E nevoie de permis pentru skijet ?

extrase din "Regulament din 26/06/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 478 din 17/07/2007"

"Art. 1 a) ambarcaţiune de agrement - orice ambarcaţiune, propulsată cu motor şi/sau cu vele, al cărei corp are lungimea de 2,5 m până la 24 m măsurată conform standardelor armonizate aplicabile, care nu transportă mărfuri şi care este utilizată exclusiv în scopuri sportive şi recreative; "

" c) certificat internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement - documentul emis în conformitate cu prevederile prezentului ordin şi care dă dreptul titularului să conducă o ambarcaţiune de agrement propulsată cu motor şi/sau cu vele; "
"

"Art. 2. - Certificatele internaţionale de conducător de ambarcaţiune de agrement se clasifică în funcţie de zonele de navigaţie, după cum urmează:
c) clasa C - certificat care dă dreptul titularului să conducă ambarcaţiuni de agrement în zone maritime care să nu depăşească o distanţă de maximum 6 Mm faţă de coastă;
d) clasa D - certificat care dă dreptul titularului să conducă ambarcaţiuni de agrement pe ape interioare.

"
"Art. 4. (2) Pentru a conduce o ambarcaţiune de agrement cu o putere a motorului de până la 3,68 kW pe ape interioare nu este necesară deţinerea certificatului internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa D. "

Asta inseamna ca :

a. pe ape interioare si maritime un skijet de sub 2.5 m poate fi condus indiferent de puterea motorului fara a necesita permis (de remarcat ca nu prea exista scutere atat de mici)

b. pe ape interioare un un skijet de peste 2.5 m (si sub 24 m :happy-banana:) poate fi condus fara permis doar daca are putere motor < 3.68 kw(dar nu cred ca exista skijet atat se limitat)

c. pe ape maritime un skijet poate fi condus fara permis doar daca e mai mic de 2.5 m

In concluzie, este nevoie de permis pentru skijet-urile mari (majoritatea), si asta este inca un caz in care autoritatile noastre sunt de toata jena (asta ca sa ma exprim civilizat).

Alte pareri sa interpretari ?
 
Ultima editare:
Apare in plus problema locatiei, si aici ajungem la discutia despre zonele de agrement.

Ce se intampla daca luciul de apa unde se desfasoara "activitatea de agrement" a fost concesionat? Bratul lung al legii ajunge acolo?
:titanic:
 
salutare!
asta e primul meu post aici.

pai atunci inseamna ca nici nu poti inchiria un jet ski daca nu ai permis nu? logic! era undeva in lege, candva, ca sunt exceptati de la detinerea permisului de conducere conducatorii ambarcatiunilor tip hidrojet. s-a scos??
 
Vin si eu si zic cu indreptare, dupa cum spui si asa cum explicit arata Ordinul 534, cel mai vechi 417 se abroga, asa ca exceptiile dispar. Dupa cum si bunul simt cerea; cred ca Admin trebuie tras de maneca pentru un comentariu/modificare articol.

Cum ramane cu cei care inchiriaza jeturile?
 
Am modificat articolul original sa reflecte abrogarea. Stie cineva de alt ordin in care apar "ambarcatiunile de tip hidrojet", sau partea de inchiriere?
 

Back
Sus