DILEMA HELP!!!!!!!!!!

Domnilor!Care este diferenta intre rasina epoxi si cea poliesterica!Am tot incercat sa vad diferentele pe forum dar nu am gasit in nici un subiect.Pe unde am incercat sa cumpar am vazut doar ca ambele sant "for building boat" si se pot da pe fibra de sticla.Aaaaaaa pentru mai multe detalii intrati pe www.hp-textiles.com.Aici diferenta intre cele doua este doar pretul!As vre sa stiu de la cunascatori diferentele intre cei doi polimeri.MULTUMESC ANTICIPAT!!!!!!!!
 
http://www.google.ro/search?q=epoxy...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

http://forum.barcaholic.ro/showthread.php/641-de-ce-numai-rasini-EPOXY

Diferentele sunt foarte mari, sunt 2 materiale diferite, chiar daca sunt "rasini" si amandoua lipesc. Pentru fiecare barca si plan se foloseste una sau alta, depinde de cum a fost gandit planul si metoda de constructie. O barca conceputa pt. placaj/lemn+epoxy nu o poti face cu poliesterica, iar una conceputa pt. constructie cu rasina poliesterica nu merita sa o faci cu epoxy (scump).

In principiu epoxy polimerizeaza mult mai adanc, adica se leaga de structura moleculara a lemnului (sau metalului), in mai multe directii. Aia poliesterica patrunde doar un pic intre fibre, intr-o singura directie, si nu adera bine la lemn.

Epoxy e aceeasi chestie cu "poxipolul" sau "superglue", doar ca are un intaritor cu actionare lenta. Daca lipesti 2 bucati de lemn cu epoxy si incerci sa rupi legatura, se va rupe lemnul nu lipitura. Are si un grad de elasticitate si e impermeabila. E totusi sensibila la raze UV, de aceea lipiturile si laminarile cu epoxy se vopsesc sau se dau cu lac UV.

Rasina poliesterica e casanta, se contracta in timpul polimerizarii, are alta capacitate de impregnare, etc.

Dar inca o data, fiecare se foloseste in domeniul ei de aplicatii.
 
parerea mea e ca nu merita banii pt epoxi.nu sint un specialist in lucrurile astea dar am un prieten in timisoara care de 10 ani nu lucreaza decit cu fibra.,imbraca barci de lemn,etc....nu l-am crezut la inceput,vazind discutii si postari despre epoxi,dar am facut si eu niste teste si am observat ca adera f bine ,nu se dezlipeste....nu am com parat cele doua tipuri de rasini.chiar am lipit doua buc de scindura la 90grade si a doua zi cind am incercat sa le desfac s-au rupt dar nu pe lipitura.mi-am facut si eu o barca si o sa lucrez cu poliesterica.o sa dau detalii dupa ce o imbrac.
e doar o parere si luati-o ca atare
 
Poate ar trebui sa scrii ce fel de barca construiesti? Sau repari? Pentru reparatii epoxy-ul este mai usor de folosit. Avantajul este ca epoxy-ul poate fi in contact cu apa, fara sa fie necesara acoperirea cu vopsea primer. Cu epoxy nu ai probleme de osmoza, etc., este mai bun, dar depinde la ce il folosesti. De exemplu Hanse face barci in varianta epoxy, ceva mai scumpe si au un "e" dupa nume. Dar daca vrei o barca mica de pescuit probabil ca epoxy-ul ar fi "overkill".
 

Back
Sus