Finisare, vopsire, impregnare, acoperire cu fibra.

Salutare!
Barcuta mea se apropie de final si desi de vreo saptamana sap tot forumul, plus diverse alte site-uri nu am reusit sa ma lamuresc Stiu ca s-au discutat si paradiscutat unele subiecte, dar totusi unui incepator nu i-ar strica daca le-ar avea pe toate la un loc si pe intelesul lui.

Barca e un skiff de 3,2 metri, pe schelet de lemn de fag si brad, iar in loc de placaj am folosit OSB de 6 mm.

Problemele care inca se agita:

1. Pentru chituire ce fel de chit se poate folosi? Chit auto poliesteric bicomponent sau chit de lemn ( in genul chitului de cutit) monocomponent?

2. OSB-ul l-am pus cu partea lucioasa la interior si cu partea rugoasa la exterior in ideea ca fibra de la exterior va face priza mai buna. Am procedat corect? Intrebarea e pentru viitor pt ca eu nu mai am ce remedia chiar daca nu ar fi bine.

3. Tinand cont ca la exterior va fi trasa in fibra, OSB-ul mai trebuie impregnat cu ceva? Ulei de in sau grund? Trebuie slefuit sa fie perfect neted sau se poate acoperi cu fibra in starea asta?

4. Vreau sa o invelesc la exterior cu fibra de sticla, iar rasina sa fie poliesterica (nu cred ca gasesc epoxidica in zona si nici nu vreau sa dau gramada de bani pe ea).

Care este procedura de batere a fibrei. Din ce am citit si din ce am intuit eu ar fi: Strat de rasina intins cu spatula in strat ceva mai gros - aplicarea stratimatului - asteptare 2-3-5 minute ca stratimatul sa absoarba rasina - roluire pt eliminarea aerului - aplicare rasina cu pensula - uscare.

Pentru al doilea strat - aplicare rasina cu spatula - aplicare stratimat - impregnare stratimat - roluire - aplicare rasina cu pensula - uscare.

E corect procedeul de batere a fibrei?

5. Vopsirea fibrei: Se poate folosi orice vopsea fara riscul exfolierii sau e de preferat emailul auto cu intaritor? fibra trebuie "matuita" cu smirghel inainte de aplicarea vopselei sau se lasa ca atare?

6. Scheletul l-am dat cu o mana de ulei de in. Am dat doar pe lemn, OSB-ul l-am lasat asa cum era.
Inca sunt in dubii ce sa aleg si ce ar fi mai bine pt interior. Fibra am inteles ca nu ar fi prea indicata deoarece in eventualitatea infiltrarii apei exista riscul afectarii lemnului in interior.
Mai dau inca doua ranguri de ulei de in si apoi ma gandeam la mai multe variante.
a) Un lac colorat (am o cutie de 3 litri si mi-ar ajunge pentru vreo 3 staturi) - am lac villa dar nu e din cel pentru ambarcatiuni.
b) Lac pentru ambarcatiuni - tot vreo 3 maini
c) Palux - e bicomponent, pelicula e dura, da nu stiu daca rezista (crapare, exfoliere, etc)
d) Vopsea. Tot vreo trei maini - aici as avea avantajul unei palete mai mari de culori. Ce fel de vopsea ar fi indicata? Simpla sau auto?

Momentan cam astea ar fi nelamuririle pe care as vrea sa le luminez. Pe masura ce avansez in cazul in care voi mai avea le voi expune.

Sper ca nu v-am plictisit cu aceste intrebari care pot parea banale pentru cei cu experienta, dar pentru un incepator sunt esentiale in terminarea unei constructii.

Va multumesc!

Salutare!
Barcuta mea se apropie de final si desi de vreo saptamana sap tot forumul, plus diverse alte site-uri nu am reusit sa ma lamuresc Stiu ca s-au discutat si paradiscutat unele subiecte, dar totusi unui incepator nu i-ar strica daca le-ar avea pe toate la un loc si pe intelesul lui.

Barca e un skiff de 3,2 metri, pe schelet de lemn de fag si brad, iar in loc de placaj am folosit OSB de 6 mm.

