Detaliere planuri Svenson's

In primul rand: asta este postul meu numarul 100... :banana: Felicitari! Multumesc! Tine-o tot asa! etc... :D
Acum, fondul threadului.
Fiindca a venit sezonul rece, au crescut copii, s-a micsorat ziua, a intrat Geoana in turul 2 etc, am hotarat sa imbin doua pasiuni ale mele (namely barcile si modelarea 3D) cu utilul (daca s-o gasi vreo utilitate demersului). Stiu ca e mai fair sa cumperi planuri originale si complete, dar, pentru cei care nu vor sa faca asta, dar au nevoie de planuri pentru varii constructii, m-am gandit sa detaliez planurile de la Svenson's http://www.svensons.com/boat/
Pentru inceput, atasez cateva poze cu doua dintre barcile pe care le modelez zilele astea. Este vorba despre Flying fishreman http://www.svensons.com/boat/?p=MechanixIllustrated/FlyingFisherman si cabin cruiser-ul Doplhin http://www.svensons.com/boat/?p=CabinCruisers/Dolphin
In limita timpului disponibil (dar nu mai tarziu de doua saptamani) voi incerca sa postez si desene detaliate de executie ale fiecarui reper, fisiere dxf cu desfasuratele pieselor decupate din placaj, izometrii cu diferite stadii ale executiei, asa cum apar ele in documentatia de pe Svenson's etc.
Modelarea o fac in Catia (marea mea dragoste - yes, I am a fucking freak :D) iar intr-una dintre poze se poate vedea partea ascunsa a modelului, cu toate elementele ajutatoare care au contribuit la realizarea modelului. Pentru cei care nu o cunosc, Catia este un soft complet si complex de la Dassault Systemes, pe care vi-l recomand cu placere.
:noroc:
 

Atașamente

 • flying fisherman2.jpg
  flying fisherman2.jpg
  25.3 KB · Vizualizări: 176
 • flying fisherman.jpg
  flying fisherman.jpg
  25.1 KB · Vizualizări: 159
 • model_dolphin2.jpg
  model_dolphin2.jpg
  24.4 KB · Vizualizări: 145
 • model_dolphin.jpg
  model_dolphin.jpg
  25.7 KB · Vizualizări: 161
 • model_dolphin_hidden.jpg
  model_dolphin_hidden.jpg
  46.2 KB · Vizualizări: 156
Mama mia ce barbos ti-a crescut :). Buna tare initiativa, ar trebui sa ne dai un ghiont sa ne apucam si noi sa contribuim cu asemenea materiale la baza de resurse barcaholica. Intrebare: Catia scoate si desfasurate 2d ale panourilor care formeaza coca barcii? Ar fi bine de stiut, ca sa nu mai exportam si sa importam planul intre programe cu functiuni diferite. Am sa ma apuc si eu de studiat programul, intai sa am de unde sa-l iau :p, ca am vazut ca e disponibila doar in varianta comerciala.
 
Desfasurate direct nu scoate, dar eu trasez curbe pe suprafetele pe care vreau sa le desfasor, la un pas suficient de mic pentru a elimina erorile, dar suficient de mare ca sa nu fac pictura pe bob de orez.
Dupa asta, desenez desfasuratele in AutoCAD. Stiu ca pare sisific, dar am capatat o oarecare experienta, astfel ca le pot face destul de repede.
Cat despre Catia, se gasesc solutii daca nu vrei sa dai 10000 pe cateva module.
Mai discutam :D
 
CAD; import - export

Stiu ca e mai fair sa cumperi planuri originale si complete, dar, pentru cei care nu vor sa faca asta, dar au nevoie de planuri pentru varii constructii, m-am gandit sa detaliez planurile de la Svenson's

"Copiile fidele, confectionate dupa originalul creat de Maestru, cresc reputatia maestrului" - sustin chinezii.
Nu este nimic de lepadat la copii si in reverse engineering , atata timp cat se mentioneaza sursa si se "ataseaza" o atentionare , cum ca nu poate fi folosit in scopuri lucrative.

Pentru Orafaz:
Interesanta ideea cu modele in Catia.
In caz de interes putem incerca interoperabilitatea cu DelftShip (care pate efectua si cateva calcule hidrodinamice)

Pentru mini- sau microgrupa cu inclinatii spre CAD:
Toate variantele (DelftShip) pot genera desfasuratele (daca se declara in prealabil suprafetele respective ca desfasurabile si daca aceste suprafete sunt - prin natura lor desfasurabile , de ex. tronconice).
Varianta freeware afiseaza, dar nu salveaza si refuza exporul desfasuratelor (doar e free...)
versiunea pro (pe care o folosesc) poate exporta in .dxf (2d) sau tabele de offset (tripleti [x;y1;y2] pentru fete/contur).

