Imbunatatirea conditiei fizice, pentru expeditii lungi cu caiacul

Delafluviu Guzi

Membru in Haita cu padele
Pentru ca iubim expeditiile lungi cu "haita" de caiace si nu vrem sa devenim "povara" pentru trupa...
Pentru ca exista traditie Tid...
Pentru ca ne preparam conditia fizica, mai mult sau mai putin, mai bine sau mai putin bine...
Pentru ca vreau sa ma simt mai bine, dupa ce ma intorc acasa dintr-o peripetie nautica gen Tid, si sa spun :
"...a fost un fleac, i-am ciuruit !"
Pentru ca decat sa zic de multe ori "Pentru ca..." mai bine execut cateva exercitii fizice adecvate dar ...
Pentru ca avem printre noi un un prieten care despuiat sau imbracat e tot "Dom' Profesor", intr-ale caiacului de competitie ...

Pentru inceput propun sa incepem cu incalzirea... Dom' Profesor, ce recomandati ?
 
profesorul nefiind prezent,recomand pentru inceput o ...tuica !cind se trezeste domn' profesor,vedem de cite grade recomanda! :)
binenteles ca glumesc,cred guzi ca tu chiar ar trebui sa faci ceva sport:te-ai c-am ingrasat in ultimul timp,cred ca ai trecut de 45 kg. :)
 
daca topicul e unul serios, il rugam pe Bogdan sa posteze cele 2 foi cu exercitii de incalzire (si nu numai) pe care le-am vazut in hangarul vecinilor....
 
Treaba cu pregatirea fizica e complicata si prezinta umflaturi. Subiectul este foarte vast pentru ca sunt atatea lucruri implicate, nu doar lanturile musculare, acolo e usor, treaba e ca sunt atatea moduri si motivatii de a participa la TID sau ture lungi ca e foarte greu sa ii multumesti pe toti. Mai intervine si problema recrutarii mijloacelor de influentare a conditiei fizice, unora le plac rolele, altora le place alergarea, altora le displace lucrul cu haltere, and so forth, and so forth.

Pentru inceput trebuie spus ca o evolutie buna la, sa zicem TID, poate solicita fie rezistenta atat fizica (cardio-respiratorie dar si musculara) cat si psihica, dar mai solicita si forta, sau mai bine zis un nivel mai mare al fortei musculare va face lucrurile mai usoare in barca. Daca cumva stapanim o tehnica foarte economica de vaslit numai e nevoie decat de inca cativa barcagii bine antrenati si nu te plicitisesti la TID.

alegerea mijloacelor(voi incerca sa le mentionez doar pe cele placute pentru our average guy)
Pentru dezvoltare rezistentei cardio-respiratorii:
sesiuni lungi de drumetii, in mars mai fortat
alergari pe teren variat(crossuri)
role
bicicleta
saritura coardei
dans
sex with a new girlfriend

Pentru dezvoltarea rezistentei musculare:
schi fond
vaslit cu diverse ingreuieri
numare mare de repetari cu greutati mici la abdomene, ramaturi cu una sau amandoua mainile, flexii etc

Pentru dezvoltare fortei:
exersare globala a tehnicii pe apa in regimuri de intensitate mare si maxima
exersare globala a tehnicii pe apa cu ingreuiere (partener pasiv, sau un cordon in jurul barcii)
exersare analitica a tehnicii pe uscat cu diverse ingreuieri:
- ramat cu o mana cu rasucirea trunchiului
- genoflexiuni
- tractiuni
- abdomene in toate variantele
- flotari
- atuncari de obiecte cu mare forta sau/si viteza
- badminton(jucat pe trase)
- atacul si serva de sus din volei(executate cu simt de raspundere)

ca timpul vom construi acest topic in functie de cerintele voastre, conditiile si materialele pe care le aveti la dispozitie
Dar in principal cca. 500 de km acumulati in anul respectiv, inaintea turei de obiectiv, ar trebui sa fie arhisuficienti pentru o participare "relaxata" la TID.
 
daca topicul e unul serios, il rugam pe Bogdan sa posteze cele 2 foi cu exercitii de incalzire (si nu numai) pe care le-am vazut in hangarul vecinilor....

