Delivery transatlantic

...
Ceva aventuri ati avut? Totul a mers conform pregatirilor, sau nu se pune problema?

Aventuri mari n-am avut, nici o furtuna peste gradul 7, nici o vreme extrema, nici un eveniment extraordinar, din fericire! Vorba veche: sa te fereasca Dumnezeu sa traiesti vremuri interesante!

Si cum te-ai simtit fara setul de instrumente? Adica ai tras o concluzie de genul "se poate si asa", sau mai degraba "don't try this at home" :rolleyes:

Cu alte cuvinte, ai simtit ca daca aveai instrumentele la tine ar fi mers mai bine treaba?

Cum vroiau sa intre in Portugalia fara harti? :confused:

Nu facea asta din rutina ci din lipsa de pregatire. Cand sa plec din Ro l-am intrebat pe email daca sa-mi iau ceva din echipamentele mele. A zis ca nu e nevoie ca are barca tot ce-i trebuie. In consecinta am trecut oceanul fara navtex, fara gps cu harti, fara AIS, fara radar si cu un VHF de mana! Un soi de hei-rup intalnit si pe la noi. Noaptea puneam lumina de ancora ca lumina tricolora de la catarg nu functiona. Nici binoclu nu avea decat unul din acelea de le vand tiganii pe strazi cu 10 lei! "La ce ne trebuie noua binoclu?" " La ce ne trebuie informatie meteo ca oricum facand doar 6nd nu ne putem feri?"
Daca nu aveam laptopul la mine cu programele de navigatie nici nu aveam harti sa intram in Portugalia!
Buletine meteo am avut doar dupa Azore cand am inceput sa prind RFI la un receptor radio SSB pe care il car cu mine tot timpul.

Mai sint si unii impatimiti ai navigatiei "dupa ureche" sau mai bine zis, "dupa deget" :D

Si cum te-ai simtit fara setul de instrumente? Adica ai tras o concluzie de genul "se poate si asa", sau mai degraba "don't try this at home" :rolleyes:
Cu alte cuvinte, ai simtit ca daca aveai instrumentele la tine ar fi mers mai bine treaba?
M-am simtit dezamagit in primul rand. Normal ca "se poate si asa" dar nu in orice conditii. Se poate traversa si intr-o barca pneumatica dar de ce sa te chinui? Le-am zis ca daca tot mergem pe principiul asta atunci de ce nu cautam un astrolab pentru navigatie.
Daca se strica gps-ul barcii si eu n-as fi avut back-up nu stiu cum nimeream Azorele, numite "Insulele care dispar" pt ca nu le vezi decat de foarte aproape. N-am vazut Faial decat cand eram la 5 mile de tarm, e un fel de ceata care le inconjoara si desi una din insule are 2500metri inaltime nu se vad decat de la cateva mile.
Cum vroiau sa intre in Portugalia fara harti? :confused:
Aveam la bord "Almanahele" mediteranean si Reeds. Acolo sant schemele marinelor cu coordonate pt luminile de intrare. Fara harti de ansamblu se poate merge tinand largul si incercand aterizarea pe luminile alea sau pe luminile de aterizare cand acestea exista.
Dar sant alte probleme cu solutia asta: nu stii ce este in larg, de exemplu o TSS (schema de separare a traficului), ferme marine, recifuri, platforme, etc. In larg de Cabo Sao Vicente (37°01′30″N 8°59′40″W) este o TSS pt tot traficul spre si de la Gibraltar si am trecut-o noaptea cand arata ca un tren lung de 20 de mile. Nava dupa nava, din care unele cu peste 20nd, am traversat-o cu mari emotii.

Atașamente

• Horta marina.jpg
    Horta marina.jpg
    32.2 KB · Vizualizări: 57
  • Cabo S Vicente.jpg
    Cabo S Vicente.jpg
    82.9 KB · Vizualizări: 65
Ultima editare:
... Cand sa plec din Ro l-am intrebat pe email daca sa-mi iau ceva din echipamentele mele.