Problemele care inca se agita:

1. Pentru chituire ce fel de chit se poate folosi? Chit auto poliesteric bicomponent sau chit de lemn ( in genul chitului de cutit) monocomponent?

2. OSB-ul l-am pus cu partea lucioasa la interior si cu partea rugoasa la exterior in ideea ca fibra de la exterior va face priza mai buna. Am procedat corect? Intrebarea e pentru viitor pt ca eu nu mai am ce remedia chiar daca nu ar fi bine.

3. Tinand cont ca la exterior va fi trasa in fibra, OSB-ul mai trebuie impregnat cu ceva? Ulei de in sau grund? Trebuie slefuit sa fie perfect neted sau se poate acoperi cu fibra in starea asta?

4. Vreau sa o invelesc la exterior cu fibra de sticla, iar rasina sa fie poliesterica (nu cred ca gasesc epoxidica in zona si nici nu vreau sa dau gramada de bani pe ea).

Care este procedura de batere a fibrei. Din ce am citit si din ce am intuit eu ar fi: Strat de rasina intins cu spatula in strat ceva mai gros - aplicarea stratimatului - asteptare 2-3-5 minute ca stratimatul sa absoarba rasina - roluire pt eliminarea aerului - aplicare rasina cu pensula - uscare.

Pentru al doilea strat - aplicare rasina cu spatula - aplicare stratimat - impregnare stratimat - roluire - aplicare rasina cu pensula - uscare.

E corect procedeul de batere a fibrei?

5. Vopsirea fibrei: Se poate folosi orice vopsea fara riscul exfolierii sau e de preferat emailul auto cu intaritor? fibra trebuie "matuita" cu smirghel inainte de aplicarea vopselei sau se lasa ca atare?

6. Scheletul l-am dat cu o mana de ulei de in. Am dat doar pe lemn, OSB-ul l-am lasat asa cum era.
Inca sunt in dubii ce sa aleg si ce ar fi mai bine pt interior. Fibra am inteles ca nu ar fi prea indicata deoarece in eventualitatea infiltrarii apei exista riscul afectarii lemnului in interior.
Mai dau inca doua ranguri de ulei de in si apoi ma gandeam la mai multe variante.
a) Un lac colorat (am o cutie de 3 litri si mi-ar ajunge pentru vreo 3 staturi) - am lac villa dar nu e din cel pentru ambarcatiuni.
b) Lac pentru ambarcatiuni - tot vreo 3 maini
c) Palux - e bicomponent, pelicula e dura, da nu stiu daca rezista (crapare, exfoliere, etc)
d) Vopsea. Tot vreo trei maini - aici as avea avantajul unei palete mai mari de culori. Ce fel de vopsea ar fi indicata? Simpla sau auto?

Momentan cam astea ar fi nelamuririle pe care as vrea sa le luminez. Pe masura ce avansez in cazul in care voi mai avea le voi expune.

Sper ca nu v-am plictisit cu aceste intrebari care pot parea banale pentru cei cu experienta, dar pentru un incepator sunt esentiale in terminarea unei constructii.

Va multumesc!

Imi dau si eu cu parerea, cum as face eu.
1. Deoarece oricum chitul va fi acoperit cu fibra, foloseste materialul cel mai ieftin.
2. Cred ca ai ales bine aplicarea OSB-ului. Dupa ce faci o tura prin Delta o sa ne spui tu noua daca a fost o decizie corecta.
3. Fibra se muleaza destul de bine pe suprafata asa ca inainte de a o lamina, astupa denivelarile pe care nu vrei sa le mai vezi niciodata.
4. N-am folosit rasina poliesterica dar de la Gigi Tolan am aflat ca nu prea adera la lemn si ca pentru tehnologia de constructie lemn+fibra se foloseste cea epoxidica, in ciuda pretului ridicat. Cica ar fi pe barcaholic relatarea unora care au testat combinatia cu polimerica ... In ceea ce priveste baterea fibrei, eu am facut aceeasi pasi minus roluire pentru scoaterea aerului si a iesit OK.
5. Nu stiu, n-am mai facut
6. Eu as opta pentru lac de ambarcatiuni: am folosit asa ceva (Dyo sau Kober) si s-a comportat excelent la apa

