Impregnare rame

Buna seara tuturor,
Am achizitionat astazi o perche de rame pentru barca mea. Ramele sunt din lemn de tei. Le-am cumparat brute, nefinisate. Le-am finisat, le-am dat aspect "comercial". Intrebarea mea este cu ce ar trebui sa le imprengnez si/sau acopar pentru a le proteja de umezeala. Ce se foloseste de obicei? De asemenea, in zona de frecare cu copastia si cuiele de strapazan, e bine sa le matisez cu sfoara, pe care sa o impregnez apoi cu ceva? Ori alta solutie?

salut.
poti folosi saula de canepa groasa matisata ,sau piele de vaca imbibata in ulei ars, si pt impregnare poti f linistit sa folosesti epoxi.
intrebarea mea este cat ai dat si de unde ai gasit pt ca vreau si eu rame de tei.

Multumesc pentru sfaturi tuturor. In caz ca aplic varianta cu ulei de in sicativat (nu am epoxi).. pot aplica o vopsea apoi? Si dupa cat timp?

Ultima editare:
Uleiul de in se da in mai multe straturi, el intra in fibra lemnului si-l protejeaza ... ca si colgate :) Dai atatea straturi pana vezi ca "nu mai cuprinde". Dupaia poti sa-l lasi asa cu ulei (arata bine), nu e cazul sa vopsesti. Poti si vopsi daca vrei, slefuieste usor inainte si aplica vopseaua normal, uleiul se usca cam intr-o zi.

E vreo problema daca, dupa mai multe aplicari de ulei, apoi uscare, aplic un strat subtire de Nestrapol 450? (nu am rasina epoxi, am doar din asta). Sau e mai bine un lac?

Atentie la uleiul de in. Din cate stiu este de cel putin doua feluri. Unul care sicativeaza, adica se usuca in contact cu aerul si unul care nu sicativeaza, sau o face dar mult mai greu. Am patit-o in primavara asta cand am vrut sa protejez cateva rame de lemn de la un solar pt. legume. Dupa ce le-am dat cu ulei de in au stat cam 4 zile la soare si tot nu se uscase. Nu stiu ce fel de ulei de in era, am aruncat ambalajul dupa ce l-am golit, dar in momentul in care cumperi intereseaza-te de care este si eventual ia de mai multe feluri si fa o proba inainte.
Succes si spor la treaba! Sa ne vedem pe apa!

E vreo problema daca, dupa mai multe aplicari de ulei, apoi uscare, aplic un strat subtire de Nestrapol 450? (nu am rasina epoxi, am doar din asta). Sau e mai bine un lac?
Nu mai da nimic, vei vedea ca e suficient uleiul de in.

Atentie la uleiul de in. Din cate stiu este de cel putin doua feluri. Unul care sicativeaza, adica se usuca in contact cu aerul si unul care nu sicativeaza, sau o face dar mult mai greu. Am patit-o in primavara asta cand am vrut sa protejez cateva rame de lemn de la un solar pt. legume. Dupa ce le-am dat cu ulei de in au stat cam 4 zile la soare si tot nu se uscase. Nu stiu ce fel de ulei de in era, am aruncat ambalajul dupa ce l-am golit, dar in momentul in care cumperi intereseaza-te de care este si eventual ia de mai multe feluri si fa o proba inainte.
Succes si spor la treaba! Sa ne vedem pe apa!
Am folosit cu succes pe cel de la policolor (fiert, sicativat), se vindea la sticla de 1l, si pe eticheta scria "Ulei de in fiert sicativat", n-ai cum sa-l confuzi.

Da, am folosit ulei de in (fiert? nu sunt sigur :) ) sicativat. Nici daca e de policolor nu stiu, dar e de in si e sicativat (la sticla de 1 litru). Daca las doar cu ulei, fara sa mai aplic nimic, au sanse sa se pateze mai usor ori sa se inegreasca? Asta era motivul pentru care ma gandeam sa mai aplic un strat protector.

Ultima editare:
Pai vezi si tu la final cum arata, eu am dat cu ulei de in pe suportul de motor si arata ca si cum ar fi lacuit, iar lemnul e impregnat complet. Chiar daca se pateaza e doar superficial, nu in esenta.

La 2-3 ani va trebui sa mai dai un strat de ulei, ca lemnul lucreaza.

Back
Sus