Despre bursa

skipper

RYA Instructor
Pentru ca vad ca vorbind despre veliere ne certam pe subiectul bursei, am deschis aici un nou topic unde se poate discuta despre aceasta minune a capitalismului.
Am fost in prima serie de traderi independenti licentiati la BMMFS si pe commodities si pe curencies si daca modestele mele cunostinte va pot fi de ajutor va stau bucuros la dispozitie.

Interesant subiectul, pentru mine bursa este o necunoscuta totala, cunosc doar termeni vagi de genul "broker" sau "speculatie" (desi cunosc mecanismele generale de functionale).

Ca o curiozitate, daca esti amabil sa dai cateva puncte de reper pentru un necunoscator:
- cum poate unul ca mine sa se foloseasca de bursa, investind in ceva actiuni, pt. un oarecare profit pe termen mediu-lung?
- banuiesc ca trebuie apelat la un broker, dar care sunt limitele de libertate ale acestuia? cata incredere poti avea intr-un broker si cum poti evalua/gasi un broker bun?
- care este ordinul de marime pentru o investitie "initiala"?
- care este rolul "investitorului"? stiu doar ca cei care joaca la bursa urmaresc cotatiile, analizeaza trendurile ...

:titanic:

Interesant subiectul, pentru mine bursa este o necunoscuta totala, cunosc doar termeni vagi de genul "broker" sau "speculatie" (desi cunosc mecanismele generale de functionale).

Ca o curiozitate, daca esti amabil sa dai cateva puncte de reper pentru un necunoscator:
- cum poate unul ca mine sa se foloseasca de bursa, investind in ceva actiuni, pt. un oarecare profit pe termen mediu-lung?
- banuiesc ca trebuie apelat la un broker, dar care sunt limitele de libertate ale acestuia? cata incredere poti avea intr-un broker si cum poti evalua/gasi un broker bun?
- care este ordinul de marime pentru o investitie "initiala"?
- care este rolul "investitorului"? stiu doar ca cei care joaca la bursa urmaresc cotatiile, analizeaza trendurile ...
:titanic:

E mult de vorbit pentru a acoperi toate temele astea.
Poti gasi un broker la o Societate de servicii si investitii financiare chiar din TM cu care sa iti fixezi o intalnire in care sa te lamureasca in detaliu la problemele de mai sus, mai ales ca acum sant toti in foame de clienti.
Vanguard de exemplu a anulat comisionul lunar de administrare a contului!

Zi-mi macar care e o suma minima sau optima de investit, sa stiu daca merita efortul :)

Anul trecut majoritatea SSIfurilor aveau ca suma minima acceptata la deschiderea de cont 3.000RON. Pe foamea asta cred ca au mai scazut pragul.
Nu cred ca merita sa-ti bati capul sub 1000 de EUR. Cu cat investesti mai mult cu atat si castigul sau pierderea vor fi mai mari dar tu aceeasi energie o depui si acelasi timp il pierzi urmarind cotatii si facand analize.

Succes Smokey!

Smokey, bursa este cirnataria de pe lume plina de oportunitati dar si de guse, tepe, minarii, deci, ATENTIE, ATENTIE, ATENTIE!

Unii fac bani la bursa, altii pierd. Numara-te printre cei care fac bani! Din prima, cu atit mai bine!

Din moment ce ai acces la internet poti sa robotesti la bursa si de la al doilea geam, adica de acasa.

Mai intii de toate trebuie sa-ti faci serios temele si sa te hotarasti ce vrei sa fii, investitor ori speculant?

In ambele cazuri,repet, trebuie sa-ti faci serios temele! Deosebirea este ca in caz ca alegi calea speculantului trebuie sa ai fler care sa fie ajutat cit de mult posibil de informatii si noroc cu duiumu'. Cu toate acestea, de la inceput sanse de cistig sint mai mari cu barbutul decit cu specula, cu timpul, cine stie? Deci, ATENTIE, ATENTIE, ATENTIE X 2!

Dupa ce te-ai documentat si esti multumit de propriile conostinte, iti deschizi un cont la un broker.

www.tdameritrade.com

Broker-ul executa planul tau la bursa pe care ai ales-o

www.nyse.com

www.tsx.com

Atentie, broker-ul nu ofera sfaturi in ce actiune sa investesti si in ce actiune sa nu investesti! Dimpotriva, daca un broker vine si iti indruga verzi si uscate despre o actiune sau alta mai intii suspecteaza, investigheaza, analizeaza si apoi decide. Broker-ul traieste din comisionul vinzare/cumparare de actiuni nu din sfaturi date contra cost referitor la o investitie sau alta.

Carti scrise despre bursa sint sute si mii.

Petru inceput, incepe cu inceputul:

http://www.amazon.com/Investing-Dummies-Business-Personal-Finance/dp/0764599038

Vezi sa nu mi-o iei in nume de rau si sa te superi! Au fost scrise si alte carti cu acelasi sfirsit de titlu nastrusnic care au abordat fel si fel de subiecte. Citeste-o din coperta-n coperta si daca te plictisesti poti trece la avansati, gen Mosh W. Buffet.

Surse mass-media stiri, informatii, analiza:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/default.stm

http://www.reuters.com/finance/stocks

http://www.blumbergnews.com/

In functie de industria pe care o alegi ai la dispozitie publicatii specializate, ex:

IT- DigiTimes
ComputerUser

Minerit- Mining Journal
Industrial Minerals Information Ltd

Energie-Petrol World Oil
Alaska Oil & Gas Reporter

Energie-Electrica Electric Light & Power

Utilitati-Utility Week

Cit sa investesti? Cit te tine punga!

Vrei sa ai actiuni intr-o companie IT care a batut bosorogi ca Soros:D:D:D:rock::rock::rock:, nu te opreste nimeni!

Vrei sa ai ceva actiuni intr-o companie buna de utilitati, nu te opreste nimeni!

Vrei cu vreo 1000 $ sa ai vreo 20 000 de actiuni intr-o "companie de minerit"(are si ea o groapa de gunoi abandonata in niste boscheti) sau intr-o "companie petroliera"(are si ea niste puturi parasite in care cinta broastele) si sa te simti mare ca John D. Rockfeller Sr., iarasi, nu te opreste nimeni!Totul depinde de tine si nu de broker.

Ma opresc aici si sper ca nu vii miine-poimiine pe forum si sudui de tot ce-ti vine pe limba. :D:D:D:D N-am pomenit nimic de short sale! :D:D:D

Succes Smokey!

Ultima editare:
Saru' mana simba! Am inceput sa ma luminez, chestia asta cu bursa pare o meserie in sine ... :sail:

Salutare,
Cred ca un bun material de studiu este si cartea "Bursa", de Ioan Popa, aparuta in Colectia Bursa la Editura Adevarul, vol 1 in 1993 si vol 2 in 1994.
Poate o gasesti pe undeva.

Salut Smokey,

- banii pe care-i investesti nu trebuie sa-ti afecteze sub nici o forma finantele de zi cu zi.
- as recomanda deasemenea sa nu folosesti margin account (unde brokerul iti imprumuta bani ca sa speculezi).
- in orice investesti, daca valoarea scade cu 10% vinzi si cauti altceva (fara scuze sau intirzieri).
- pentru inceput as recomanda sa mergi pe mutual funds (Vanguard mentionat mai sus are un renume bun http://global.vanguard.com/cgi-bin/webprint/international/hEurEN/invest/price_insEN )
- diversifica cit mai mult tipul de investitie: agresiv (potential de cistig mare cu riscuri mari), mediu, conservativ

in final spun si eu ca Simba, este barbut in toata legea. oricit de atent ai fi exista pericolul sa pierzi (vezi punctul 3). aici este un rau necesar deoarece multe planuri de pensie se bazeaza pe astfel de investitii (probabil si in Romania va fi la fel daca nu este deja).

Multa Bafta

Multumesc tuturor pentru idei si sugestii.

Am o asigurare de viata combinata cu o asigurare pentru copil, dar deocamdata sunt in pierdere, fondul de investitii al societatii de asigurari e la vale in ultimii 2 ani :happy-banana: Dar chiar daca pierd sau castig, tot negustor ma numesc

Cred ca pe piata din Ro acum e momentul sa bagi bani in actiuni, daca ai de unde, si daca te tin c__iele. Oricat de mare a fost caderea preturilor la Bursa, asta nu inseamna ca activitatea societatilor listate sau SIF-urilor a cazut in proportia in care le-a scazut pretul actiunilor (cauzata de panica). Incet, se va reintra pe trendul crescator, iar pt un investitor pe termen mediu-lung cred ca se arata vremuri bune, daca se cumpara la preturile derizorii de acum.

Problema in Ro este inca lipsa de transparenta, si golaniile cu care s-au obisnuit cei care conduc o entitate economica. De exemplu, Catalin Chelu din Galati, un "greu" al pietii de capital, a avut un scandal urat cu CNVM-ul - http://www.standard.ro/articol_6702...pre_conflictul_cnvm_la_the_money_channel.html , si daca unul de calibrul lui a patit asa ceva, nu vreau sa ma gandesc ce ar pati un om obisnuit. Se vorbeste inclusiv de listarea BVB la bursa, pentru a asigura transparenta si a recastiga increderea investitorilor. Eu insa raman sceptic, fiindca in spiritul romanesc de rahat, ma astept la ce-i mai rau, atata vreme cat tot cumetriile taie si spanzura si pe piata asta. Atata vreme cat nu ai informatii sau control asupra a ceea ce se intampla in societatile listate, te poti astepta la ce-i mai rau. Si asta s-a vazut pe piete mult mai bine supravegheate, in State fiind celebre cazul Enron, sau toate crah-urile bancare intamplate de curand.

Romeo, poate ne spui pe scurt cate ceva despre piata derivatelor, cum se mai misca treaba la Sibiu, daca bineinteles mai esti "pe felie".

Cred ca pe piata din Ro acum e momentul sa bagi bani in actiuni, daca ai de unde, si daca te tin c__iele. Oricat de mare a fost caderea preturilor la Bursa, asta nu inseamna ca activitatea societatilor listate sau SIF-urilor a cazut in proportia in care le-a scazut pretul actiunilor (cauzata de panica). Incet, se va reintra pe trendul crescator, iar pt un investitor pe termen mediu-lung cred ca se arata vremuri bune, daca se cumpara la preturile derizorii de acum.
BRAVO! 10+ Sincer, nu ma asteptam! Stii analiza fundamentala?

Problema in Ro este inca lipsa de transparenta, si golaniile cu care s-au obisnuit cei care conduc o entitate economica. De exemplu, Catalin Chelu din Galati, un "greu" al pietii de capital, a avut un scandal urat cu CNVM-ul - http://www.standard.ro/articol_6702...pre_conflictul_cnvm_la_the_money_channel.html , si daca unul de calibrul lui a patit asa ceva, nu vreau sa ma gandesc ce ar pati un om obisnuit.
Chelu e un personaj in fata caruia imi scot palaria oricand. Toate studiile mele si gradele academice nu bat inzestrarea nativa a acestui caracter. Scandalul e de fatada, nu e nici primul si nici ultimul, dar aici isi incalcase una din regulile sub care actionase cu succes pana atunci. E om si e, culmea, chiar sta in Tiglina 1!
Se vorbeste inclusiv de listarea BVB la bursa, pentru a asigura transparenta si a recastiga increderea investitorilor. Eu insa raman sceptic, fiindca in spiritul romanesc de rahat, ma astept la ce-i mai rau, atata vreme cat tot cumetriile taie si spanzura si pe piata asta. Atata vreme cat nu ai informatii sau control asupra a ceea ce se intampla in societatile listate, te poti astepta la ce-i mai rau. Si asta s-a vazut pe piete mult mai bine supravegheate, in State fiind celebre cazul Enron, sau toate crah-urile bancare intamplate de curand.
Corect again, pt corectitudine trebuie spus ca pe nicaieri nu e transparenta pt micul actionar. E un coleg aici de peste garla care ne-a spus cum e pe-acolo. Acolo o furi mult mai repede (statistic vorbind) pt ca industria scamurilor bursiere are 150 ani vechime.