Filmez zilele astea incalzirea la noi la antrenament, cateva exercitii de stretching si cateva modalitati de a exersa forta musculara fara aparate specializate si chiar fara un nivel initial ridicat.

Numai sa-mi spuneti ce actor vreti la filmari, baiat, fata, inaltime, bust etc.
 
Filmez zilele astea incalzirea la noi la antrenament, cateva exercitii de stretching si cateva modalitati de a exersa forta musculara fara aparate specializate si chiar fara un nivel initial ridicat.

Numai sa-mi spuneti ce actor vreti la filmari, baiat, fata, inaltime, bust etc.

Impaiatu la bustul gol, ca sa vad cum ii lucreaza muschii.( Il poate suplini pe Puiu Calinescu)... si pe deasupra, cred ca e cea mai fidel prototip, apropiat de dimensiunile mele .

(U)P.S. Ia urmariti inregistrarea asta, de la minutul 6.30 http://www.youtube.com/watch?v=6od0pwBrdNE
si spuneti , m-am inselat cumva ?
 
Ultima editare:
daca topicul e unul serios, il rugam pe Bogdan sa posteze cele 2 foi cu exercitii de incalzire (si nu numai) pe care le-am vazut in hangarul vecinilor....

Clipul contine rutina de incalzire la sportivii mei.
Se prelucreaza progresiv intreg organismul de la crestet la varfurile picioarelor si recomand sa se execute cate 16 repetari pentru fiecare exercitiu de la viteza si amplitudine mica pana catre maxim.

 
Fandari, tendoane, oute. Fata a scapat de fandari. S-a folosit de un viciu de procedura (exprimarre). Multumesc pentru efortul de a filma - explica.
 
Fain, Bogdane, dar asta cu incalzirea o face tot rumanul ca inviorare :). Inclusiv subsemnatul (pe bune :D ) .
Arata-ne ceva din antrenament, cum am vazut eu cand te-am vizitat la sala. Cu cronometrul pe micuti, tractiuni, impingeri, socoteli ....
 
conditie fizica

daca-mi permiteti si mie sa ma bag un pic :)
experienta mea pe barcile folosite la TID sau cele de tura lunga sa spunem asa este infirma, adica chiar daca conditia mea fizica este buna pt concursurile de kaiac sunt sigur ca pt expeditii si ture lungi cu zilele inseamna o solicitare total diferita...si ar trebui s ama pregatesc altfel pt o astfel de solicitare...
am testat cateva barci de tura(nu multe) printre care si shervaterul lui Domn'profesor si pot spune un lucru, barcile de tura la viteze mici si medii nu solicita forta musculara in mod deosebit(nici kaiacul competitional nu solicita forta la viteze mici si medii) dar cand vrei sa depasesti pragul de viteza confortabila in deplasament atunci apar solicitarile musculare, dar cum TID ul nu e un concurs, se merge cu viteze medii si durata este "variabila" cea mai importanta din ecuatie .

