Felicitari pentru indrazneala de a pleca sa treci Atlanticul cu o barca pe care nu o stii, cu un echipaj pe care nu il stii si din cate inteleg de la tine si cu lipsuri la echipamentul strict necesar.
Importanta era barca, daca dupa ce-am vazut-o in StM nu era ok nu plecam, ramaneam la o plaja prelungita. Echipajul n-a prea contat ca nu eram acolo sa-mi fac prieteni sau sa-i aduc acasa. Cata vreme fiecare isi stie rolul si interesul, ne putem intelege 5 saptamani. Echipamente imi adusesem cu mine pt navigatie asa ca daca cel de pe barca n-ar fi mers, al meu mergea si n-aveam probleme. Pt meteo mai intrebam pe VHF orice nava din apropiere, unii raspundeau competent, altii tacere totala iar altii ca un pitzigaiat intr-o noapte: Maybe windy Westy!.
Ca veni vorba: nu ne impartasesti si noua care ar fi , dupa tine, echipamentul minim necesar pentru o astfel de traversada si in completare, care ar fi dotarea optima (nu de fitze)? Sa ne facem si noi o idee despre ce ar insemna o trusa de navigator.
Minim: un gps, barometru, VHF de mana.
Optim:
1.pt navigatie si manevra:
- un soft gen Maxsea cu cat mai multe module si adus la zi. Eu am Fugawi Marine 4.5.14 si sant super multumit pt ca spre deosebire de Maxsea imi permite sa adaug harti in ce fel de format vreau si pe un singur ecran am toata informatia: harta+AIS+grib!
- laptop cu alimentator si HDD de rezerva, 2 receptoare GPS si colectia de drivere de rezerva pt ca sub Windows se dezinstaleaza cand ti-e lumea mai draga.
- un GPS de mana
- un sextant ieftin gen Mark 15 + almanah nautic
- un receptor AIS care sa poata interactiona cu softul de navigatie
- harti tiparite pt toata ruta. Daca nu Imray, macar scoase la imprimanta de pe softul de navigatie.
- ghidurile si almanahurile de ruta, tiparite sau pe laptop.
- binoclu cu compas si rigla circulara de calcul
- sonar de adancime sau fishfinder
- indicator de vant
- pilot automat de maxima incredere si , fancy, windvane
2.pt asigurare meteo:
- barometru, termometru, higrometru
- un receptor NAVTEX dual canal, cu antena montata cat mai sus si cat mai izolata
- un receptor de faxuri meteo, fie independent (daca nu consuma mult) fie pe laptop
- fancy ar mai fi un receptor de imagini din satelit si un receptor radio HF+SSB cu antena exterioara
3.pt comunicare
- statia VHF de 25W cu DSC
- statie VHF de mana de 5W
- fancy: statie de radioamatori deschisa la frecventele marine cu putere cat mai mare, minim 100W + telefon prin satelit Iridium, portabil nu fix, cu abonament de date