Dimitrie Știubei

„Răsfoind” albumul colecției de picturi scoase la licitație pe siteul A10 (https://www.artmark.ro/ro/licitatie...-din-colectia-familiei-corneliu-vadim-tudor/7), mi-a atras atenția o marină. Nu era singura, până la ea mai văzusem câteva destul de bune, dar asta „mi-a sărit în ochi”, având acel „ceva” ce face ca o lucrare de artă să fie remarcabilă. M-am uitat repede la autor și totul s-a clarificat; era Dimitrie Știubei.
Acum mai bine de zece ani eram invitat la Yacht Club Regal Român de către Valerie Timofei (Dumnezeu să-l odihnească) și cadorisit cu o grămadă de cărți și albume editate de club, printre care și albumul de pictură Dimitrie Știubei. Atunci l-am descoperit, și prin intermediul albumului viziunea artistului îmi este familiară, căci nu e vorba de peisaj, ci de viziunea artistului: „în pictura marină eu am creat, pot s-o spun, involuntar, instinctiv, un fel de a reda mișcarea valurilor după ce mulți ani de zile am lucrat fără să mă gândesc la așa ceva și un tablou al meu, o furtună pe mare, niciodată nu există în natură; ceea ce pictez eu nu există în natură, este o mare a mea, o furtună a mea”.
Dimitrie Știubei s-a născut în 1901, la Bacău, și a fost ofițer în marină. Descrierea orelor de cart dezvăluie un univers inaccesibil unui cunoscător: „stăteam ore întregi și mă uitam la valuri, la nori, la lumină, la orizont la alte vapoare care treceau și încet, încet mi s-a imprimat undeva în șira spinării, o lume, o atmosferă asupra căreia nu mă pot înșela, care s-a imprimat definitiv. Eu, când încep să pictez un tablou, încep să retrăiesc ce am văzut odată, de două ori, de zece ori, și am înregistrat undeva în memoria mea, este un lucru câștigat pentru arta mea. Astăzi, când mă apuc să pictez un tablou, nu încep să caut, să găsesc un drum, ci știu precis ce vreau să fac, am în cap exact culorile, exact forma valurilor, culoarea generală a tabloului, impresia pe care vreau s-o dau, eu știu ce urmăresc și închid ochii și văd din trecutul meu tabloul pe care l-am văzut și pe care nu pot să-l uit și știu precis ce am să pun pe pânză”.
Bun, gata cu teoria, hai să vedem lucrarea:

erpsync-main-image-details.jpg

Poate e interesat cineva ca să o cumpere... ar fi frumos ca să o aibă un... barcaholic!

57. Înserare pe mare
Dimitrie Ştiubei
Urmărește artistul
1901, Bacău - 1986, Mettmann, Germania
ESTIMARE
€ 300 - 500
DESCRIERE
guașă pe carton 30.5 x 48 cm semnat dreapta jos, cu negru, ”Știubei”
PROVENIENȚĂ
colecția istorică ing. arh. Eugen Georgeacopol.
 
Spre rusinea mea am intrat prea tarziu. A luat-o poate cineva de aici?
Oricum lumina aceea verde nu da bine :titanic: Oricum n-as fi dat 1.100 de euro pe ea :titanic: :titanic:
 

Back
Sus