Felicitari pentru indrazneala de a pleca sa treci Atlanticul cu o barca pe care nu o stii, cu un echipaj pe care nu il stii si din cate inteleg de la tine si cu lipsuri la echipamentul strict necesar. Ca veni vorba: nu ne impartasesti si noua care ar fi , dupa tine, echipamentul minim necesar pentru o astfel de traversada si in completare, care ar fi dotarea optima (nu de fitze)? Sa ne facem si noi o idee despre ce ar insemna o trusa de navigator.

Felicitari pentru indrazneala de a pleca sa treci Atlanticul cu o barca pe care nu o stii, cu un echipaj pe care nu il stii si din cate inteleg de la tine si cu lipsuri la echipamentul strict necesar.
Importanta era barca, daca dupa ce-am vazut-o in StM nu era ok nu plecam, ramaneam la o plaja prelungita. Echipajul n-a prea contat ca nu eram acolo sa-mi fac prieteni sau sa-i aduc acasa. Cata vreme fiecare isi stie rolul si interesul, ne putem intelege 5 saptamani. Echipamente imi adusesem cu mine pt navigatie asa ca daca cel de pe barca n-ar fi mers, al meu mergea si n-aveam probleme. Pt meteo mai intrebam pe VHF orice nava din apropiere, unii raspundeau competent, altii tacere totala iar altii ca un pitzigaiat intr-o noapte: Maybe windy Westy!.

Ca veni vorba: nu ne impartasesti si noua care ar fi , dupa tine, echipamentul minim necesar pentru o astfel de traversada si in completare, care ar fi dotarea optima (nu de fitze)? Sa ne facem si noi o idee despre ce ar insemna o trusa de navigator.

Minim: un gps, barometru, VHF de mana.
Optim:
1.pt navigatie si manevra:
- un soft gen Maxsea cu cat mai multe module si adus la zi. Eu am Fugawi Marine 4.5.14 si sant super multumit pt ca spre deosebire de Maxsea imi permite sa adaug harti in ce fel de format vreau si pe un singur ecran am toata informatia: harta+AIS+grib!
- laptop cu alimentator si HDD de rezerva, 2 receptoare GPS si colectia de drivere de rezerva pt ca sub Windows se dezinstaleaza cand ti-e lumea mai draga.
- un GPS de mana
- un sextant ieftin gen Mark 15 + almanah nautic
- un receptor AIS care sa poata interactiona cu softul de navigatie
- harti tiparite pt toata ruta. Daca nu Imray, macar scoase la imprimanta de pe softul de navigatie.
- ghidurile si almanahurile de ruta, tiparite sau pe laptop.
- binoclu cu compas si rigla circulara de calcul
- sonar de adancime sau fishfinder
- indicator de vant
- pilot automat de maxima incredere si , fancy, windvane
2.pt asigurare meteo:
- barometru, termometru, higrometru
- un receptor NAVTEX dual canal, cu antena montata cat mai sus si cat mai izolata
- un receptor de faxuri meteo, fie independent (daca nu consuma mult) fie pe laptop
- fancy ar mai fi un receptor de imagini din satelit si un receptor radio HF+SSB cu antena exterioara
3.pt comunicare
- statia VHF de 25W cu DSC
- statie VHF de mana de 5W
- fancy: statie de radioamatori deschisa la frecventele marine cu putere cat mai mare, minim 100W + telefon prin satelit Iridium, portabil nu fix, cu abonament de date

Ultima editare:
Minim: un gps + VHF de mana.
Optim:
1.pt navigatie si manevra:
2.pt asigurare meteo:
3.pt comunicare

SUPER !

