Double Duck - Victor

Am asteptat cu nerabdare ridicarea temperaturii pentru a ma putea apuca de urmatorul caiac: Wood Duck Double. Comit o indiscretie si va spun ca deja caiacul e gata. Desigur, in mintea mea. Toata iarna mi l-am imaginat si m-am imaginat facand toate operatiunile din timpul constructiei asa ca in mintea mea totul e randuit la nivel de detaliu si nu trebuie decat sa treaca vremea pentru ca Victor (acesta este numele viitorului caiac) sa ia fiinta. La inceputul lunii, prinzand un puseu de caldura, am imbinat doua coli de placaj iar zilele trecute, printre alte treburi casnice am apucat sa urc de cateva ori pe la atelier, sa copiez formele si sa decupez cate ceva.

WDD01.JPG

Cele doua coli asteptand fuziunea

WDD02.JPG

Imbinare in dinti dupa metoda Gigi Tolan

WDD03.JPG

Pe langa aghiasma, rasina epoxidica

WDD05.JPG

Final​

Pentru desenarea formelor pe placaj am folosit procedeul traditional cu inteparea planurilor. Numai ca, dupa prima zi de lucru cu sula ma cam dureau buricele degetelor: se impunea confectionarea unei scule speciale.

WDD06.JPG

Iat-o! BIG sula!!!

WDD07.JPG

Acum lucrul de intepare e o joaca.​

"Savantul are par pe frunte
Vom reveni cu amanunte"

Asa, domnule ! Ai sa vezi ca nimic nu se compara cu padelatul in doi, excursiile in doi in aceeasi barca. Este o apropiere, o anumita alchimie intre ce de la bord. As face un pariu, dar renunt fiindca il voi castiga: urmeaza o vela, mai ale ca are un pic de oglinda unde sa-i agati o carma cu eche articulata, iar catargul poti sa-l treci prin punte. Asa ca pune-i o ranforsare și un călcâi de catarg, preventiv.

Cred ca suferim de aceeasi "boala". Nici n-am terminat a doua barcuta si deja ma gandesc la a treia. Oricum, eu ma antrenez pentru marea provocare (vezi foto) :confused::confused::D:

Atașamente

• 1.jpg
    1.jpg
    82.6 KB · Vizualizări: 82
Asa, domnule ! Ai sa vezi ca nimic nu se compara cu padelatul in doi, excursiile in doi in aceeasi barca. Este o apropiere, o anumita alchimie intre ce de la bord. As face un pariu, dar renunt fiindca il voi castiga: urmeaza o vela, mai ale ca are un pic de oglinda unde sa-i agati o carma cu eche articulata, iar catargul poti sa-l treci prin punte. Asa ca pune-i o ranforsare și un călcâi de catarg, preventiv.

S-ar putea sa pierzi pariul. In 20 iulie 2011 Crocodilul spunea, in "Caiac cu vele", cam asa:

<<20 Jul 2011 #138 CrocodiluDiluDilu
View Profile View Forum Posts Private Message View Blog Entries Visit Homepage View Articles Send Email

Senior Member

--------------------------------------------------------------------------------

Locația:Oradea
Posturi:713
Blog Entries:14
Nu stiu ce sa spun. Eu cred ca forma caiacului nu se preteaza la vele. Poti sa pui vele insa vei fi mereu sicanat de tot felul de improvizatii care in final vor distruge si ideea de ambarcatie usoara, asa ca nu vei fi nici cu caiacul, nici cu velierul. De ceva vreme imi trece prin cap un experiment. Pentru aptitudinile nautice, din tot caiacul nu conteaza decat opera vie - restul e doar pentru confort. O placa de windsurfing poate fi asimilata destul de bine cu opera vie a unui caiac (am incercat sa padelez de pe o placa si am fost multumit de rezultat). Asadar, o astfel de placa sau ceva ce imita forma poate fi completata pe punte de un sac impermeabil (ex: GORETEX) in care sa se bage canotorul pentru a fi ferit de apa (valuri) si de un bidon etans pentru bagaje. Asta ar fi partea de caiac. In momentul in care vrea sa faca calatorii mai lungi cu vant, ridica catargul exact ca la un windsurf, se ridica in picioare si ii da bice folosind toate atu-urile windsurfingului. Altfel spus, un caiac hibrid; opera vie fixa, opera moarta demontabila (material textil). LikeLife in colour!>>

Oare s-a razgandit Crocodilul?

S-ar putea sa pierzi pariul. In 20 iulie 2011 Crocodilul spunea, in "Caiac cu vele", cam asa:

<<20 Jul 2011 #138 CrocodiluDiluDilu
View Profile View Forum Posts Private Message View Blog Entries Visit Homepage View Articles Send Email

Senior Member

--------------------------------------------------------------------------------

Locația:Oradea
Posturi:713
Blog Entries:14
Nu stiu ce sa spun. Eu cred ca forma caiacului nu se preteaza la vele. Poti sa pui vele insa vei fi mereu sicanat de tot felul de improvizatii care in final vor distruge si ideea de ambarcatie usoara, asa ca nu vei fi nici cu caiacul, nici cu velierul. De ceva vreme imi trece prin cap un experiment. Pentru aptitudinile nautice, din tot caiacul nu conteaza decat opera vie - restul e doar pentru confort. O placa de windsurfing poate fi asimilata destul de bine cu opera vie a unui caiac (am incercat sa padelez de pe o placa si am fost multumit de rezultat). Asadar, o astfel de placa sau ceva ce imita forma poate fi completata pe punte de un sac impermeabil (ex: GORETEX) in care sa se bage canotorul pentru a fi ferit de apa (valuri) si de un bidon etans pentru bagaje. Asta ar fi partea de caiac. In momentul in care vrea sa faca calatorii mai lungi cu vant, ridica catargul exact ca la un windsurf, se ridica in picioare si ii da bice folosind toate atu-urile windsurfingului. Altfel spus, un caiac hibrid; opera vie fixa, opera moarta demontabila (material textil). LikeLife in colour!>>

Oare s-a razgandit Crocodilul?

