Diagrama polara

Smokey

Mic barcaholic
Plecand de la o diagrama polara postata de skipper pe forumul VOR, hai sa vorbim un pic despre rolul lor, cum se interpreteaza, cum ar arata o polara "buna", cum ar arata o polara "mai putin buna", etc.

Polar_Plot.jpg


:sail:
 
Man, pentru mine diagrama polara e la fel ca atunci cand citeam datele tehnice la motoare: curbele de putere si cuplu, rapoartele la cutie, acceleratiile 0-100 si 0-200, elasticitatea 100-200 etc. Din pacate, multe diagrame polare publicate sunt scoase de programe VPP (velocity prediction program), si mai putine sunt cele desenate in urma masuratorilor reale, pe apa.

La fel ca motoarele enduro, speed sau cruiser, barcile sunt de diferite tipuri si performante, si din diagrama polara se vede cum merg, ce viteze au in functie de alura + directia vantului si suprafata velica, cat strang vantul etc. Diagrama postata de Skipper arata ciudat, scaderea vitezelor la 105 grade la vitezele vantului de pana la 19 noduri poate se datoreaza folosirii spinnakerului in sectorul de la 120 grade in sus. Oricum, la o barca race e uzuala folosirea spinnakerului si la vant mai puternic.
 
Man, spune-ne daca poti mai multe aici despre poza de mai sus, ca mie parca imi intra un ghiont in coaste cand vad burta aia interioara la 105 grade. Acolo e un punct chiar asa de ineficient in orientarea velaturii, sau ma insel eu? Acum depinde si de programul care a scos graficul, si datele de input. Trebuie totusi sa "iegziste o explicatie" :).
 
Poate ar fi interesant sa comparam diagrama polara a altei ambarcatiuni cu dimensiuni similare {lungimea la apa, pozitionarea mastului, etc] ......cutter, yawl, ketch .....
Dca am iesit din rezervatie .... cer imperios sa fiu adus inapoi .....
 
Man, spune-ne daca poti mai multe aici despre poza de mai sus, ca mie parca imi intra un ghiont in coaste cand vad burta aia interioara la 105 grade. Acolo e un punct chiar asa de ineficient in orientarea velaturii, sau ma insel eu? Acum depinde si de programul care a scos graficul, si datele de input. Trebuie totusi sa "iegziste o explicatie" :).

Sincer, nu gasesc nici o explicatie. La asemenea TWA orice foc, genovez sau code zero functioneaza bine. S-ar putea sa fie o eroare de programare, i-am intrebat despre asta pe realizatori si o sa vedem ce zic.
Iata pt comparatie niste polare de cruisere.
 

Atașamente

 • polara Hanse 400.jpg
  polara Hanse 400.jpg
  86.2 KB · Vizualizări: 65
 • polara Sun Fast 32.JPG
  polara Sun Fast 32.JPG
  60.8 KB · Vizualizări: 61
 • polara_Hallberg-Rassy 39.jpg
  polara_Hallberg-Rassy 39.jpg
  11.9 KB · Vizualizări: 50
Ultima editare:
N-am primit nici un raspuns dar vad ca le-au modificat cand le-au postat la inceputul celei de-a doua etape. Acum arata mai normal.
 

Atașamente

 • polara VOR70 pro_sails_325.jpg
  polara VOR70 pro_sails_325.jpg
  47 KB · Vizualizări: 37
 • polara VOR70 basic_sails_325.jpg
  polara VOR70 basic_sails_325.jpg
  51.3 KB · Vizualizări: 41
Chiar daca vantul portant cu murele in acelasi bord e de obicei cel mai eficient, polara asta de racer arata interesant, scaderea vitezelor spre 180 grade e foarte abrupta.
 
Este evidenta reducerea vitezei pe vant tare , de travers , in comparatie cu navigatia cu vant pe alura purtatoare ( asa numitul mare-larg ) in zona 135-150 grade . Dar se observa ca pe vant slab-moderat barca are aceleasi performante indifernt de alura.

Asta se datoreaza faptului ca , pe vant tare , componenta deriva devine extrem de importanta , datorita chilelor moderne care au accentuat mult partea de lest , in detrimentul comportamentului anti-deriva. Si asa devin importante : tactica in race , previziunile meteo , rezistenta corpului si a greementului barcii...

Vis-a vis de performanta in sine , si noi reusim sa ne apropiem mult de viteza vantului ( 85-90 %) , pe vant tare ( peste 20 noduri ), atunci cand primim vantul din 135-150 grade ...
 
ai idee de unde fac rost de diagrama polara la un jenneau 42 performance i ?

Incearca un email direct la producator, nu vad de ce nu ti-ar da-o. Dar de ce nu ti-o poti face singur? Oricum polara barcii de serie va diferi de polara barcii tale, poate nu semnificativ dar totusi. Mai bine ti-o faci singur culegand datele viteza barcii, viteza si directia vantului aparent si dupa cel mult o vara ai suficiente date sa-ti trasezi polarele complete.
 
Ultima editare:

Back
Sus