intotdeauna am considerat parerea practicienilor mai valoroasa decat cea a scriitorilor de carti. Nu ca ei n-ar sti despre ce e vorba. Dar nu poti sa nu te intrebi: mai e valabil ce au gandit ei acum x ani de zile, se mai aplica in conditiile traficului de azi? E valabil si in Romania ce au scris ei in SUA? Sigur ca da, veti raspunde unii, geometria e aceeasi peste tot de 2000 de ani incoace. Dar nu traim intr-o lume ideala: nu toti avem timp, rabdare (si altele) sa studiem si sa intelegem geometria triunghiurilor sferice. Si poate ca aplicabilitatea acestei teorii este limitata, si poate ca in practica exista rezolvari infinit mai simple la aceste probleme. O axioma a managementului spune ca pentru orice problema exista mai multe rezolvari, exista mai multe cai de a ajunge la o destinatie plecand din acelasi punct etc.
De aceea am dorit sa aflu parerea ta in privinta asta. Daca nu cer prea mult, poti te rog sa detaliezi un pic lucrul clasic cu harta si relevmentele?
De ce rigla cu raportor, de ce nu paralele, lucrul cu doua echere etc. Si de asemenea de ce binoclu cu compas? De ce nu alidada sau alt gen de compas cu relevment?
Vad de asemenea ca esti adeptul back-up -ului mecanic in care se pare ca ai mai mare incredere si il consideri mai fancy decat gadget-urile elecronice :
... fancy,windvane...

Ultima editare:
... Daca nu cer prea mult, poti te rog sa detaliezi un pic lucrul clasic cu harta si relevmentele? De ce rigla cu raportor, de ce nu paralele, lucrul cu doua echere etc.
Pe harta tiparita nu lucrez decat ca rezerva la Fugawi: trasez punctele de pe traseu zilnice si verific unele relevmente/unghiuri. Pt asta mai mult de rigla lunga, raportor si compas distantier n-am nevoie.

Si de asemenea de ce binoclu cu compas? De ce nu alidada sau alt gen de compas cu relevment?
Dupa ce mi-am luat unul am vazut ca e f util pt luat relevmente la faruri, insule sau alte puncte vizibile. Cum inaltimea luminii farului e data in carte, unghiul se citeste pe gradatiile in miimi si cu inelele de calcul de pe binoclu se poate afla imediat distanta. Ce se sa ma complic cu un compas de relevment cand o scula mai micae mai utila facand mai multe lucruri?

Vad de asemenea ca esti adeptul back-up -ului mecanic in care se pare ca ai mai mare incredere si il consideri mai fancy decat gadget-urile elecronice :
Cu cat mai simplu cu atat mai sanatos. O windvane bine facuta e scumpa dar tine mult timp si in conditii din cele mai variate, si, lucru important, nu consuma curent.

Ultima editare:
un receptor de faxuri meteo, fie independent (daca nu consuma mult) fie pe laptop

Asta nu e prea complicat: in imagine un fax primit la bord cu un simplu ssb receiver si un laptop foarte ieftin. Daca am ridicat antena pe catarg am receptionat WeFax din Insula de Vest, 1000 mile departare.

Pe de alta parte, aici, daca vrei sa pleci offshore, iti cam trebuie tot echipamentul mai sus-amintit + multe multe altele. Pe scurt, Cat I.

Atașamente

• 081129-161241.jpg
    081129-161241.jpg
    59.8 KB · Vizualizări: 61
Ultima editare:
La 175 pounds + 22 delivery face cam $600 NZD. Radio+Laptopul in discutie au costat $180NZD in total. E adevarat ca am mai dat $45 pe Software.

Dar nu conteaza, ideea e ca se poate receptiona WeFax foarte usor, nu [mai] este technologie de virf.

La 175 pounds + 22 delivery face cam $600 NZD. Radio+Laptopul in discutie au costat $180NZD in total. E adevarat ca am mai dat $45 pe Software.

Dar nu conteaza, ideea e ca se poate receptiona WeFax foarte usor, nu [mai] este technologie de virf.

