www.adevarul.ro
Salvatorul Galatiului
Autoritatile locale spun ca ideea unui localnic de a deschide ecluza de la Agigea, pentru a evita inundarea Galat£iului, a fost salutata de membri ai Executivului. Sandu Gheorghiu, fost muncitor la Canalul Dunare - Marea Neagra, i-a sugerat luni premierului ca inundarea orasului ar putea fi evitata printr-o deversare controlata.
Sandu Gheorghiu (51 de ani), un muncitor ars de soare, fara prea multa carte, care se spetea muncind la digul pentru apararea comunei Sendreni, i-a oferit premierului Emil Boc o solutie pentru a scapa Galatiul de inundatiile provocate de viitura pe Dunare.
Fost muncitor la Canalul Dunare - Marea Neagra, nea Sandu era framinntat de ideea deschiderii ecluzei de la Agigea de mai multe zile sii spera sa-i poata spune unui oficial de la Bucurestii ce crede el despre rezolvarea crizei. Luni si-a luat inima in dinti.
"M-am dus si i-am spus: Domnu' Boc, am lucrat zece ani la Canal. Stiu ca este o diferenta de cota dintre Cernavoda si Agigea. De ce nu datii drumul la ecluza?" El mi-a raspuns ca nu stie despre ce-i vorbesc, dar o sa-l intrebe pe Borbely", a povestit barbatul.
"Am fost de fata cind i-a spus premierului ce crede el ca-i de facut. Apoi, am fost sunat de la Guvern pentru a da detalii despre acest om. Din cite am inteles, se intentioneaza sa i se acorde un premiu. Vom initia si noi o hotarirere de Consiliul local, ca sa-l recompensam", ne-a declarat Paul Cristea, primarul Sendreniului.
Ecluza de la Cernavoda a fost deschisa luni - seara pentru a se deversa in Canalul Dunare - Marea Neagra o parte din surplusul de apa rezultat in urma inundatiilor, dupa cum a confirmat, marti, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu.
In ultimele 48 de ore, nivelul Dunarii a scazut cu trei centimetri, dar pericolul de inundatii nu a trecut. Autoritatile sunt insa increzatoaretoare ca digul ridicat la Galati va rezista. In caz contrar, peste 8.000 de familii vor fi afectate.
.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Nu vreau sa ma dau ghebos
da' gadiliciu' de la keyboard nu ma lasa in pace. Cind am postat cele trei link-uri despre Red River si sistemul de deversare al acestuia in caz de inundatii, gindul mi-a sburat la Canalul Dunare-Marea Neagra. Am cautat pe net sa aflu date pe care Nea Sandu le stia din propria-i experienta, diferenta de cota dintre Cernavoda si Agigea.Nu am gasit, asa ca am tacut. Mi-a fost tirsha sa nu scap vreo perla. Am mers pe zicala "Daca taceai, hidrotehnist ramineai"
Ahhh...Nea Sandule, cum mi-ai suflat premiu' gubernamental...!
Sa traiesti cu adevarat bine! :noroc: