Despre examenul clasa B

Smokey

Mic barcaholic
Zilele astea am dat examenul pt. clasa B, la Constanta. Pentru cei care vor sa faca pasul asta, dau in continuare cateva detalii.

In primul rand "hartogaraia":
1. trebuie clasa C (cu sau fara "S" - sail)
2. trebuie certificatul GMDSS-LRC (sau mai sus)
3. certificat de absolvire "curs specializare clasa B"
4. certificat de absolivre "curs pregatire siguranta maritima" (primul ajutor, prevenirea si combaterea incendiilor, tehnici individuale de supravietuire)

Cum se obtin treburile astea:
1. Cu examenul clasa C am rezolvat la Timisoara, prin diferenta (COLREG) fata de clasa D (am si sail, in urma atasarii absolvirii cursului de manevrarea navei cu vele)

2. certificatul GDMSS-LRC: curs+examen la Nautical Blue (cost 150 euro)

3. cursul de specializare clasa B - curs teoretic+practic (Nautical Blue - 250 euro): notiuni de manevra navei, navigatie costiera, metereologie&hidrologie, etc.

4. cursul de siguranta maritima, tot Nautical Blue, cost 150 euro.

Bunn, cu astea la dosar + adeverinta medicala, copii dupa tot ce se poate, poza, etc - depus dosar la ANR, Constanta, Poarta 1

Examenul are 5 probe:
1. teoretic pe calculator - COLREG in engleza, 30 intrebari, barem 80%
2. teoretic pe calculator - navigatie, 30 intrebari, barem 70%
3. teoretic pe calculator - manevra navei, 30 intrebari, barem 70%
4. teoretic pe calculator - legislatie maritima, 30 intrebari, barem 70%
5. proba orala - 2 subiecte din manevra navei, navigatie, meteo/hidro

Primele 4 probe teoretice se dau in decursul a 2 zile, apoi proba orala in alta zi.

Examenul se da la gramada cu ofiterii de punte si alte "grade" din marina comerciala. Se face foarte mica diferenta intre ei si "agrement", materia e cam aceeasi, cu mici diferenta. La fel si intrebarile. Exista pe forumul marinari.ro o arhiva cu toate intrebarile.

Din COLREG se da TOT, ABSOLUT TOT! Mi-au picat 2 intrebari de genul "la ce distanta trebuie sa se vada luminile din borduri la o ambarcatiune <12m" , o intrebare din anexa colreg care se refera la luminile speciale ale pescadoarelor (cea cu 2 lumini galbene suplimentare).

La manevra navei ... intrebari cu remorchere la greu: cum intorci cand remorchezi cuplat in bordul navei remorcate, etc. In rest intrebari normale, cu efectul legaturilor navei, cu pasul elicei, etc. Dar cam 30% au fost cu remorcatul.

La navigatie ... a fost jale. Intrebarile sunt cu raspunsuri gresite, variante complet incorecte, de ex. nicio varianta nu e buna, dai raspuns la nimereala, (lucrul asta mi-a fost confirmat de dl. Maraloi).

Pe langa intrebari de semnale de navigatie, sunt intrebari cu unghiuri si relevmente, si multe cu formule de calcul a drumului/relevmetului adevarat/compas cu deviatie/declinatie. Aici am dat de o intrebare care avea raspunsul corect (Da=Dc+dc) de 2 ori. La alata intrebare nu gaseam varianta corecta ... Mai sunt intrebari de latitudine/longitudine.

La legislatie ... intrebari de tot felul, de la infractiuni/contraventii ... pana la notiuni de zona economica exclusiva, platoul continental, anexe MARPOL ...

Bun, trecut teoria, calificat la oral - cica la ora 9, a doua zi, adica azi.

La ora 9 intra in sala cei cu examene de ofiteri (diverse grade). In alta sala intra marinarii si cei cu chestiuni mai simple. Ei scapa repede cu intrebari relativ simple ... cei cu agrementul asteapta. Adica eu cu inca un "fericit", daca e pe forum il rog sa se identifice :)

La ora 11 colegul de suferinta nu mai rezista si intra peste comisia de examinare sa le aduca aminte ca mai au 2 cu agrementu'... in fine, intram in sala, extragem 2 bilete (navigatie/manevra) din stiva "ofiterilor", ne asezam in banca si asteptam sa termine toti profesionistii pledoariile.

Mie mi-a picat cam asa: loxodroma/ortodroma, manevre de evitare a coliziunii folosind radarul, musonii. Pe al doilea am avut manevra de om la apa, schema de cautare in patrat.

Colegu a primit tot ceva cu om la apa cu patrat, frontul cald, determinarea pozitiei navei prin metoda distantei la travers ...

Am pregatit biletul (la bucata cu radarul nu prea aveam "materie", inafara de faza cu relevmentul constant) si-mi astept randul. Umplu creierul cu definitii despre ortodroma si loxodroma, in ideea unui inceput in forta, sa nu fa de ras breasla agremetistilor ...

Vine randul nostru, expunem in paralel, erau 3 in comisie, toti in uniforma, cu multe trese pe umar. Ma ia in primire dl. comandant si pana sa vars io loxodroma si ortodroma ma ia prin surprindere cu 2 intrebari despre lumini/colreg. O sfeclesc pe moment, dar dau reboot si-mi revin.

Dupa care incepe o serie de intrebari din toata materia: de prin colreg, radio, manevra ... si ... punctul culminant, navigatia costiera. Mi se aduce aminte ca GPS-ul se poate strica, si sunt rugat sa expun ce metode de determinare a pozitiei nave cunosc. Incep io cu relevmentele succesive la reper, relevmente la mai multe repere, mi se cere sa le explic pe fiecare.

Continui cu metodele cu unghiuri intre repere costiere. Aici ma prinde dl. comandand, cu ce masor ungiul. Zic si io, cu sextantul ... nu e bine, ca nu am sextant pe barca. Dau cu compasul, nu e bine ca n-am alidada ... raspunsul corect era cu "statiograful" ... pe care probabil ca-l am pe barca, in lipsa sextantului :confused:

Dau si metoda distantei la travers (se tine la compas pana la un unghi cu tangenta cunoscuta, apoi se tine la compas pana relevmentul prova e 90 grade, intre cele 2 momente cunosc distanta => din tangenra unghiul initial + distanta parcura aflu distanta la reperul costier). Metoda e in manual, n-am inventat-o eu, dar dl. comandant nu e de acord, ca cica are erori. Colegul explica aceeasi metoda altui domn comandant, care accepta raspunsul. b-)

In fine, ajung si la biletul meu, vars algoritmul de om la apa, zic de giratia simpla, williamson, butakov si sharnov .... bag fraza cheie "stop masina" si "carma banda in bordul naufragiatului' ... iese bine asta.

In fine, am terminat fara a apuca sa zic de loxodroma&co, si fara musoni ...

Cam asta a fost ... :ahoy:
 
Felictari Smokey,
ce complicat suna teoria cand sti numai de padela.
Mi-am pus si eu in cap sa ma fac "navigator, sa plec pe mari fara onor si sa ma intorc blindat de bani fara vapor". Poti sa imi zici care e primul pas, se poate face local in bucuresti examenul si eventualele cursuri pentru prima clasa?
(am citit si threadurile dedicate si am rasfoit site-urile recomandata dar daca nu e deranj poate imi ziceti exact ce trebuie sa fac)
Multumesc,
si din nou felicitari:skip:
 
:gun::happy:
:eek:

hahahahh..... am citit "jumatatii" mele , aventura ta printre tresele de Constanta.
...si nu gasesc aici iconuri care sa reflecte ce ochi am bulbucat cu totii si ce ilaritate s-a starnit !!!!!!!!!!!1:banana:

Esti tare, Smokey , sa ne traiesti ! Daca mai scrii de-astea, sar peste masa de seara, si tot ma ingras de la atat ras !!! :)

Nu te-am mai zarit de la examenul de "operator radio" , insa cred ca saptamana asta ne-om vedea la expo .:)
 
Felictari Smokey,
ce complicat suna teoria cand sti numai de padela.
Mi-am pus si eu in cap sa ma fac "navigator, sa plec pe mari fara onor si sa ma intorc blindat de bani fara vapor". Poti sa imi zici care e primul pas, se poate face local in bucuresti examenul si eventualele cursuri pentru prima clasa?
(am citit si threadurile dedicate si am rasfoit site-urile recomandata dar daca nu e deranj poate imi ziceti exact ce trebuie sa fac)
Multumesc,
si din nou felicitari:skip:
Multam de felicitari ... inca sunt am frustrarea din urma examenului, nu ma pot bucura b-)

Primul pas este sa mergi la capitania Snagov, sa te inscrii pt. clasa D (ape interioare). Inveti acasa RND, marinarie, conducere si manevra. Toata documentatia e pe siteul ANR.

Pasul al doilea e sa dai clasa C. Poti s-o dai in aceeasi zi, sau ulterior. Aici trebuie sa inveti COLREG (in lb. romana).

Daca vrei si cu vele, trebuie sa faci si un cursul "manevra navei cu vele" la una din scolile autorizate. Atasezi certificatul la dosar, si obtii si categoria "S" - sail. Poti pune actul la dosarul de examinare, sau ulterior iti preschimbi plasticul cu unul pe care scrie si "S"

Acum poti iesi pe mare, 6 mile (limita la clasa C)

Daca vrei mai mult, poti face cursul de GDMSS, in urma caruia obtii un certificat de operator radio in sistem GDMSS. Asta iti da voie sa operezi VHF-ul, chestie ceruta pe mare. Daca nu ai tu, trebuie cineva din echipaj sa aiba GDMSS.

De aici poti continua cu B-ul, adica ce-am scris mai sus. Dupa B urmeaza A (toate zonele) ... si gata :) Ai terminat cu teoria, si poti incepe practica :D :D :D
 
null
oki doki.
da-mi un mesaj pe 0744 65 32 68, si te sun.
Eu o sa merg si sambata, sa mai zaresc la ochi lumea barcaholica:).
 
?!?!

smokey................

..........Cam asta a fost ... :ahoy:[/QUOTE]

cind i-ti da diploma de doctor in navigatie?
 
null

Homemade, vantul poate bate de oriune, eu o sa vin si sambata sa va intalnesc:).... din toate semnalele, grosul barcaholicilor din afara Bucurestilor, vine sambata.
Important e sa brodim orele, sa nu bazai chiar toata ziulica prin targ... altfel ma confunda organizatorii cu vreo "hostess" si imi dau o fusta scurta si un teanc de pliante sa le distribui !
Sper sa ma mai salveze barba de la perspectivele asteab-)
 
Bravo Smokey - n-ai zis clar, insa deduc ca totusi ai luat examenul si ai categoria, asa ca felicitari.

As vrea sa ma lamuresc totusi la ce e buna: doar ca sa iesi pe mare la mai mult de 6 mile in apele romanesti? ca inteleg ca pe-afara nu prea ii pasa nimanui de brevetele de la noi. Deoarece nu prea am perspective sa ies prin apele noastre as vrea sa stiu daca are sens sa-mi bat capul cu brevetele de Romania, fiindca mai ales B-ul asta pare sa implice destul de multa bataie de cap.

Multzam
 
Bravo Smokey - n-ai zis clar, insa deduc ca totusi ai luat examenul si ai categoria, asa ca felicitari.