Bine se traieste la antipozi daca poti lua un laptop si un receptor SSB cu 80 EUR!

Software este la greu pe net, pentru toate gusturile si nivelurile.

Atașamente

Instrumente navigatie

Odata cu barca nou achizitionata, am un instrument de navigatie de tip "Navman " model "Trackfish 6500" . Initial am crezut ca este un simplu sonar, dar vad in instructiuni ca poate actiona ca un GPS si i se pot implementa niste harti electronice. In prezent am doua cipuri , ambele harti complete de navigatie, insa pe zone care nu ma intereseaza : UK, irlanda, scotia, etc.....
Stie cineva despre ce este vorba cu acest Navman ? Pot cumpara harti de navigatie cu zonele limitrofe noua ?

Odata cu barca nou achizitionata, am un instrument de navigatie de tip "Navman " model "Trackfish 6500" . Initial am crezut ca este un simplu sonar, dar vad in instructiuni ca poate actiona ca un GPS si i se pot implementa niste harti electronice. In prezent am doua cipuri , ambele harti complete de navigatie, insa pe zone care nu ma intereseaza : UK, irlanda, scotia, etc.....
Stie cineva despre ce este vorba cu acest Navman ? Pot cumpara harti de navigatie cu zonele limitrofe noua ?

Google iti e cel mai mare prieten. Foloseste-l ca sa afli ce-ti trebuie mai intai.
De exemplu de pe Linkul producatorului poti afla lucruri noi si f interesante. Cum ar fi acela ca scula asta face o gramada de treburi printre care si afisarea consumului instant de combustibil (daca ai acesoriile necesare).
Hartile fie le cumperi de la producator fie le cauti pe net cu torrente, emule, edonkey, DC++, etc dupa care afli de pe forumuri cum le poti incarca si folosi de pe cardurile pe care le ai.

Ultima editare:
Foarte multumesc pentru indicatii.
Era evident drumul pe care trebuia sa-l urmez , mai ales ca am si intreaga documentatie de achizitie a Navman-ului. (cam subtirica daca ma intrebi )
Stiind insa prea putine , am intrebat in speranta ca voi cunoasteti aparatul si multe din gadgeturile cu care se cupleaza.
Asa cum se anunta, pare a fi un bun aparat, chiar mai pretentios decat imi trebuie mie pentru sezonul asta in care sunt "pifan" . :)

Salut Romeo. Felicitari pentru traversarea Atlanticului si pentru ca ai ridicat din nou stacheta pentru noi cei de pe forum. Spune-ne cite ceva despre criteriile de selectie a echipajului (experienta, atestate, etc,) si cum ai dat peste acesti oameni. Se pare ca este posibil pentru cei care nu au ambarcatiunea lor dar care au dorinta si timp disponibil sa se plimbe pe oceane in voie si sa invete arta velelor. Iar cind vor da examenul in Romania, vor avea mai multe mile parcurse si cunostiinte insusite decit instructorii sau examinatorii lor. Cit despre capitan, cred ca norocul nu este singurul factor care l-a ajutat sa faca 22 de livrari de nave cu succes. Poate batrinul lup de mare mai pastreaza citeva chestii doar pentru el.

Foarte multumesc pentru indicatii.
Era evident drumul pe care trebuia sa-l urmez , mai ales ca am si intreaga documentatie de achizitie a Navman-ului. (cam subtirica daca ma intrebi )
Stiind insa prea putine , am intrebat in speranta ca voi cunoasteti aparatul si multe din gadgeturile cu care se cupleaza.
Asa cum se anunta, pare a fi un bun aparat, chiar mai pretentios decat imi trebuie mie pentru sezonul asta in care sunt "pifan" . :)

Cu atatia producatori in lume si atat de putine barci in Ro e greu sa gasesti pe cineva cu acelasi aparat ca al tau. Manualul dat de producator are 88 de pagini, ar trebui sa fie de-ajuns!
Cel mai bine e sa cauti forumurile si grupurile de utilizatori on-line unde gaseti tot ce te-ar putea interesa si inca ceva pe de-asupra.
E o scula super care face o gramada de lucruri utile pe barca, s-o stapanesti sanatos. Cel mai greu s-ar putea sa fie sa fie cu hartile dar daca esti norocos poate dai de-un neamt care s-a plictisit de ele si le vinde la 15 eur!

