Inca de la inceput spun ca n-am experienta in domeniu, ca sa fie evitat orice comentariu ulterior... Dar sa dau un exemplu despre ce gandesc, sau ce mi-as dori (fi dorit !!!
) in anumite zone ale Deltei...
Sa luam spre exemplu zona intens circulata / vizitata / abuzata Canalul Uzlina - Lacul Uzlina - Lacul Isac. Si ca vrem, si ca nu vrem noi, "ghizii" tot acolo ii duc pe turisti. Si eu am inceput tot acolo... am amusinat, pana m-am desprins de zona, dar...
1. Care-i canalul Uzlina ??? Pune, Doamne iarta-ma un panou mare la intrarea din Dunare, eventual si cateva balize, daca se poate luminoase, hai fosforescente... Pune un "farulet" la intrare... este curent in zona, sau cu alimentare solara, ca doar primavara / vara / toamna e soare destul in Delta...
2. Care sunt pericolele pe canalul Uzlina: Marcheaza-le cu balize, pune un panou, doua cu explicatii...
3. Iesi in Lacul Uzlina, mai stii sa te intorci ? Pe mal, la intrarea in lac, pune un panou indicator, vizibil, si un farulet alimentat solar, pentru noapte...
4. Uzlina are apa mica si multa vegetatie, cum treci? Balizeaza, rar dar balizeaza senalul...
5. Esti incepator sau de ala cu "ceafa groasa", vrei sa mananci pe Uzlina, cum faci? Pune doua, douazecisidoua... de pontoane plutitoare, ca nu costa !!! O podina din lemn, 4 chesoane, o balustrada, cos de gunoi !!! si sistemul de ancorare... sa faca doamnele plaja si domnii sa pescuiasca in salbaticie...
6. Esti mai indraznet, te "aventurezi" in Isac sau te duci catre stanga Uzlinei, unde este o casa de lipoveni, sa vezi cu traiesc aia? Marcheaza TOATE canalele din Uzlina cu cate un farulet si panouri vizibile...
7. Ai pus-o, ti s-a stricat motorul de 300CP de smecher / ai ramas impotmolit, ce faci ? Pune pe roate un serviciu "Salvamont"... care sa vina dupa tine... dai de mancare unor oameni si ce-ti trebuie??? O barca... si o locatie in Satul Uzlina
8. Cat de mare sa fie Proiectul ? Toata Delta ? Nu, doar zonele intens circulate... unde oricum se circula !!! Turistule, eu pana aici am grija de tine, mai departe este treaba ta
9. Vreau "legitimatie", de unde cumpar ? Din Tulcea, cand trec prin oras la 12 noaptea, Vineri? Nu, vinde legitimatii PESTE TOT... la pensiuni, la capitanie... Pune la Mahmudia / Murighiol / Dunavat / etc., in punctele unde se ajunge cu masina, un TONOMAT de legitimatii...
10. Sustenabilitatea proiectului... dupa ce se termina banii din proiect, ce faci ? Sistem de asigurari pentru turisti / barci / etc si... Pui o taxa...
Sa nu va fie cu suparare, am folosit un limbaj trivial in mod deliberat... nu trebuie sa fii prea destept pentru toate lucrurile pe care le-am enumerat, sunt lucruri simple... Dar daca tot ne-am adunat intr-o comunitate ca asta, sa le facem NOI !