Izvor 5, un proiect inspirat de tandemul Mill Creek 16,5

Pana voi face pasul cel mare, m-am hotarat sa incep cu unul mai mic (asa cum de altfel este normal). Incantat fiind de iesirea cu Riot-urile lui Mihai, din Martie (mai multe detalii aici: http://www.barcaholic.ro/articole/povestiri-de-calatorie/la-botezat-caiace ) dar mai ales pentru a ne tine in forma si a potoli un pic setea de apa a familiei am inclinat catre o constructie nautica mai la indemana, in special in aste vremuri de criza.
Proiectul l-am botezat "Izvor 5" (numele de lansare va fi altul) fiindca suna cam ciudat Râusor 5 sau Pârâias 5, cifra 5 fiind lungimea caiacului in metri iar ivor= susur, apa cristalina, potolit sete etc. In mare parte va semana cu Mill Creek 16,5 la urmatoarele aspecte: o oarecare aluzie la nume, aproximativ acceasi lungime si va fi tandem.
Motivat fiind si de "valul" de contructori de caiace aparut in comunitate, m-am pus pe treaba: hartie, linie, radiera, creion, un subler (pentru finete), raportor, internet si cafea multa, cat mai multa (vorba colegului x_petrolist). Am ales calea cea mai usoara si cea mai la indemana pentru a-mi face o idee despre ce ma asteapta in constructia de ambarcatiuni. Poate si altii vor fi interesati, mai ales ca muuuuuulti au facut-o deja inaintea noastra, link-urile urmatoare fiind pline de tips&tricks si de idei minunate ce doar se vor a fi puse in practica:
http://www.flickr.com/photos/algonquinpaddler/sets/72157594510381189/
http://dehager.smugmug.com/Boats/CLC-Mill-Creek-165/6686487_BbGBe/6#426834984_M6FBk
http://teanautourist.zenfolio.com/p609794793/h1c289f4f#h1c289f4f
http://www.mulberryhall.us/wood/projects/millcreek/millcreek.html
Cine mai spune ca americanii nu sunt minunati?
 

Atașamente

  • Izvor 5-1.jpg
    Izvor 5-1.jpg
    64.7 KB · Vizualizări: 232
Ultima editare:
Cred că în curând admin-ul va fi nevoit să schimte denumirea formului în caiaholic.
Nu mă miră că şi pe mine, mai zilele trecute, când mă uitam la pozele lui Guzi, mă bătea gândul să-mi fac unul.
Parcă cel făcut de Steven Hall mi se pare cel mai reuşit.
În schimb mi s-a părut ingenioasă instalaţia de scarf cu freza de aici: http://www.flickr.com/photos/algonquinpaddler/278624487/in/set-72157594510381189/
Ai spor la lucru. E bine să ai o asemenea instalaţie când faci mai multe.
După câte văd planul ţi-l faci tu.
Spor la treabă.
 
Ultima editare:
Pai sa fie intr-un ceas bun!

Caiacacistii de azi, velistii de maine!
Parca mai bine suna :
Velistii de maine, caiacistii de azi ! :happy:

Cat despre intreprinderea lui Vicentiu ... Sunt cu ochii pe tine prietene(sa "miros" si alte metode de abordare a executiei) !

(U)P.S. ma bucura nespus, entuziasmul vostru...sper sa nu se simta lezat, adeptul navigatiei cu camera de Raba ! :)
 
Ultima editare:
Stai linistit gagiule, ca astia cu camera de raba n-au vreun stres sa-si moaie curu-n balta cu orice tip de barcaz. In schimb, ceea ce ai descoperit tu acum aia cu camera de raba faceau in adolescentza lor, si de atunci au schimbat multe copai. Noi ne bucuram ca esti un barcagiu entuziast si molipsitor, insa daca devii taliban, iti facem o baie cu prima ocazie de o sa-ti iasa fundamentalismu religios din discurs :D.
 
Doar ce m-am intors de la Bucuresti. Asa, pe fuga, am reusit sa iau:
1. placaj okoume de la Holver: o foaie de 6mm si doua de 4mm (pe persoana fizica, "care este"), 420 lei.
2. rasina 6,6 litri si intaritor impreuna cu 30 m.p de tesatura de 160g, 860 lei. M-a gandit sa pun doua straturi de fibra (pe corp, punte si cokpit), compartimentele pv si pp fiind etanse (nu vor avea nici macar o gura de vizitare).
3. doua padele standard Bic Sport de la Hibiscus, 240 lei.
Pana acum 1520 lei pentru a-mi potoli setea de apa, mica sete. Unde am mai auzit asta?
In foto okoume-ul gata de transport.
 