Romeo, poate ne spui pe scurt cate ceva despre piata derivatelor, cum se mai misca treaba la Sibiu, daca bineinteles mai esti "pe felie".

Fiind licentiat la ei, m-am repezit ca vitelul in poarta. Am si facut bani dar am si pierdut. Scorul la ei e undeva pe 0.
Un singur sfat am pt cei care se gandesc sa intre pe derivate sau orice alte instrumente "moderne" - includ si short-sellingul, chiar si pe real-estate:
F O R G E T A B O U T I T!
Nu intrati pe derivate dacat dupa cateva sezoane bune de bursa pe actiuni la vedere.
Nu intrati daca santeti casatoriti sau hipertensivi sau cu probleme cardio sau daca nu aveti conexiune net dedicata si cu back-up. O diaree te poate costa cateva mii de euro! Nu e ca la jocurile de noroc, nu e barbut. Tu stii sigur ca anumite evenimente/parametri vor avea loc ( de exemplu cresterea pretului petrolului acum). Ceea ce nu stii la momentul t-zero este cand se va intampla asta exact si daca poti rezista pana atunci.
Inca ceva: NU SIMULATI PE VIRTUAL! Jocurile pe virtual, pe care si multe SSIF din Ro le pun la dispozitie for free, te lipsesc de un element esential: EMOTIA! Cand vezi cotatiile schimbandu-se la virtual ti se rupe! Cand vezi Reuters-ul si stii ca orice schimbare de pips iti aduce in portofel, sau ITI IA sute de euro, faci 180/110 tensiune. SI poti lua decizii gresite spre catastrofale. Ca in orice, trebuie exercitiu, mult exercitiu. De aceea ce pot recomanda oricui vrea sa incerce domeniul bursier este sa:
1. studieze mecanismele bursiere: stock excange first. minim 6 luni. derivate peste 1 an dupa prima investitie din banii proprii la o bursa pe care a studiat-o.
2. studieze analiza tehnica incepand din luna 6
3. testeze modele de prognoza pe indicatori tehnici din luna 7-9
4. incaseze dividende cash de la societatile unde si-a pus actzii. face partye din faimosul capitol: Show me tho money! Trebuie sa simti ca ai facut bani din bursa ca sa ai curaj sa mergi mai departe - si sa le poti justifica si celorlati membri ai familiei riscul marit la care supui finantele comune.
5. dapa minim un an fiscal de practica pe bursa si studiu pe ambelefundamentale si tehnice) se poate incerca pe derivate , pt inceput pe cele care au ca suport actiunile din portofoliu, de exemplu un hedge.
6. dupa succese minime pe derivate (dar aspre) se cumpara o barcutza minima si se dispare facand inconjurul lumii. Normal, se cheama se colegii de suferinta de pe variile forumuri care au dat cu sfaturile la timp!
Bafto delo delo!

http://www.nyse.com/about/listed/lcddata.html?ticker=F

Sus, sus, sus, la munte sus, sus Fordule sus!:D

skippere, odata ajunsese la 1.01 $ (ce mai e si un dolar in ziua de azi? nici macar un covrig nu poti sa-ti cumperi) si chiar daca arunca cineva, asa, la nimereala, o mie, doua de dolari, in cel mai rau caz tot se alegea cu ceva, o roata, un volan, un stergator de parbriz, acolo :D

La G20 jupinii au pus un treleon la bataie, iar pentru la anu' se zvoneste de ALTE CINCI TRELEOANE!!! te-ai prins ca la presa se lucreaza numai cu manusi de sudor, :D fierbinte si frige, dolarul se incinge!

