intrebare pentru robert ambrozie si altii

Salut
Acum multi ani am fost implicat in dezvoltarea unui proceict de cutter (acum am realizat ca de fapt era un sloop).
Nostalgia a ramas. La momentul actual as vrea sa revin pe acea idee. De asemenea ma mistuie gandul ca as putea sa o fac eu. Conditiile par a fi favorabile. MacGregor-ul acela cu balast de apa imi ia mintile. Posibilitatea facila de transport, pescajul redus, accesibilitatea la tarmuri neamenajate, etc. este o provocare. Am vazut insa intrebarea adresata altui novice in domeniu.
Respectuas rog in situatia in care aveti date mai ample fata de site-ul oficial al producatorului, impresii sau alte cunostinte despre subiect a le impartasi cu mine.
Cred ca daca incep in aceasta vara, undeva peste 2 ani voi reusi a-mi implini dorinta de a da la apa o jucarie ca cea vazuta.
Astept si alte opinii. Solutia pe care as adopta-o este fibra de sticla pe lemn sau ceva pe aici. Nu ma atrage insa motorul foarte puternic. Sunt adept al sailing-ului.
Multumesc anticipat.
 
MacGregor-ul acela cu balast de apa imi ia mintile. Posibilitatea facila de transport, pescajul redus, accesibilitatea la tarmuri neamenajate, etc. este o provocare. Am vazut insa intrebarea adresata altui novice in domeniu.
-------------------------------------------------------------------------------- Nu ma atrage insa motorul foarte puternic. Sunt adept al sailing-ului.
Multumesc anticipat.

Nomad , Macgregorul a fost conceput pentu a fi polivalent . Aceasta este principala lui calitate iar barca e geniala pentru scopul propus .

Cu mare placere iti furnizez informatii despre ea , chiar daca ( inteleg eu ) intentia ta este sa construiesti un fel de Macgregor cu forte proprii ( adica sa o copiezi ). Cu siguranta nu vei putea obtine planurile sau dreptul de a construi o barca identica , dar , de fapt , tu ar trebui sa construiesti o alta barca , dar cu calitati similare .

Barca originala are 7,87m si cantareste cam 1300 kg . E nevoie de multe lucruri ( mobilier , arborada , velatura , electrice , diverse sisteme , etc ) si la lungimea asta trebuie sa o inmatriculezi , deci va trebui sa treaca de o inspectie tehnica .

Apoi , ai nevoie de o matrita in care sa o torni . Presupun ca asa ai vrea sa faci , nu? De regula costul matritelor se amortizeaza foarte greu , dupa productia mai multor exemplare , dar poate ca asta nu conteaza .

In orice caz , trebuie sa iti faci o evaluare a bugetului de bani si de timp pe care vrei sa il aloci unui astfel de proiect si apoi mergi inainte .

Ceea ce ti-a placut la Macgregor vor fi obiectivele proiectului tau si trebuie sa te duci cu lista de cerinte la un proiectant care sa o proiecteze .

Parerea mea este ca a face totul de la zero ( proiect , matrita , atelier , muncitori , catarg , vele , etc ) pentru o singura barca ce poate ar semana cu Macgregor ar fi un exercitiu deosebit de costisitor care cred ca ar depasi cel putin de 4-5 ori valoarea unei barci de serie .
( exemplu : chiria unui atelier de minim 100 mp ( atentie la ventilatie ! , pericol de moarte ) ar trebui sa fie de minim 600-700 Euro pe luna+ utilitati = 1000 Euro pe luna , Daca ai avea nevoie de 2 ani sa lucrezi , rezulta ca vei cheltui 24.000 Euro numai pe chiria spatiului , si nici un cent din acesti bani nu se va duce in barca efectiv . )

Din cate stiu eu , nu exista constructor amator in Romania care sa construiasca din fibra de sticla , ci numai din lemn . Iar daca vrei sa utilizezi lemnul , datele problemei se schimba fundamental , deoarece barca nu va mai avea deloc 1300 kg , ci mult mai mult , ceea ce o sa ii anuleze tocmai calitatea de a fi usor transportabila .

Insa , succes ! Analizeaza bine si mergi inainte !
 