Ultima editare:
Spune-ne cite ceva despre criteriile de selectie a echipajului (experienta, atestate, etc,) si cum ai dat peste acesti oameni.
Am dat de ei intreband pe varu' Gogu, cum bine zice un barcaholic! E plin netul de firme si individuali care fac delivery si care au uneori nevoie de echipaj. Plus o gramada de forumuri unde isi da lumea cu parerea si apar anunturile de Need crew. Am intrat in contact cu ei, le-am trmis cv-ul de sailing plus certificarile si apoi am asteptat o ocazie prielnica, potrivita atat programului cat si nevoilor mele. Ca in reclama la Heineken: and now we wait!
Eu am avut si noroc pt ca in ultima zi n-a mai putut sau n-a mai vrut sa vina un tip din Brazilia asa ca m-au luat pe mine desi pt firma era mai ieftin un zbor din Rio decat unul din Europa. Bafta mea pt ca livrarile peste ocean sant mai rare, mai dese sant cele prin Med!
Cit despre capitan, cred ca norocul nu este singurul factor care l-a ajutat sa faca 22 de livrari de nave cu succes. Poate batrinul lup de mare mai pastreaza citeva chestii doar pentru el.

Povestea ca atunci cand a livrat o guleta din Europa in Caraibe au stat 9 zile intr-un uragan! Cica orice incercau, uraganul venea dupa ei, chestie care scapa intelegerii mele!
Important e sa faci prima livrare ca apoi iti creste rata de incredere la companiile de asigurari si celelalte oferte vin mai usor. Important e ca n-a pierdut nici o barca pana acum (sau n-a zis) doar ceea ce el numea: normal wear and tear! Care pt mine numai normal nu era: rupt ambele vele, rupt palanul, sarit pompele, barca lua 22 de galeti de apa pe zi, rulmentii safranului scartzaiau la greu, sania foculului out, un sart plesnit, etc.
Crescut pe langa Solent era f obisnuit cu traficul intens si se apropia incredibil de mult de vasele mari, la distante care pt mine erau de neconceput. Il apucase pofta de facut volte in pasa din Gibraltar desi la Sao Vicente ii tzatzaise si lui kurul!
Era f obisnuit cu orice s-ar putea intampla rau pe mare si f calm in orice imprejurare, n-avea nici o grija aparenta. Ca la toti oamenii cu mult timp petrecut pe mare, auzea in somn schimbarile de vant si banda. Trecuse si Pacificul si avea niste poze superbe de prin atoluri si Galapagos. Asta da job, vorba lui: o alta zi grea de munca la birou!

Daca nu e confidential, spune-ne si noua cat ai castigat din treaba asta, si cum se plateste "munca asta la birou" :).

Daca nu e confidential, spune-ne si noua cat ai castigat din treaba asta, si cum se plateste "munca asta la birou" :).

Eu am mers ca First Mate - post fara plata - pt ca nu se poate din prima captain si nici n-aveam experienta de ocean.
N-am castigat nici un euro dar nici n-am pierdut pt ca au platit ei toate cheltuielile, am castigat mult in schimb ca experienta si la cv.
Un capitan cere cam 200-400 USD pe zi in USA si 1GPB pe mila in Europa, negociabil in limite mari. Nu-i rau pt asa munca grea de contzopist!
Cineva trebuie sa faca si munca asta, sant gata sa ma sacrific!

Back
Sus