daca ne uitam la durata... sa zicem intre 6 si 8 ore pe zi dat la padela, solicita defapt rezistenta(fizica si psihica) exercitii de forta as face doar pt zonele deficitare (daca sunt) dar forta antrenata cu greutati in sine, la solicitarile lungi de intervalul 6-8 ore nu are sens.
deci atunci ce putem face... ??? putem face orice care dureaza mult (nu neaparat 6 ore pe zi) dar solicitarea trebuie sa treaca de 1 ora fie ea de orice natura alergare, bicicleta, mers pe munte.... si sa aiba o regularitate adica de 2-3 ori pe saptamana. Asta asigura conditia fizica generala necesara, dar nu este specific ( adica lucreaza cardiovascular si aparatul locomotor dar nu miscarea de kaiac).
in sezonul in care se poate iesi pe apa raspunsul e simplu, omul cand are timp merge si se da cu barca 1-2-3 ore si gata dar cand este iarna si sezonul nu permite "antrenamentul" ne putem limita la nespecific (plimbare, alergare, skifond, bicicleta sau bicicleta stationara) sau putem apela la asa numitele "simulatoare de kaiac" ele permit o antrenare specifica desi se face indoor
un link sa vedeti cum arata un simulatorr deasta http://www.youtube.com/watch?v=D0Ml00lt-w8
desigur aceste simulatoare sunt scumpe dar se pot improviza sau crea si acasa cu care sa-ti faci treaba http://www.youtube.com/watch?v=5hqyh_4lYUU la al meu rezistenta este data de un alternator de dacie, si defapt energia consumata poate fi urttilizata in alte scopuri (am perfectionat sistemul, deja incarca o baterie de masina care apoi poate servi la iluminarea clubului de kaiac unde nu este curent)

later edit :rolleyes:
am uitat sa mentionez, chiar daca nu tine de "conditia fizica" dar are treaba cu expeditiile de lunga durata , ar fi TEHNICA de vaslit/padelat este foarte importanta adica i-ti mareste randamentul. tehnica corecta se poate insusi daca respecti anumite reguli si daca exersezi cat mai mult posibil pe apa :cool: (sper ca v-am facut pofta de "amtrenament")
 
Ultima editare:
Ahilesz vreau sa-ti atrag atentia ca termenii "rezistenta", "musculara" si "si" sunt trademark ale CSS 6 Bucuresti si as fi tare bucuros daca nu le-ai mai folosi, mai ales aici cumva in fata clientilor mei (de la Fernando de la Caransebes, se stie). Pai ce e aici, democratie?

Asa, deci sa revenim la barcutele noastre. Ahilez zice perfect, dar cum pe alte teme nu prea am benzina, si mi-ar prinde bine sa lucrez la editare video, si nu in ultimul rand as dori sa onorez nominalizare si locul obtinut la Barcaholicul Anului vreau sa umplu topicul asta cu sfaturi si materiale pe care le puteti folosi la dezvoltarea tonusului si a fitnesului vostru.

In episodul de azi, cel mai important element care contribuie la resimtirea unei conditii fizice bune, dupa parerea mea, forta si rezistenta din regiunea abdominala.
Pentru cei cu mai putin tonus, exercitiile clasice - crunch-uri, extensii, aplecari, etc., sunt foarte bune, dar dupa o perioada scurta aceste exercitii numai te ajuta la progresie, ci numai la mentinerea conditiei fizice, la incepere zilei cu un metabolism crescut si la arderea unei cantitati de calorii.
In caiac orice facem cu padela in apa se transmite la barca in primul rand prin intermediul abdomenului, pentru cei mai avansati si prin intermediul picioarelor. De aceea un abdomen fortos si rezistent te ajuta sa vaslesti mai mult, mai tare si cu mai putine inconveniente date de imobilizarea posturala prelungita.

Primele exercitii mai avansate de exersarea a abdomenului pe care le facem noi la antrenament sunt:

1. Echerele, executate inalt, si cu un ritm exploziv ajuta la dezvoltarea fortei:
in varianta culcat:
si in varianta atarnat la bara:

2. Dupa un anumit timp echerele nu vor mai fi un stimul asa potrivit, astfel se poate trece la abdomene carora pe partea negativa a exercitiului(contractie excentrica sau pliometrica - efort de cedare) li se aplica o rezistenta externa din partea unui partener/a.

