Iazurile din Câmpia Transilvaniei - Regiunea Geaca

La vreo 40 km de Cluj, chiar la graniţa judeţului omonim cu Mureş, se află localitatea cu nume vestimentar, un adevărat paradis al pescarilor datorită salbei de iazuri de aici.

Nu numai pescarii se pot bucura de oglinzile de apă de aici, ci şi amatorii de urmărit păsări acvatice rare şi mai ales cei de plimbări cu barca pe lacuri.

În 1997 am participat cu facultatea la o expediţie hidrologică în comuna Geaca, prilej de a fi numit căpitanul unei pneumatice sovietice ciuruite cu care am colindat fiecare luciu de apă mai mare decât barca sus numită. :titanic:

Deşi se menţionează la şcoală, la orele de geografie, existenţa iazului Geaca, în realitate sunt 13, dintre care vreo 9 sunt destul de mari. Printre acestea din urmă sunt demne de menţionat şi de parcurs cu barca următoarele: Cătina, Tăul Popii, Geaca 1, Roşieni şi mai ales Ţaga.

Lacurile au fost construite prin ridicarea unor mici baraje de pământ în albia unui pârâu tare leneş. Adâncimea lor este foarte mică, fiind mai mare în dreptul barajului. Eu am măsura o adâncime maximă de 3, 2 m în Lacul Roşieni, dar în general adâncimile se menţin sub 1 m, lacurile fiind foarte colmatate.

Este posibil accesul auto la toate lacurile.

Datorită adâncimii mici şi a mâlului care atinge pe alocuri jumătate de metru grosime, singurele bărci cu care vă puteţi da pe acolo, în afară de pneumatice evident, ar fi iolele sau bărcuţele cu derivor rabatabil. În acea vreme nu venea nimeni pe acolo cu bărci cu motor, s-ar putea ca acum accesul acestora să fie interzis, Lacul Geaca (nu ştiu precis care dintre ele, probabil Cătina) fiind rezervaţie.

Fiind înconjurată de dealuri, în general acoperite de culturi agricole, nu păduri, vânturile sunt destul de slabe. Doar seara se mai simte câte o adiere venită din direcţia Carpaţilor Orientali.

Există restaurante şi cred că între timp au apărut şi pensiuni pe acolo. Noi am stat la cort. Peştele (crap) era şi este la discreţie.

Ca un fapt divers, într-o noapte a venit o furtună teribilă din Est care făcea apa să fiarbă chiar şi pe micile băltoace. Nu erau valuri propriu zise, ci impresia unui cazan. În acea noapte s-au rupt sute de copaci de pe malul lor.

Îmi pare rău că nu am poze să postez, cine e interesat poate găsi pe net. În acea vreme eram posesor de Smena şi lumea încă nu auzise de camere digitale, megapixeli şi prea puţin de internet.

:sail:
 
Scrie foarte clar. Eu unul m-am lamurit bustean... "Csonakok még emlékeznek a múltra - http://www.panoramio.com/photo/26530503"
:D
 

Back
Sus