As vrea sa ma lamuresc totusi la ce e buna: doar ca sa iesi pe mare la mai mult de 6 mile in apele romanesti? ca inteleg ca pe-afara nu prea ii pasa nimanui de brevetele de la noi. Deoarece nu prea am perspective sa ies prin apele noastre as vrea sa stiu daca are sens sa-mi bat capul cu brevetele de Romania, fiindca mai ales B-ul asta pare sa implice destul de multa bataie de cap.

Multzam

Certificatul obtinut este international, fiind recunoscut peste tot in lumea civilizata (acolo unde se tine cont de acte). Deci poti naviga in orice ape, pana la 12 mile (pt. 6 mile ajunge C-ul), nu doar ale noastre. In Europa, exceptie de la ICC fac doar englezii si irlandezii, care au RYA.

Ceea ce spui cu cu "nu-i pasa nimanui de brevetele de la noi" a aparut pe la chartere, unde au aparut multi incepatori (asa ca mine :o ) doar cu clasa C, de care au aflat si strainii ca la noi un fel de frectie, numai cine nu vrea nu-l ia. Dar cunosc oameni care au luat o barca in charter fara a prezenta niciun act, s-a vazut imediat ca au "meseria in mana".

Problema noastra e ca examenul se bazeaza exclusiv pe teorie, se presupune ca faci la cursurile de specializare practica pe mare. Si examenul tot pe poezie se bazeaza, adica intrebarile testeaza daca-i memorat bine un text (mai putin la navigatie unde trebuie sa faci cateva calcule minime).

Pe dincolo se face (din ce-am citit) examinare practica la greu, manevre practice, demonstrate cu examinatorul langa tine, in barca. Teoria se testeaza mult mai "practic", adica intrebarile nu verifica daca ai memorat textul, ci daca l-ai inteles si stii sa-l aplici.

Spre exemplu, o intrebare definitorie pt. stilul abordat la noi, din COLREG: "la ce distanta trebuie sa se vada luminile din borduri la o ambarcatiune intre 12 si 20m" (intrebare pe care-am ratat-o cu brio). Practic testeaza daca ai memorat o chestie tehnica, care nu te va ajuta pe mare never-ever, eventual doar daca vrei sa-ti faci o barca si sa-ti montezi lumini pe ea. (sau poate-mi scapa mie o chestie mai subtila aici)

Revenind la intrebarea ta: diferenta intre C si B e mare dpdv al cunostintelor pur teoretice pe care le vei acumula, deci poti spune ca merita din motivul asta. Pe de alta parte, cu banii astia poti merge in cateva ture si inveti la modul practic mult mai multe, chestii care-ti vor folosi cu adevarat in navigatia de zi cu zi. Dar ... daca se strica GPS-ul si vei fi nevoit sa faci o determinare a pozitiei navei folosind relevmente la repere costiere, cu corectii compas ... s-ar putea sa-ti fi fost utila si teoria de "B"

Din punct de vedere legal, cred ca nimeni nu te purica in larg sa-ti masoare distanta fata de coasta si sa vada daca ai B-ul in loc de C (daca faci o tempenie se schimba placa).

Alternativa este sa faci cursuri RYA sau altele echivalente, dar nu vei avea un certificat "oficial", doar o recunoastere formala a aptitudinilor tale si un bogat bagaj de cunostinte practice. (Din cate stiu, legal doar englezii au voie sa iasa cu un certificat RYA in lume, doar pe o barca sub pavilion britanic).
 
Ultima editare:
Felicitări şi din partea mea. Ne-am amuzat la salon, vineri, eu şi cu florio, după ce citisem dimineaţă prin ce ai trecut la examen.
 
smokey, mersi mult de explicatii. Dupa ce merg la vara la cursul RYA de day skipper probabil ca o sa ma inham si eu incet-incet la brevetul de romanica ...
 
Mai e cineva de pe forum care face acum cursurile pentru categoria B la Setsail in Mogosoaia? Poate vorbim ,mai schimbam o impresie, ceva.
 

Back
Sus