Horta Faial Azore

skipper

RYA Instructor
Horta e unul din locurile mitice ale iahtingului. Poate ca e chiar primul in topul notorietatii.
Are ceva magic care se simte cu multe sute de mile inainte de a vedea insula. Ca o halta pe trans-siberian, Horta e mai intai o oprire izbavitoare dupa miile de mile care o despart de cel mai apropiat continet. Cum marea majoritate a barcilor vin dinspre vest, Americi sau Caraibe, drumul pana acolo face minim vreo doua saptamani chiar pentru superiahturi. Dupa atata sailing, chiar daca ai avut vreme buna, tot iti doresti sa te opresti undeva la un cheu si sa bei o bere pe uscat (ma rog, pt doamne e sa faci un dush si apoi sa bei o bere). Sau, cum ar zice Nea Misu: pe gatul vesnic uscat!

Horta ar fi putut fi sa arate si ca ultimul oras sovietic, putea sa arata chiar ca o halta si tot ar fi fost legendara, dar tocmai ca e antinomul orasului de tip sovietic cu care am fost obisnuiti si in care traim majoritatea dintre noi. Horta e un oras superb si, mai mult, toata insula e un paradis verde, poate numai Irlanda sa fie asa.

Venind din Caraibe gasesti aici nu numai o bere europena ci si cu totul alt fel de oameni si comportamente, nu mai esti turistul bun numai de muls ci esti un oaspete sau un vecin de nadejde. Citisem in ghiduri ca locuitorii si-au pastrat ospitalitatea in ciuda globalizarii dar nu mai credeam, ma gandeam ca sant ghidurile prea vechi. Asta pana n-am vazut cum cel care avea o spalatorie si aduna dimineata hainele murdare de la iahturile recent sosite, afland ca avem probleme cu palanul, l-a luat pe captain la el acasa si amandoi in garaj au reparat instrumentul. Mai rar asa ceva, n-am mai vazut decat o data in Croatia asemenea solicitudine !

Ma asteptam ca toti sa traiasca din turism, dupa modelul arhicunoscut. Aici nu functioneaza asa, locuitorii traiesc din agricultura cultivand pe pantele vulcanilor de toate pentru toti. De unde si preturile la mancare, mai joase ca in Romania si cu produse mult mai gustoase. I-a mai ajutat si Doamne-Doamne cand, ca sa-i fereasca de hoardele de Porcus Turisticus, nu le-a dat decat vreo 2-3 plaje cu nisip pe toata insula, in rest roca vulcanica neagra. Ba am vazut un sat in care isi dadeau barcile la apa dimineata de pe o faleza cu macaraua si apoi seara le urcau inapoi sau le lasau la geamandura daca era prognoza meteo favorabila.

Pana in 1986 au trait din vanarea si prelucrarea balenelor, dupa aceea EU a hotarat ca nu mai e cazul. Urmele acestei indeletniciri se mai gasesc la muzeul sculpturilor in os de balena, la barcile traditionale din port si in desenele din pavajul trotuarelor de piatra. Si poate in caracterul localnicilor.

Cam pe oriunde ai locui pe insula asta ai o priveliste de desktop saver ! Plus ca toate casele sant facute din, ati ghicit, roca vulcanica: este gratis peste tot si izoleaza f bine ! Ce n-am inteles este de ce au casele atat de mici si de ce nu au balcoane ! Plus ca o insula ca vai de mama ei ca venituri la bugetul local avea sosele impecabile ; oare cat ne-ar costa sa importam un primar de-acolo ?!

Horta e unul din acele locuri magice care trebuiesc vazute personal si pentru ca nu pot fi povestite, pot fi numai traite! Et in Horta ego !
 
Mai stii cand spuneai "aceste poze ne doare" :D, acum e randul nostru sa te intrebam cu ce ti-am gresit de ne chinuiesti asa :), mai bine ramaneam in durerea noastra mioritica. Oricum, arata superb zona, si sunt convins ca senzatia cea mai puternica e atunci cand acostezi dupa un voiaj oceanic indelungat, e ceva similar cu o oaza in mijlocul desertului. Ai vazut cumva si barci de croaziera mai mici in Horta, venite pe ocean pana acolo? Adica se mai da lumea pe ocean cu barci sub 30 de picioare ? Daca nu, poate facem conserva din Galati si ajungem si noi vreodata ca nea Theodoru pe Atlantic, dar macar pana in Horta :).
 
