pentru cine vrea sa auda numai,
Lindor ierneaza in Grecia, si am luat in calcul si Turcia in Egee pt viitor, sa tii o barca pe timpul iernii in Romania este total nerecomandat din urmatoarele motive:
- Porturi nesigure din toate punctele de vedere -
-Marea Neagra are densitate 1.010-1.014 (brackish water) si are prostul obicei sa inghete iarna
-Operatiuni de intretinere si pregatire pt iarna complexe( dat jos vele, antigel in motor, uscat instalatie de apa, chituit toate gaurile, etc..)
-o iernare in Romania pe uscat poate sa-ti compromita barca si mai mult datorita relatiei apa-ger care nu se impaca cu fibra de sticla si bucsele de teflon
-preturi nesimtite in "marinas"
oricum despre iernat putem discuta pe larg
bafta si astept comentaii
Comentariul e pozitiv la adresa deciziei tale
.
Avantajele enumerate sunt reale . Chiar daca anul acesta marina Tomis a coborat mult preturile si a facut un pas important sa arate si sa functioneze ca o marina ( a investit in sediu, are bai, dusuri, a refacut cheiul interior -nu cel al digului-,a montat porti la intrare pe toate pontoanele si a pus la dispozitie spatii pentru restaurante/terase altele decat vesnicul On Plonge ) .
Totusi sa lasi barca pe apa iarna nu e chiar indicat. Marea ingheata, asa cum ai mentionat mai sus, iar marina desi aparent e protejata, ultimele doua furtuni mai serioase (din iunie si din inceputul lui octombrie) au avariat barci legate la chei si la pontoane. Iarna e de asteptat ca vremea sa fie mult mai dura, vanturile mult mai puternice. NU mi-as lasa barca in port decat daca as locui langa ea
.
Dar aspectul cel mai important care decurge din a tine barca in Turcia/ Grecia este cel legat de activitatea in sezon. Marea Neagra nu are nimic spectaculos. O apa opaca si un tarm plat. Iar sa te plimbi in Egee, Marmara, Mediterana, avand barca in Tomis, implica sa ai o luna si jumatate- doua, libere pentru asa ceva. Pe cand daca tii barca in Grecia de pilda, oricand ai cateva zile la dispozitie, te urci in masina si in 10-12 ore esti acolo. SI ai in jurul tau o mare frumoasa, limpede, insule de vizitat, tarmuri frumoase, intr-un cuvant tot ce doresti de la o croaziera .
P.S.
Daca am caracterizat mai urat Marea Neagra, sper sa nu se supere pe mine, ca oricum o iubesc
. Anul asta n-a fost saptamana sa nu navigam pe ea
.