Derivorul

Salut
Nu am gasit aproape nimic despre derivorul lateral.
Stie cineva amanunte despre acest tip de derivor? Se monteaza doua derivoare (cate unul in fiecare bord) si se manevreaza numai unul? Cam asa rezulta din "Dictionarul enciclopedic de marina". In ce loc din borduri se monteaza? Cum se manevreaza? Am vazut un derivor lateral in "barcidelemn.ro" dar nu se vede dacat un bord asa ca nu m-am prins daca se monteaza cate unul in fiecare bord si nici cum se manevreaza.
Multumiri anticipate.

Salut Thor, derivorul lateral sau "leeboard" stiu ca se foloseste pentru eliberarea interiorului barcii de cutiile voluminoase ale derivoarelor rabatabile sau culisante. Intr-adevar, se folosesc 2 derivoare, dar se coboara numai unul, cel de sub vant. In plan lateral, pozitia trebuie sa fie cam aceeasi ca a unui derivor rabatabil clasic, pentru obtinerea centrului de rezistenta laterala imersa necesar. La fel ca la derivorul rabatabil, prin modificarea unghiului de coborare se modifica centrul de rezistenta laterala, si implicit ardentza barcii. Sectiunea e de obicei asimetrica, pentru maximizarea urcarii in vant. La o barca normala, pivotul derivorului poate fi montat direct pe copastie, iar manevrarea se face cu ajutorul unei fungi, sau prin simpla fixare, in cazul dimensiunii si greutatii mici. Mai multe amanunte aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Leeboard .

leebordul facut de mine il actionam cu ajutorul unui batz legat langa copastie si prins de leeabord printr-o articulatie ,astfel il poti si trage si inpinge.
din cauza bandarii ,uneori leeabordul din vant iese din apa nemaifiind nevoie de nici o manevra de ridicare.

Citind posturile dinainte, va intreb daca pentru un caiac as putea folosi derivoare laterale montate undeva pe frontul cockpitului daca am catargul pus undeva la 1.3m in fata keyhole(cockpit) cu o vela cam asa http://www.flatearthkayaksails.com/
A doua intrebare este daca si in ce fel pozitia derivorului de-a lungul axei longitudinale influenteaza comportarea caiacului cu vele. Sunt spatist la navigatia cu vele, in cazul caiacelor insa am vazut ca voinicii se ajuta cu padela pe partea din vant.

Back
Sus