Poti folosi rasina poliesterica la acoperirea barcii in fibra, cu conditia ca barca sa stea la apa doar cat va fi folosita, in rest acasa cu fundul in sus. In cazul asta:
1. Foloseste un chit polesteric, ca sa ai priza buna cu osb-ul si fibra.
2. Rasina poliesterica face priza buna cu rasina cu care e incleiat osb-ul, deci nu conteaza asa mult orientarea fetzelor.
3. Nu da decat cu rasina si fibra, fara nici un fel de ulei sau grund, ci eventual chituieste cu chit poliesteric daca ai denivelari.
4. Daca stai sa astepti cateva minute sa se impregneze stratimatul, o sa ti se intareasca rasina in mana. Etapele sunt urmatoarele: pensulare de rasina pe suport (osb), asezarea fibrei si apoi pensulare imediata de rasina peste ea, pana la impregnarea completa.
5. Daca vrei o suprafata de calitate, fibra trebuie slefuita si chituita, dupa care poti da cam orice vopsea, cele auto fiind totusi mai calitative.
6. Osb-ul are propria lui protectie la umezeala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa balteasca apa in barca. Ideea e ca barca sa stea la apa doar pe timpul folosirii, daca vrei sa te tina cat mai mult. La interior e preferabil ceva rezistent la intemperii si UV, deci vopsea si mai putin palux sau lac.

Salutare!

Barca n-o sa stea tot timpul in apa si nu vreau sa tina o viata dar macar vreo 2-3-4 ani as vrea sa arate bine. Bine in sensul ca nu vreau dupa 2-3 iesiri sa inceapa sa se umfle.

Suprafete neregulate nu mai am. Singurele nereguli erau la muchii dar alea le-am finista cu flex si disc de smirghel. A iesit mai bine decatr ma asteptam, cu exceptia nasului si plamanilor mei. Nu prea le-a priit praful de osb...
Imbinarile le-am chituit cu chit auto - chit poliesteric bicomponent, astazi urmeaza finisarea - alta distractie prafoasa...
La exterior o sa dau cu vopsea.
La interior am dat doua maini de ulei de in pe crivace si marginile de lemn (cele de sus stiu ca se cheama borduri, cele de jos habar n-am). Pe osb nu am considerat necesar sa dau cu ulei.
La interior am folosit lac kober yacht. Am dat ieri o mana si mai urmeaza inca doua maini.

Multumesc pt ajutor!

Poti incerca o chestie care iti va usura munca la fibra: dupa primul strat de stratimat, cat e inca umed pune un strat de tesatura de 280-300, care va trage toata rasina in exces si iti va rezulta o suprafata mult mai neteda. E important sa nu lucrezi in soare, ca sa nu ti se polimerizeze repede rasina. Trebuie lucrat secvential pe suprafete suficient de mici incat sa-ti permita aplicarea tesaturii cat rasina din stratimat e inca lichida.
Pentru slefuit chit poliesteric sau fibra aplicata, ia-ti de la Praktiker o masca de praf cu cea mai mica granulatie, e vreo 12 lei. Mai ales la fibra evita cu desavarsire sa inspiri praful rezultat la slefuire, fiind foarte nociv.

@Vali
Stii cumva vreo alta sursa de rasina si tesatura inafara de Cromovip?
Am mai gasit la Policolor Braila, dar aia dau doar cantitati mari.
Multumesc

Stiu multe surse de rasina si fibra, fiindca si eu cumpar in cantitati mari ;). Oricum, uita numele Cromovip, fiindca aia sunt niste smenari gaunosi. Pentru ce ai tu nevoie, cauta-ma si te servesc in masura in care am pe stoc ce-ti trebuie.

Am uitat sa specific ca nu ma ocup de vanzarea de materiale pentru barci, ci din cand in cand mai ajut prietenii barcagii care nu se pot descurca altfel ;).

Back
Sus