca sa te invete cum ar fi sa traiesti pe o barca daca ar fi a ta si daca ai locui acolo timp de un an nu pentru o saptamina. La sfirsitul cursului barca este spalata de catre echipaj (exterior si interior :) )
Nu toate scolile RYA sint asa, uneori skipperul gateste pt echipaj si nu trebuie sa speli barca la sfirsit ca sa nu te stresezi.
In timpul zilei nu se consuma alcool pe barca, dupa ce ancorezi se scot sticlele si incep povestile :D. Anul trecut ne prindea in mod constant ora 2 omul avind vreo 40 de ani pe mare si avind cite ceva de povestit.

Anul asta la day skipper am avut un irlandez care era de un calm desavirsit. Te lasa sa faci manevra cum vrei, nu intervenea decit in cazuri grave si dupa aceea iti explica ce si cum ai gresit.

La un moment dat, intr-un canal intre 2 insule (cam 1km latime) cu vint fix din fata cam 20noduri si curent potrivnic de 1.5 noduri. Coborau niste rafale urite de pe versantii insulelor asa ca aveam a doua tertarola, viteza cam la 4 noduri si VMG 1 nod. Facem o volta, eu eram skipper pt ziua aia si unul dintre cei de la CC la timona. Omul se apuca sa ne povesteasca despre evacuari cu elicopterul, reguli etc. Ne apropiem de mal, mai aveam destul (stiam ca e apa relativ mica linga mal) omul povestea netulburat, ne mai apropiem un pic de mal si il intreb pe cel de la timona ce adincime are, raspunsul vine foarte calm "5m" :D . Evident cer volta imediat si Jamie continua povestea fara ca macar sa se fi ridicat de la locul lui (el putea sa vada indicatiile instrumentelor de pe locul lui). Sint curios cit mai avea de gind sa astepte sa ne prindem ca esuam. Una peste alta mi-a placut mult de irlandez, foarte eficienta metoda de predare.

Am facut si o droaie de exercitii "tack-tack-gybe" iarasi foarte utile. Treaba merge cam asa, el iti arunca dan-buoy-ul cu barca mergind cam la 5-6 noduri vint travers. Tre' sa faci 3 volte si sa il recuperezi. Ordinea e hotarita de ceilalti membri ai echipajului (care sa fie volte in vint si care sub vint). Tre' sa manevrezi sa ajungi cu barca oprita, cu baliza lipita de bordul de sub vint si prova in vint. Nu se foloseste indicatorul de vint adevarat doar girueta. Foarte util pt a te obisnui cu unghiul vintului, inertia navei etc.

Revin cu continuare mai tirziu, am scris un roman deja :)
 

Back
Sus