...Ai vazut cumva si barci de croaziera mai mici in Horta, venite pe ocean pana acolo? Adica se mai da lumea pe ocean cu barci sub 30 de picioare ? Daca nu, poate facem conserva din Galati si ajungem si noi vreodata ca nea Theodoru pe Atlantic, dar macar pana in Horta :).

Drept e ca nu prea am vazut barci sub 30 la Horta decat in marina localnicilor. A trece oceanul cu barca mica e ca in bancul cu comunismul in Elvetia: se poate dar ar fi pacat! E pacat sa te chinui cand barcile SH au preturi supr-accesibile si cu insistenta se poate gasi o barca buna la pret convenabil, barca cu care sa se poata trece toate oceanele lumii in relativa siguranta si confort.
Mai e o chestie: noi am trecut in extrasezon si poate ca atunci cand e sezonul plin de traversare W-E or fi si barci mai mici care fac asta, cert e ca in mai nu prea erau! In schimb intr-o dimineata se adunasera vreo 4 megaiahturi din Wikipedia top 100, aia priveliste. De exemplu asa arata timona la Leopard, un monstru de carbon de 100ft care tocmai ce-a castigat o mare cursa in UK unde participasera peste 1400 de barci!
 

Atașamente

  • timona Leopard.jpg
    timona Leopard.jpg
    52.8 KB · Vizualizări: 67
Ultima editare:
nah Vali, asta barca scumpa :))))

Scriam chiar azi pe softpedia ca normalitatea din UK e diferita de normalitatea din Ro, deci in consecinta si irineii lor sunt diferiti de ai nostri :). Chiar daca iti va veni greu sa crezi, nu ma intereseaza deloc cat de scumpa e, intotdeauna ma uit la asemenea barci cu fascinatie, caut sa le descopar toata ingineria inglobata in conceptie si executie, latura tehnica si spiritul de competitie corecta inca le mai am, in ciuda distorsionarii sociale din ziua de azi de la noi.

Pe de alta parte, o tara cu hegemonia economica intinsa peste atatea continente atatea sute de ani n-are cum sa se afiseze in lume cu vreun cuirasat cu vele precum Decebalul, ci printr-o minune tehnica precum Leopardul. Asa ca irineii nostri vor ramane forever in coada cozii siajului irineilor de acolo ;).
 
pentru mine, sa ma impusc in tiroida.

Neh, nu foloseste la nimic (esti sigur ca pe lumea ailalta prinzi raiul?) si plus ca e prea scump sa te sinucizi in Romania. E mai ieftin sa iei un charter si s-aterizezi pe-acolo pentru o saptamana macar.
Sau si mai bine e sa pui motorina in canistre si apa in tancurile lui Alexandra si s-o iei la vale spre Gibraltar ca viata-i scurta.
 
Ceva ca sa mai uitam de fronturile astea reci care ne stau pe cap de-o saptamana si ne-au alungat vara.
[YOUTUBE]WCDNBtt-9Pc[/YOUTUBE]
 
Călcaţi de balenă!!!

genthumb.ashx



Cape Town, South Africa -- A 40-ton whale flipped into the air and smashed the mast of a 33-foot boat off the coast of Cape Town, South Africa, on Sunday, July 18.

Paloma Werner said Wednesday the whale breached just feet from their boat in Cape Town's waters. It whacked the yacht, snapping the mast in two.

Photo Gallery: Whale lands on yacht (pictures courtesy Paloma Werner, Cape Town Sailing Company)

Werner says neither she nor her companion were hurt, and she saw the whale swimming around minutes after the collision. She says she feels lucky that the mast took the brunt of the blow.

There are reports the boat was harassing the whale prior to the attack.

The seas around Cape Town are teeming with whales and great white sharks during the winter months, which fall in the middle of the year.
 
Teribila intamplare dar au avut noroc ,totusi daca se poate spune si asa , ca se aflau langa tarm.Daca se aflau in mijlocul oceanului sa te tii aventura.
Nenorocita balena fratilor.
 

Back
Sus