Atașamente

  • Noki037.jpg
    Noki037.jpg
    86 KB · Vizualizări: 278
Prima zi - o ora

Am luat avant: am inceput trasarea pe okoume. Ce placere sa lucrezi cu el: se sterge repede cu apa (am prins cateva picaturi de ploaie si noroi), urmele de creion se sterg cu radiera, o minunatie. Insa mirosul lemnului.......
 

Atașamente

  • Noki006.jpg
    Noki006.jpg
    22 KB · Vizualizări: 195
Insa mirosul lemnului ... ce? Din context s-ar deduce ca e neplacut. (In opozitie cu placerea lucrului cu el). Sorry, dar n-am avut pana acum placerea sa lucrez cu materialul asta.
 
Poate... Ma gandeam ca poate are lemnul asta, in particular, un miros naspa. (Ar fi a doua chestie naspa la el, dupa pret, desigur .);)
 
A doua zi - trei ore

Guzi, maaaaare artist. Intradevar lemnul are o traire a lui. Fiecare esenta are propriul miros, propria textura, propriul ritm. Nici nu vreau sa ma gandesc la un velier de lemn. Ascultand inca o data de meserul Guzi, azi i-am "tras" formele fundului cu canalet de cabluri. Am avut grija sa am aceleasi puncte de presiune/contact simetrice. Apoi am inceput debitarea cu un pendular echipat cu o lama uzata de lemn. A iesit o taietura excelenta.
Iar la finalizare, i-am indulcit putin forma fundului cu scula proprie (ce pervers suna!!!): o bucata de smirghel prinsa pe o bucata de pal melaminat.
 

Atașamente

  • Noki002.jpg
    Noki002.jpg
    31.8 KB · Vizualizări: 162
  • Noki004.jpg
    Noki004.jpg
    31.1 KB · Vizualizări: 144
  • Noki007.jpg
    Noki007.jpg
    39.5 KB · Vizualizări: 158
  • Noki008.jpg
    Noki008.jpg
    62.5 KB · Vizualizări: 160
Ultima editare:
A treia zi - patru ore

Am luat din Praktiker o scandura de 120mmX23mm pe 3 metri (19 lei, din pin austriac) alegand din cateva zeci pe cea mai buna pe care am gasit-o: fara noduri prea mari si care sa nu traverseze lemnul, cat mai dreapta. Am taiat-o longitudinal cu pendularul in patru fâşii de 30mmX23mm pe 3 metri si am slefuit-o un pic. Voi avea o singura imbinare tip "scarf joint", mie ajungandu-mi cei 6 metri obtinuti din lipirea a doua rigle.
Am facut scarfing pentru elementele de gurna (curentii lacrimari), asta ca sa consideram si caiacele drept veritabile barcute ( ce-i drept, miniaturale - daca pot sa zic asa, intrucat unele au peste 5 metri lungime :rolleyes: ). Am folosit o jafeţică de rindea electrica, insa buna pentru scopul propus. Asteptam temperaturi de pese 25 grade (in urcare) pentru a face joint-urile si alte lipituri. In schimb, macheta la scara de 1:5 este gata, numai buna de desfacut si de trasat formele pe placaj.
 

Atașamente

  • Noki004.jpg
    Noki004.jpg
    78.2 KB · Vizualizări: 193
  • Noki003.jpg
    Noki003.jpg
    97.7 KB · Vizualizări: 188
  • Noki002.jpg
    Noki002.jpg
    114.4 KB · Vizualizări: 193
  • Noki008.jpg
    Noki008.jpg
    67.7 KB · Vizualizări: 233
Ultima editare:
A patra zi - 8 ore

Azi am tras tare si am terminat de transpus schitele de la scara 1:5 pe placaj la dimensiunile reale. Am taiat totul si deja pare ca se contureaza ceva ce sper ca va semana cu un tandem Mill Creek 16,5. Pana seara am avut timp sa fac si taieturile scarf si sa pregatesc pentru lipire toate filele de bordaj. Am delimitat zona joint-ului cu banda cerata de hartie (folosita in constructii, amenajari interioare, vopsit). Sper sa nu se combine cu epoxi si sa-mi iasa ochii slefuind la imbinari. Pentru taieturile scarf-joint-ului am folosit un disc cu smirghel (important: la turatie mica) si scula din dotare (o bucata cu pal cu smirghel) pentru finisare.
 

