Elice pas variabil( Propulse)

Salut,
sa va spun povestea mea.
Am cumparat asta vara o laguna 565 care nu mai avea mare lucru pe ea,mi-am achizitionat ulterior un Suzuki DF50 pe care l-am montat singur,initial parea simplu,mi-a dat ceva bataie de cap instalatia electrica,guvernarea,santina si toate celelalte nu prin complexitatea lucrarii ci din cauza faptului ca sunt eu tipicar si o faceam pt. mine,totul s-a tradus in timp si bani.
Uite cum tremuram tot pt. ca plecam in expeditia de toamna cu prietenii fara probe pe apa.Am plecat,balamuc mare cu bagajele(8pescari+4chibiti)am incarcat toate bagajele(600kg+1prieten)si am plecat sa cautam locul de campare(apropo ce facem la anu?pescarii stiu ce intreb).
De atunci mi-am dat seama ca ceva este in neregula cu elicea mea deoarece am reusit sa glisez destul de repede,eram insa multumit de situatie avand in vedere sarcina care trebuia transportata.
Am eliberat barca de bagaje si desi intunericul era aproape, am iesit pe garla(3 persoane in barca)
Aceasta iesire mi-a confirmat suspiciunea ca pasul elicei este foarte mic deoarece viteza de top era aproape la fel sarcina din barca influentand doar turele motorului,care acum depaseau turatia maxima recomandata(motorul este insa asistat electronic si reduce automat turele motorului-inchide aprinderea banuiesc, daca insisti-oricum te avertizeaza pe turometru)daca duceai acceleratia la maxim.
M-am intors la mal si am verificat stanta de pe elice.Elicea este Solas si intradevar avea pas de 10"si diametrul de 12"adica pt modelul ei era a doua ca valoare a pasului din plaja de 9"-17".
Cand m-am intors acasa am gasit doua solutii la problema:cumpar o a doua elice de la acelasi producator calibrata pe sarcina minima(povestea cu 200rot/min
=1pas elice)si am una de "sarcina"si una de "fuga"sau caut o "cutie de viteze" mai usor de folosit adica o elice cu pas variabil in speta Propulse, un produs suedez.
Am comandat produsul la un prieten din State, mi-a ajuns deja ,dar nu mai am rabdare pana dupa sarbatori(daca ies acum ma bate nevasta-mea) si de aceea vin cu urmatoarea intrebare la voi:a folosit cineva asa ceva?
 
Elice pas variabil (Propulse)

Elice Propulse se gasesc si in Romania, deja s-au facut probe pe motoare mai mari. Vezi www.elice-ambarcatiuni.ro
Site-ul inca nu este gata, dar va fi in curand.
Pentru orice relatie va stau la dispozitie.
 

Atașamente

 • Elice piese schimb 6.jpg
  Elice piese schimb 6.jpg
  34.6 KB · Vizualizări: 66
 • Elice pas variabil 3.jpg
  Elice pas variabil 3.jpg
  64.6 KB · Vizualizări: 70
 • Pale schimb 2.jpg
  Pale schimb 2.jpg
  56.5 KB · Vizualizări: 55

Back
Sus