3. In sfarsit toata aceasta acumulare de forta in zona centrala a corpului o puteti intrebuinta la ce altceva dacat la mai mult antrenament pentru abdomen, este cum s-ar zice "specific", sau "mama tuturor exercitiilor de abdomen" dupa mine:

Dupa aceea, pentru perfectionarea egala cu doctoratul - Play this clips through until you become proficient enough to play a solo like this:
 
intamplarea face sa dau peste un articol care face referire la mentinerea conditiei fizice, dar nu am gasit repede o traducere cat de cat acceptabila a unor termeni cum sunt:
"overhead squats"
"Pull-ups"
"Hand-stand push-ups"
"Squats"
"Dips"
termenii sunt din articolul:
http://www.canoekayak.com/skills/cosmo-hunk-brad-luddens-extreme-kayaking-workout/

overhead-squats - genoflexiuni cu haltera deasupra capului

pull-ups - tractiuni

Hand-stand push-ups - flotari din stand pe maini

squats - genuflexiuni

dips ver.1 si dips ver.2 - flotari la paralele sau flotari la spate, se fac pentru triceps, dar intra si umerii si pectorali, dar nu prea te ajuta la kaiacul de agrement

cand mai intalnesti termeni de exercitii, oricat de inventivi ar fi youtube e mai bun decat google.translate
 
overhead-squats - genoflexiuni cu haltera deasupra capului

pull-ups - tractiuni

Hand-stand push-ups - flotari din stand pe maini

squats - genuflexiuni

dips ver.1 si dips ver.2 - flotari la paralele sau flotari la spate, se fac pentru triceps, dar intra si umerii si pectorali, dar nu prea te ajuta la kaiacul de agrement

cand mai intalnesti termeni de exercitii, oricat de inventivi ar fi youtube e mai bun decat google.translate

multumesc Bogdan !
stiam ca trebuie sa caut acolo, dar nu prea am avut timp sa caut pe youtube
 
Dom' profesor, ceva exercitii pentru ăştia mai hârşiţi, la categoria coniac-canoe sau halbere? Când ajungeţi cu lotul pe la Galaţi?
 
Big chief, desi am si eu ceva hecto la viata mea, nu mi-as permite sa invat pe cineva la coniac-canoe, halbere ca se poate ajunge dreaq la boratura in lungime, care nu e proba olimpica. Cat despre ajuns cu lotul pe undeva, slabe sanse, speram sa avem cu ce ajunge la Bascov, la campionatele nationale. Dar antrenoru se poate deplasa teoretic, antrenoarea nu prea e de acord. Fu2i.
 
Ma gandeam sa veniti, asa, intre doua padele pana la noi, sa faceti o iesire cu noi pe vreun Brates sau Dunare. Nu de alta dar vreau sa-mi cunosc adversarii la regata CSS6. Invitatia ramane valabila, chiar daca acum astept firul crud de menta sa apara pentru antrenamentele cu "GENUINE CUBAN MOJITO "
 
Pe loc repaus, cred ca ati exersat destul exercitiile de abdomene.
de azi pana mai postez eu (:ss:) o sa lucram la dezvoltarea fortei direct implicate in vaslit. Am un exercitiu nou, adica nou gasit de mine, ca el poate se face din pleistocen; si unul vechi dar care este ideal pentru vaslit.

Tractiuni cu rasucire(este foarte bun pentru ca solicita aceiasi muschi care vaslesc, este aceeasi miscare si incarcatura este tot timpul mare spre maxima de la caz la caz)
[YOUTUBE]2KY0a1foxoQ[/YOUTUBE]

asa, si ramatul cu o mana. Il stie lumea de la culturism, se foloseste pentru dezvoltarea marelui dorsal, dar noi il facem cu rasucire si marea parte a efortului este suportata de oblicii abdominali, care sunt printre principalii efectori in cazul vaslitului.

[YOUTUBE]QYuKfwHVYho[/YOUTUBE]

Pana data viitoare nu va tineti respiratia.
 

Back
Sus