Crocodilu nu s-a razgandit :)
Dar poate ca are dreptate Vincenziu si dupa ce ma voi plimba cu tandemul imi va veni cheful de vela. Deocamdata ... nici gand.

Victor merge mai departe

N-am mai postat demult aici, dar asta nu pentru că nu aş mai fi lucrat. Pentru cursivitate amintesc treaba cu tatuajul (pe care am prezentat-o detaliat in alt thread).

tatuaj14.JPG

Tatuaj cu bait​

De atunci am mai prins câteva şedinţa de lucru dar vremea s-a schimbat şi s-a făcut frig aşa că m-am abţinut să lucrez cu răşină şi m-am ocupat mai mult de atelier, la care lucrările cam rămăseseră în urmă. În weekendul ăsta însă, soarele s-a arătat din nou pe cer şi cum sunt de aceeaşi părere cu Vince şi anume că o zi de muncă la caiac aduce satisfacţii cât o ieşire în natură, am rămas la bază pentru a turna interiorul.

rasina01.JPG

Pentru început am întegit lipiturile dealungul îmbinărilor ...

rasina02.JPG

... apoi, dupa 3 ore în care epoxiul a inceput sa prinda consistenţă m-am apucat să torn fibra în cockpit

rasina03.JPG

rasina04.JPG

Rezultatul final​

Tarziu acum dar poate va folosi altcuiva; in loc de sula, pentru insemnat, folosesc o masina mica de gaurit echipata cu un burghiu de 1,5-2 mm. am dat mii de semne asa pe cand mai produceam rucsaci :)

Tarziu acum dar poate va folosi altcuiva; in loc de sula, pentru insemnat, folosesc o masina mica de gaurit echipata cu un burghiu de 1,5-2 mm. am dat mii de semne asa pe cand mai produceam rucsaci :)

Lucrurile pot fi facute in foarte multe feluri. Si rasina poate fi dozata cu un cantar electronic. Mie insa imi plac lucrurile simple, carora nu li se termina bateriile: sula si balanta. Pe deasupra sunt gratis :) Asta nu inseamna ca pontul tau nu e valabil.

Metoda mea a eliminat gaurile, sula si liniile trase pe lemn. Asta din primul moment in care am trasat si in care am realizat ca varful creionului tinde sa mearga pe desenul fibrelor, desi eu ii trasez alt drum :) . Imi iesea o linie destul de grosuta, cu mici si dese iesiri din contur . Un fel de "linie cu par" .
Instantaneu am cautat o foaie de indigo A3, pe care am pus-o sub desen si am trasat de data asta curat, pe foaie, un contur foarte subtire si evident. Desigur indigo-ul meu a fost dus pe tot parcursul desenului, pana la completare.
A rezultat o linie fina, curata, pe care am putut merge cu pendularul cu o mare acuratete.

Acum, metode or fi multe, fiecare buna pentru cel care o foloseste mai bine :) .

Personalizare

Am mai plecat prin ture, am mai si venit acasa, ba chiar am mai gasit timp sa mai si lucrez la Victor. Dupa ce am chituit cu rasina si rumegus micile imperfectiuni, iata-l pe Victor gata pentru stratul de fibra de sticla. Totusi, inainte de aceasta operatiune urma la rand personalizarea, in maniera deja testata, adica prin tatuaj cu baiţ.

desen02.JPG

Victor, în toată lungimea lui

desen01.JPG

Suprafaţa de tatuat

desen03.JPG

Şablonul pregătit

desen04.JPG

Şablonul aplicat cu folia de transfer

desen05.JPG

Îndepărtarea foliei de transfer

desen06.JPG

Şablonul gata pentru dat cu baiţ

desen07.JPG

Operaţiunea de băiţuire în straturi subţiri pentru a împiedica sugativarea şi dispersia baiţului printre fibre, pe sub şablon

desen08.JPG

Umplerea cu baiţ

desen09.JPG

Îndepărtarea şablonului după 3 straturi succesive

desen10.JPG

Desenul final

desen11.JPG

Graba strică treaba: mici urme de sugativare​

Ultima editare:
Crocodilu: "Graba strică treaba: mici urme de sugativare"

Omule, de ce ne strici bucuria lucrului privit in ansamblu?!?!
Eu unul nici nu am vazut acele imperfectiuni, insignifiante. Si n-am sa le vad niciodata!!!
Victor este perfect asa cum este!
Felicitari!

@Cibi....scuze pt ca nu am reusit sa trimit pm(ma chinui de pe telefon)....rugaminte pt ciby.....Msine plecam in Delta(5persoane cu o gonflabila Zodiac 4.7m submotorizata cu 7CP)pe care intentionam sa o punem pe apa la Mahmudia si sa campam undeva intre Mahmudia si Crisan pentru 3zile)....intrebare:ceva recomandari t locuri de pescuit si eventual un traseu....pe pm sau la 0757333357?Multumesc in avans si....daca s-ar putea un nr de tel pe pm in caz ca ne ratacim pe acolo as ramane dator!
Multumesc inca o data!
Marius

Back
Sus