Inflatie, hiperinflatie, dore-n cot, sa fie navigatie!:D:D:D

Sus, sus, sus, la munte sus, sus Fordule sus!:D
skippere, odata ajunsese la 1.01 $ (ce mai e si un dolar in ziua de azi? nici macar un covrig nu poti sa-ti cumperi) si chiar daca arunca cineva, asa, la nimereala, o mie, doua de dolari, in cel mai rau caz tot se alegea cu ceva, o roata, un volan, un stergator de parbriz, acolo :D ..

Sa-ti ajute Doamne Doamne!
Si aici a inceput s-o ia in sus dar mai ezita inca, mai bajbaie!

General Motors

http://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors

pina la 1 Iunie trebuie sa prezinte Administratiei Obama un plan viabil de restructurare altfel adio ajutor $ (daca va mai fi nevoie) de la Casa Alba!

Intrebare pentru barcaholicii cu damblaua bursei:D

Iunie 1/09, General Motors, faliment ori ba???

GM, 1 Mai/09

http://www.nyse.com/about/listed/lcddata.html?ticker=GM

Incerc si asa :)

Restructurare=Reorganizare=Oportunitate cu doua b-)taiushurib-):D

"Reorganization: This is an attempt to perpetuate or bail out an insolvent or failing corporation by realigning its capital structure. Old securities, too burdensome for the earning power of the corporation to support, are called in and exchanged for new ones, which presumably will stabilize its finances. Usually some debts or obligations are defaulted, others extended into the future. New securities received are less than face value of old ones turned in, although prospects are improved by giving the firm a long-term opportunity to prosper. For example, in 1947, when the Chicago, Rock Island & Pacific underwent reorganization, its 4½per cent Series A Bonds were selling at $523.75 each. The new capital structure provided that each bondholder should receive in exchange $107.96 in First 4 Bonds, $217.96 in General Income Convertible 4½Bonds, $139.43 in convertible preferred stock, $200.76 in common stock, and $115 in cash. Value of the total package: $781.11, a capital gain of 68 per cent on the price of the bond exchanged. Obviously, $781 represented an improvement, although not a gain, for the unhappy bondholder who bought at $1,000, but for the special-situation speculator it was a tidy sum. In 1948, the new preferred paid $20 on the arrearages accumulated since 1944, and a $5 regular dividend which was maintained until the issue was called and converted in 1955. The common has also paid regular dividends since 1948. The speculator would not have known ahead of time how well he would do. But the prospect of reorganization was clear enough, and an analysis of the road's potential might have suggested that at a discount price of $523 per bond, the chances of profit were good, after the Rock Island had, as they say, "gone through the wringer." And so, indeed, they proved to be."

GM, Iunie 1/09

Faliment ori ba???

P.S.

Pina acuma cred ca ceva barcaholici au cumparat asta iarna ceva bere si suc pe care sa le vinda mai spre toamna, cel putin Marina si sezonul de navigatie sa fie platiteb-)

<Apropos, ce s-a intimplat cu lumea care azi cumpara suc si bere si miine le vindea?

Last edited by simba_the_sailor; 02-Feb-2009 at 05:01 AM.>

http://forum.barcaholic.ro/showthread.php?t=295&page=2

bere, iarna/09

http://cxa.marketwatch.com/TSX/en/Market/pricehistory.aspx?symb=BRB&sid=46197

bere, Aprilie 24/09

http://cxa.marketwatch.com/tsx/en/market/quote.aspx?symbol=brb

bere toamna/09?

suc, iarna 09

http://cxa.marketwatch.com/TSX/en/Market/pricehistory.aspx?symb=BCB&sid=103340

suc, Aprilie 27/09

http://cxa.marketwatch.com/TSX/en/Market/pricehistory.aspx?symb=BCB&sid=103340

suc, toamna/09?