Duminica placuta si multumesc pentru sfaturi.
Nickname-ul este de fapt numele la lansare al "istoricei" barci.
Solutia fiind deja cunoscuta cred ca voi lucra pe o "coaje" de lemn imbracata in fibra de sticla. Dar nu vad cum as putea beneficia de facilitatea lestului lichid despre care vorbeam. Originalul fiind facut in serie si exclusiv din fibra este compatibil a "tine apa in burta". In cazul meu este ceva mai greu. Lucrarea se va desfasura in mare si pe vreme buna sub o aplecatoare, urmand a intra la interior odata cu vremea rea.
Cum "intaiul marinar" al tarii a declarat ca Romanica intra in recesiune, bugetul va fi extrem de redus. Inteleg ca sfatul tau pentru ceea ce vreau sa fac este a cobora - cel putin pentru inceput - sub 7 metri. Dar asa ceva poate merge si maritim?
Am in jur amici care cocheteaza cu ideea de barcute cu motor pe interioare, iar o croaziera costiera este infiorator de riscanta, daca nu chiar imposibila. Eu stiu ca nu este asa. Dar probabil ca voi putea sa le suscit interes doar proband practic cele ce sustin. Iar atunci... unde-s doi...
Poti sa imi recomanzi un anume proiect sau idee cu cabina si capabil sa duca 6 persoane?
Vant in vele!
 
Salut Nomad! cum spune si Robert constructia unei ambarcatiuni cu vele este costisitoare ,doar la o prima vedere si prin metoda expusa mai sus. Exista insa si alte carari mai putin costisitoare dar cronofage ce-i drept. Pasiunea de a construi si satisfactia telului atins va rasplati cu siguranta toate greutatile ivite intr-un asemenea proiect. http://www.barcaholic.ro/forum/showthread.php?t=212 uite aici o mica barcuta cu chila retractabila si lest de apa. Webb 18'
 
Solutia fiind deja cunoscuta cred ca voi lucra pe o "coaje" de lemn imbracata in fibra de sticla. Dar nu vad cum as putea beneficia de facilitatea lestului lichid despre care vorbeam. Originalul fiind facut in serie si exclusiv din fibra este compatibil a "tine apa in burta". In cazul meu este ceva mai greu.

Nu ar fi nici o problema sa creezi un rezervor de balast din fibra de sticla fixat pe chila barcii , asa cum are si Macgregor - doar ca originalul este turnat in corp . Dar rezervorul tau trebuie sa aiba un calcul precis legat de volumul de apa ( greutate ) , distributia masei de apa ( echilibrul barcii - asieta ) , eliminarea posibilitatii de a ambarca aer in interior , gura de ventilatie ( pentru eliminarea aerului ) , gura de umplere si golire gravitationala sub nivelul liniei de plutire.......ehei...o multime de aspecte ! Toate acestea ar trebui studiate , experimentate , si proiectate de catre un bun proiectant de barci cu vele ( unde il gasesti ? )
 
Ultima editare:
...........bugetul va fi extrem de redus. Inteleg ca sfatul tau pentru ceea ce vreau sa fac este a cobora - cel putin pentru inceput - sub 7 metri. Dar asa ceva poate merge si maritim?
Poti sa imi recomanzi un anume proiect sau idee cu cabina si capabil sa duca 6 persoane?

Exista o clasa celebra numita Mini Transat 650 , care traverseaza oceanul , deci nu se pune problema de a nu merge maritim . Insa barcile moderne din clasa asta au catarge de carbon , vele din kevlar si o multime de lucruri performante si scumpe . Iata :http://www.transat650.org/en/ , insa nu cred ca se pot construi de catre un amator incepator , cu un buget extrem de redus , sub o aplecatoare .

Parerea mea ar fi sa incepi cu o barca din placaj , deschisa , fara cabina , un daysailor , ca prim proiect , cu derivor rabatabil . Va fi usoara , vei putea invita prietenii pe ea ,vei putea sa o tragi pe plaja , iar in zilele frumoase veti putea calatori intre Tomis si Eforie sau Mangalia ( cu ceva experienta ) fara probleme .

Nu stiu sa iti recomand un anumit proiect /model , dar exista aici pe forum colegi care sunt exceptionali in a descoperi , compara si analiza tot felul de modele de barci si sigur iti vor gasi planuri si tot ce iti trebuie .

Insa trebuie sa pornesti serios la drum si sa aloci resurse de timp si de bani , altfel nu iese. Din pacate......
 