Putem face un test:
a) export din DelftShip in Catia
- proiect /obiect in format .dxf, 3d "mesh" sau polylines, eventual 2d (polyline).
Bineinteles e mai sanatos de a mentine proiectul in varianta 3d


b) import (Catia-->DelftShip)
IGES, sau PolyCad (.geo) eventual VRML
In ultimul caz punctele vor trebui probabil "decimate" (prin stergere) altfel rezulta un monstru, cu prea multe noduri, si curbe cu prea multe puncte de control, dificil de armonizat.

Drept "cobai" atasez o schita ( inspirat de un design Hereshoff :) )
in .dxf si planul de linii generat de DelftShip.
Nu am intentia sa "deraiez" discutia de la proiectul Svenson, doar ca am avut acest Flatfish la indemana
 

Atașamente

Ultima editare:
Ar fi fain daca ai putea incerca sa scoti si o suprastructura mai moderna pentru barcazurile cu cabina fata de originalele din anii 50-60.
 
@solpet
De acord cu cele spuse despre copii. Despre partea cu reverse engineering, mai potrivit mi s-ar parea detail engineering. Cand eram student am lucrat ceva timp la un institut de proiectare echipamente pentru fabrici de ciment (sectia tzevi, ca sa zic asa :D). Inginerul barosan facea cateva schite cu traseul conductei, iar trepadusul (eu) buchisea desenele de executie (desfasurate, suporti etc). Cam acelasi lucru incerc sa il fac eu aici.
Interoperabilitatea delftship (sper ca am scris corect) Catia mi se pare OK, mai ales pentru operativitate. Oricum, desfasuratele sunt printre marile mele pasiuni, si putine lucruri se compara cu imprimarea pe hartie si verificarea desenului obtinut din calcul.
M-ar interesa sa aflu cum lucreaza delftship.
Eu, in Catia, fac intai plane paralele la distantele din desen dintre forme, apoi pe fiecare plan fac un sketch al formei corespunzatoare. In planul perpendicular fac un sketch cu forma etravei. Urmatorul pas este, de obicei loftul intre toate contururile astea. Unoeri iese din prima, alteori sunt necesar artificii - mai ales acolo unde apar discontinuitati in tangenta, sau contururile au un numar diferit de puncte de non-tangenta, sau, mai ales in zona dintre etrava si forma nr. 1
Cred ca suprafata obtinuta la nivelul asta ar trebui sa o export pentru delftship. Eu mai departe adaug grosime suprfetei (in general catre exterior), apoi fac meshul (manual) pe suprafata exterioara, care este ai mare (mai bine sa mai iei din placa decat sa nu ai destul).
Varianta Delftship - Catia as folosi-o pentru generarea cocii in primul, apoi export pentru detalii si restul in Catia, cu conditia ca suprafata sa iasa cat mai curata cu putinta, sau sa am un OZN de calculator.
Voi posta si eu astazi sau maine suprafata pe care o obtin pentru prelucrare in delftship. (cum ar trebui? - iges, step, stp...?)

@Levi: Intamplarea face sa-mi placa maxim suprstructura la barca din pozele de mai sus.
:noroc:
 
import /export ; Partea 2

In cazul variantei DelftShip Pro calea ceea mai comoda de transfer spre- si din Catia cred ca ar fi formatul IGES.

In cazul variantei free ma tem ca formatul IGES este blocat (este doar vaga amintire, trebuie testat).

Insa merita de instalat varianta freeware si facut cateva teste pentru a ajunge la numitor comun.
http://www.delftship.net/delftship/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=4
Exista pe site (sub Downloads) un Manual de Utilizare bine scris, si cateva exemple de editare, pornind de la sectiuni scanate sau de la forma tabelara.

In cel mai rau caz ramane optiunea pt. formatul .vrml, dar - intrucat acesta va contine atat partea babord, cat si tribordul , o jumatate va trebui stearsa.

Nota: in DelftShip se presupune implicit ca cele doua jumatati sunt simetrice. Acesta este adavarat, cu putine exceptii (de ex. unele catamarane si flotoare exotice).
In caz ca se lucreaza cu forma asimetrica , acesta se poate obtine prin "alipirea" a doua forme, avand ca plan comun planul chilei.

Sa vedem, daca mai este interesat cineva in comunitatea barcaholicilor in crearea unor proiecte proprii, accesibile gratis pe forum ?
(se pornise de la acest fond, prin oferta generoasa orafaz)
 
Ultima editare:

Back
Sus