Atașamente

  • Noki008.jpg
    Noki008.jpg
    42.1 KB · Vizualizări: 117
  • Noki016.jpg
    Noki016.jpg
    51.3 KB · Vizualizări: 123
  • Noki017.jpg
    Noki017.jpg
    66.1 KB · Vizualizări: 116
Atentie la placajul de la Holver

Postez separat cateva probleme cu placajul de la Holver, de luat aminte pentru viitoarele achizitii:
1. Culorile fetelor sunt diferite. M-am muncit mult sa pot avea continuitate de culoare, daca cumva nu-l voi vopsi deloc si va avea culoarea naturala.
2. Numarul de noduri, amprenta lemnului iarasi difera de la o fata la alta a foii de placaj.
3. La foile de 4mm am observat intreruperi in foaie ale stratului de suprafata (se vede miezul galben), inca un motiv de luat in seama la trasarea pe foi.
4. Tot la folie de 4 mm am gasit capse metalice in masa lemnoasa. Asta ar fi fost un motiv de returnare a foii, insa de la cei 250 de km zic precum bogdan: fu2le/masa.
5. Culorile de la foi de grosimi diferite iar sunt anapoda, nu se imbina neam o culoare de la 4mm cu una de la 6 mm.
6. Am gasit portiuni neslefuite pe ambele foi de 4mm.
Asa ca mergem inainte cu ce avem, data viitoare lasam entuziamul la o parte si facem un control amanuntit la marfa, mai ales ca e scumpa iar banii pe care i-am dat au fost munciti si nu-mi aduc aminte sa fi avut vreun colt rupt sau vreo mazgaleala care sa le scada valoarea in banca.
 

Atașamente

  • CIMG0667.JPG
    CIMG0667.JPG
    419.5 KB · Vizualizări: 82
Ultima editare:
Dupa ce am lucrat cu okoume de diferite grosimi de la Holver, am constatat urmatoarele: placajul de 6 mm e cel mai calitativ, e compus exclusiv din lemn de okoume, spre deosebire de celelalte grosimi (mai putin 18 mm), care au straturile interioare din plop. Cel mai necalitativ placaj este cel de 4 mm, are defecte de suprafata, goluri in stratul de mijloc, si este foarte higroscopic, la cea mai mica umiditate din aer se inchide la culoare, si ai nevoie sa incalzesti zona ca sa-si revina culoarea. Banuiesc ca placajele sunt din surse diferite, insa incleierea inter-straturi e la fel de buna la toate grosimile de placaj, nu au fost probleme din acest pdv.
 
A cincea zi - trei ore

Avand din ziua precedenta totul pregatit, azi am trecut la lipituri. Am pregatit eu vreo 60+20g epoxi, am asezat cateva file si dai bataie la imbinari. Bineinteles ca dupa primele imbinari mi-a luat mult timp sa le alinii si sa potrivesc urmatoarele piese (alte file si fundul caiacului) iar doamna epoxi si-a zis cuvantul. Greseala de incepator, astfel incat am pregatit totul apoi am facut amestecul 30+10g. A doua oara nu am mai pierdut nici timp si nici epoxi. Am mai observat ca baghetele de pin au absorbit instantaneu epoxi-ul astfel incat a trebuit ca dupa cateva zeci de secunde sa dau iarasi cu solutie fiindca baghetele nu mai aveau cum sa se lipeasca la imbinare, cu toata reactia si modificarea de volum a epoxi-ului.
Concluzia: Pregateste-ti totul din timp, pentru ca doamna epoxi nu asteapta pe nimeni :rolleyes:, iar daca trebuie folosit okoume la un proiect, e bine sa se foloseasca pentru ca alte placaje s-ar putea sa absoarba dublu sau chiar triplu cantitate de epoxi ba mai mult nu se stie cat va ramane efectiv la joint si cat de rezistenta este imbinarea. Si e scumpa rau. Iar la imbinarile cu lemn de pin se dau straturi succesive, la cateva zeci de secunde (maxim un minut) cam de trei-patru ori pana ramane ceva epoxi la suprafata, apoi se preseaza.
 

Atașamente

  • CIMG0669.JPG
    CIMG0669.JPG
    248.6 KB · Vizualizări: 125
  • CIMG0670.JPG
    CIMG0670.JPG
    274.6 KB · Vizualizări: 125
Ultima editare:
Wow, dar cu ce-ai cantarit-masurat substantzele Bre' , cu seringa sau cu balantza farmaceutica ?
Nustiu, s-ar putea sa stii, dar am sa zic pentru orice eventualitate... Cand ai sa treci la faza urmatoare, dupa ce "coshi" cu sarma , cand o fi sa punctezi lipiturile, sa bagi si rumegush din ala fin ca epoxy sa aiba consistentza ( ceva mai fluid decat chitul de la filetari) Poti injecta cu o seringa din aia mare , pe care o procuri de la farmaciile veterinare.
( Daca ai nevoie de manualul de executie al caiacului meu,pt ceva ponturi legate de lucrul cu epoxy & rumegush si nu numai, ti-l pot pune la dispozitie)
Coincidentze favorabile, iti doresc !
 

Back
Sus