Ultima editare:
Subscriu la recomandarile lui Robert. De aceea daca vrei sa-ti faci un dayboat iti recomand acest site http://www.dinghy.pl/ care are 5 planuri gratis, pe alese. Eu de exemplu o sa-mi fac skiff-ul. Mai vezi thread-ul "Constructia unei barci din placaj".
Lipan
 
Ultima editare:
Salut Nomad, e interesanta ideea ta, dar trebuie pusa in practica dupa ce iti raspunzi la cateva intrebari:
-ai nevoie neaparat de standing headroom (sa poti sta in picioare in cabina) ?
-chiar ai nevoie de loc de dormit pentru 6 persoane?
-ce masina ai la dispozitie pentru a tracta barca, si care e greutatea maxima tractabila (peridocul plus barca nu trebuie sa fie mai grele decat aceasta limita)
-preferi s-o inmatriculezi sau nu? (daca are sub 7 metri, nu mai ai nevoie de proiect autorizat ca s-o inmatriculezi, nu te vei mai lupta cu birocratia de la ANR, nu vei plati impozit etc., mai ales ca spuneai ca bugetul e redus). De exemplu, era o barca la Tomis, Vara lui nea Gheorghiu, care avea doar 3,8 metri, si tinea marea destul de bine.

Eu vad perfect realizabila ideea ta, cel mai bine in tehnica stitch&glue cu foi de fibra, cum a fost facut Miniegoistul lui Gigi. Folosind numai fibra, nu ai probleme la tancul de balast, pe care il poti face simplu dintr-un planseu de fibra pus in zona santinei, pe cateva varange tot de fibra (cu gauri pentru trecerea apei), care sa iti delimiteze cantitatea de apa necesara stabilitatii. Ca sa-ti faci singur barca, nu va iesi la aspectul uneia de fabrica, dar o poti face dupa inima ta, in ritmul tau, cu cheltuiala mai mica si esalonata in timp.

Pe de alta parte, Mac-ul a fost facut ca sa aiba si ceva performante cu motor, jumatatea imersa pupa fiind prismatica. Asta e un lucru bun cand te grabesti, sau se apropie vremea rea. Un velier "curat" de obicei are fundul curbat pe lungimea barcii, care ii da calitati la navigatia pe valuri (curba deplasamentului pe lungime e aproape o sinusoida). Din acest pdv, Mac-ul e un compromis, multumind in general clientii, mai putin "puristii", fie ei velisti sau motoristi. Oricum, cred ca s-a facut tot ce s-a putut pentru a obtine cel mai bun compromis motor-vele, avand in vedere cerintele diametral opuse pentru cele 2 variante.

Mai gandeste-te si pune aici cam ce ai dori sa rezulte, ca sa stim cum sa te indrumam. Oricum, treaba e perfect posibila, si dupa cum spunea JR, "if there's a will, there's a way" :).
 
:sail:
Multumesc voua!
Este extrem de confortabil ca intre cei care sustin ca am o vela lipsa sa gasesc si dintre cei care stiu sa puna o randa in vant.
Aplecatoarea mea este langa un atelier incalzit dotat cu cele trebuincioase (service auto). Materialele se vor lua pe cat se pare (criza...) pe masura punerii in opera, munca urmand a se face dupa programul de lucru. Evident, componente deosebite (catarg, velatura, etc.) le voi lua de la diversi furnizori. Barca veche avea un catarg de la Reghin scurtat corespunzator. Acum ne dam in aluminiu sau carbon...
Din pacate in aceste zile depasesc rigorile unei sesiuni de examene (la batranete) si ale unui schimb de job-uri.
Pe masura ce decid sau fac ceva ma voi consulta cu voi. Sfaturile voastre sunt utile. Pentru cei din Bucuresti, in zona CET Sud, vis a vis de liceul Decebal este un "barcaz" pe un cavalet. Putin mai mic decat vreau eu sa fac dar fara derivor sau cu el retractabil. Stie cineva care este statutul ei? E facuta, adusa, etc...
Vant in vele!
 
Pentru Vali raspunsuri punctuale, adecvate orei tarzii:
- headroom non-necesar. Oricum as vrea o inaltime de minim 150 cm.
- o mandra masina autohtona. NU RADE! Am vazut un haiduc care tragea o rulota de circa 5.5 metri pe la Vadu cu o Fabia ponosita... Nu cred ca avea vitamine la motor...
- macar "pana cresc mare" NU cred ca o sa ma bag la inmatriculari. Deci voi cobora sub 7m.
Raman deschis dialogului.
Stima!
 

Back
Sus