Asta nu pot sa inteleg eu la regatele astea: de ce nu sint popularizate mai mult? Cu greu poti sa gasesti programul dupa care se vor desfasura. Rezultatele, incidentele de cursa, comentariile care dau viata spectacolului cred ca lipsesc cu desavirsire din spatiul public si sint rezervate unui cerc foarte restrins. De ce? De cine se feresc?
Pe de alta parte, DEX online zice: "REGÁTĂ, regate, s. f. 1. Denumire dată unei competiții sportive nautice".
Daca participi la o competitie sportiva vrei sa o si cistigi, nu? Si atunci cauti si selectionezi cel mai bun echipaj, nu? Cel mai bun echipaj s -ar putea sa fie format din niste tineri care nu au 100 de Euro pe zi. Zi de cursa? Sau exista si zile de antrenament? Tu, ca proprietar de velier in care ai bagat 100.000, 200.000 de euro sau mai mult, daca te inscrii la o regata, te inscrii pentru placerea sportului, pentru ca ai ambitia de a cistiga, sau pentru a mai recupera ceva din investitie?
Si daca chiar vrei sa -ti recuperezi investitia, nu ar fi mai bine sa ai un echipaj de meseriasi, sa cistigi citeva regate bine popularizate si apoi abia sa vinzi locuri de "spectator la regate"? Sau in loc de "Plimbari pe mare cu Vaporasul Condor !" sa auzim in Portul Tomis "Plimbari pe mare cu yachtul XY care a cistigat cinci regate de aici pina in Italia !"
De exemplu, eu sint fericitul posesor al unui Mitsubishi Lancer banal, cu motor de 1.6 care nu a participat la nici un raliu. Citi clienti credeti ca as avea daca m -as duce in parcare la mall si as striga in megafon: "Hai neamule la o plimbare cu Lancer -ul !! Doar 10 lei o tura de parcare !!" Altfel ar sta treaba daca as lua Lancer -ul lui Mihai Leu si l -as pune pe Brenciu sa strige in megafon ! Nu?